logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i płytka nadajnika do modelu RC, co najmniej 4 kanały

timon el 09 Maj 2005 20:31 7682 16
REKLAMA
  • #1 1477224
    timon el
    Poziom 11  
    jak w temacie. Conajmniej 4 kanały (moze byc więcej) jesli ktos mugłby pomóc to bardzo proszę i z góry dzienx.
  • REKLAMA
  • #3 1479277
    timon el
    Poziom 11  
    patrzylem ale nic nie znalazlem :/ znalazlem 2 kanalowy a mi potrzebny 4 kanalowy
  • #5 1480180
    timon el
    Poziom 11  
    ile dałeś za tą aparaturę??
    zeskanuj to jak najszybciej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1484114
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    W załączniku schematy aparatury Supranar 83. Jest to dość stare rozwiązanie jeszcze z czasów ZSRR, ale dość przejrzyste i proste. Jest schemat nadajnika, odbiornika i serwomechanizmu.
    Załączniki:
    • Supranar 83.zip (261.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1488139
    timon el
    Poziom 11  
    wszystko ok ale te oznaczenia na schemacie mało widoczne :/
    a masz do tego wzór płytki??
    jeśli tak to bardzo bym prosił
  • #9 1488568
    Panda02
    Poziom 32  
    timon el napisał:
    wszystko ok ale te oznaczenia na schemacie mało widoczne :/
    a masz do tego wzór płytki??
    jeśli tak to bardzo bym prosił

Mogę zrobić skany w większej rozdzielczości, ale wtedy pliki bardzo "spuchną". Jeśli chodzi o płytki to nie mam rysunków, natomiast mam taką aparature w naturze i mogę zrobić skany płytek jeśli to cokolwiek pomoże, ponieważ i tak nie da się zrobić tak jak zrobiła to fabryka. Zamieszczone schematy można traktować jako wyjściowy materiał do własnej konstrukcji. Proszę spojrzeć jeszcze na temat na elektrodzie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic120207.html
  • REKLAMA
  • #10 1494619
    e_techman
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Posiadam pewien zasób różnych schematów i rozwiązań, ale by Ci pomóc potrzebuję więcej informacji. Po pierwsze jeśli piszesz o nadajniku znaczy że masz odbiornik? jeśli tak to jaki AM czy FM i na jakie pasmo. Poza tym czy jest to odbiorik proporcjonalny czy prosty włącz/wyłącz.

A co do możliwości zrobienia sterowania z zabawki to i owszem, jeśli sterujemy samochodzik to ok. jeśli mamy jednak coś innego (samolot, łódź) to trzeba by się zastanowić czy wystarczy nam zasięgu do tego by bezpiecznie wrócić naszym modelem.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #12 1509898
    Panda02
    Poziom 32  
    Czy można gdzieś kupić te układy?
  • #13 1514707
    timon el
    Poziom 11  
    do e techman:
    nie mam odbiornika a w temacie tylko o nadajniku bo nhie chciałem żeby był za długi :D
    chodzi mi raczejm o taki schemat ktury ma około albo ponad 100m zasięgu
    Im większy zasięg tym lepiej :D
    A może ma ktoś robiony układ i sprawny do sprzedania??
    Wole taki od nowego bo tamte nie na moją kieszeń
    Z góry wszystkim thx za pomoc
  • #14 1516389
    e_techman
    Poziom 19  
    Witam,

Nasunęła mi się jedna uwaga co do zamieszczonego przez "Panda02" schematu aparatury supranar. Poza tym, że rozwiązanie jest wiekowe, to zwracam uwagę, że jest to nietypowe rozwiązanie do zdalnego sterowania modeli, bowiem w części odbiorczej została uwzględniona elektronika obejmująca sterowanie serwomechanizmów. W typowym rozwiązaniu serwo ma swoją elektronikę i jest sterowane (3 przewodami) sygnałem impulsowym 1,5 ms +/- 0,5 ms. W rozwiązanu tym serwo ma w sobie silniczek i potencjometr sprzężenia zwrotnego do kontroli położenia i łączone jest z odbiornikiem 5-ma przewodami. Chcąc zatem "być na czasie" można zrezygnować z tej części elektroniki by móc podłączać dostępne typowe serwomechanizmy bezpośrednio do wyjść z dekodera kanałów.
    Pozdr.
  • #15 1517873
    Panda02
    Poziom 32  
    Oczywiście, obecnie serwomechanizmy mają "swoją" elektronikę, a budowanie samemu serwa mija się z celem, zarówno technicznym jak i ekonomicznym. Stare konstrukcje mają jedną zaletę, szczególnie dla początkujących. Są w miarę proste i przejrzyste. i w zasadzie mogą być w warunkach amatorskich bez większych problemów powtórzone. Można oczywiście zamieścić schematy urządzeń współczesnych, ale wartość edukacyjna jest wtedy niewielka.
  • #16 1519144
    e_techman
    Poziom 19  
    Witam,
    co do budowy serw to się zgadzam, ale budowa aparatur na podstawie starych rozwiązań nie koniecznie jest prosta w realizacji. Istnieje bowiem spora liczba rozwiązań nowych, które są zdecydowanie prostsze w budowie z uwagi na istniejące już typowe układy scalone i nie chodzi tu o układy specjalizowane ani procesory. Najnowsze rozwiązania rozbudowały jedynie część cyfrową nadajnika i możliwości w zakresie zapamiętywania ustawień oraz sposobu przetwarzania ruchu drążka, natomiast nie zmieniło to sposobu zarówno dekodowania sygnałów po stronie odbiornika czy sposobu sterowania serwami.
    Moduły HF czyli po naszemu w.cz. pozostały także nie zmienione i nic w nich zmieniać nie trzeba. Powstały natomiast spore możliwości w zakresie budowy nowych wersji odbiorników, tu jest sporo scalaków do zwykłych tunerów radiowych i z powodzeniem są wykorzystywane. Konstrukcje są b. proste i przejrzyste, edukacyjnie chyba także :).

Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu i płytki nadajnika do modelu RC z co najmniej 4 kanałami. Poszukiwano gotowych schematów i dokumentacji, zwłaszcza dla nadajnika o zasięgu około 100 m lub większym. Wskazano na schematy aparatury Supranar 83, które są stare, ale przejrzyste i zawierają schematy nadajnika, odbiornika oraz serwomechanizmu. Zwrócono uwagę, że w nowoczesnych rozwiązaniach serwomechanizmy mają własną elektronikę i są sterowane sygnałem impulsowym, co różni się od starszych konstrukcji, gdzie elektronika sterowania była w odbiorniku. Podkreślono, że stare schematy są edukacyjne i proste do powtórzenia w warunkach amatorskich, choć nowoczesne układy scalone upraszczają budowę odbiorników i nadajników. Zaproponowano także wykorzystanie gotowych zabawek zdalnie sterowanych na pasmach 27 lub 40 MHz jako prosty sposób na uzyskanie 4-kanałowego sterowania. Wskazano linki do dodatkowych schematów i rozwiązań. Poruszono kwestie dotyczące rodzaju odbiornika (AM/FM), pasma pracy oraz typu sterowania (proporcjonalne lub włącz/wyłącz). Autor poszukiwał schematu nadajnika z dużym zasięgiem i pytał o możliwość zakupu gotowego układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA