Przesyłam zrzut ekranu, proszę o ocenę czy dysk się jeszcze do czegoś nadaje.
Zrobiłem backup zamierzam go wyzerować i remapować. Czy to pomoże?
Jak zrobię wrzucę jeszcze raz SMARTA
Ciekawe czy czasem już głowice nie są uszkodzone, bo SMART wskazuje na to, że niestety są uszkodzone najprawdopodobniej. Atrybuty 01 i C8 poza C5. CDI wyświetli stan zły, HDSentinel poda żywotność 0%.
Dysk do utylizacji - zerowanie jeszcze poszło natomiast remap trwałby jakieś 120 lat przez tydzień zrobił z jakieś 10%. Temat do zamknięcia dzięki za pomoc,
Jak wrócę z pracy to wrzucę. Od ostatniego SMART zrobiłem zerowanie drugi raz i skanowanie powierzchni. Próbowałem także zrobić remap ale musiałem przerwać bo nie miało to sensu..
✨ Dysk twardy Samsung 1 TB został uszkodzony w wyniku uderzeń, co potwierdzają wyniki SMART, wskazujące na problemy z głowicami. Użytkownik wykonał backup danych i planuje wyzerować dysk oraz przeprowadzić remapowanie, jednak istnieją wątpliwości co do skuteczności tych działań. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dysk może mieć uszkodzenia mechaniczne, a dalsze testy diagnostyczne mogą być mało miarodajne. Ostatecznie, po próbie remapowania, użytkownik stwierdził, że dysk nadaje się do utylizacji, ponieważ proces remapowania był niezwykle wolny i nieefektywny. Wygenerowane przez model językowy.