logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Inne] Śnieżenie obrazu na LED Smart TV przy kablówce - co może być przyczyną?

jun606 30 Gru 2014 13:15 1017 7
REKLAMA
  • #1 14271381
    jun606
    Poziom 8  
    Witam, jestem tu nowy więc może źle wybrałem dział. Oto mój problem: mam w domu 3 telewizory jeden na parterze stary kineskopowy, drugi na 1 piętrze LCD i trzeci też na 1 piętrze LED SmartTv. Na trzecim telewizorze obraz bardzo mi śnieży a telewizje mam z kablówki. Gniazdo jest na parterze i ciągne 10m kabla od gniazda do mojego tv i mi bardzo śnieży. Na pozostałych telewizorach jest ok. CO robić czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14271589
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    jun606 napisał:
    Gniazdo jest na parterze i ciągne 10m kabla od gniazda do mojego tv i mi bardzo śnieży.

Kabel marny (duża stratność) - stosuj małostratne kable do TV satelitarnej.
    Druga sprawa - jak zrobione jest rozgałęzienie przewodów z gniazda? Zgodnie z zasadami sztuki?
  • #4 14271627
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Przypuszczam że ten telewizor co śnieży wpinasz do jednego gniazda gdzie jest już podłączony TV który działa poprawnie. A to drugie wyjście z tego gniazda to nie wyjście TV tylko radio a tam niema sygnału tv jest tłumiony. Zamień wtyczki miejscami jak mam rację to telewizory powinny zamienić się jakością odbioru.
  • REKLAMA
  • #5 14271629
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    jun606 napisał:
    Gniazdo jest na parterze i ciągne 10m kabla od gniazda do mojego tv i mi bardzo śnieży.

Druga sprawa - jak zrobione jest rozgałęzienie przewodów z gniazda? Zgodnie z zasadami sztuki?
  • REKLAMA
  • #6 14271643
    jun606
    Poziom 8  
    To znaczy? Normalny dwójnik 1 wejście źródła i 2 wyjścia
  • #7 14271679
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Zamieniałeś miejscami.

Rozgałęźnik podwójny symetryczny.
  • #8 14271707
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    jdubowski napisał:

A skąd wiesz? Coś pisał o kablu? Czy tak sobie tylko ... gadasz?
    jdubowski napisał:

Gdyby znał "sztukę", to by nie zakladał idiotycznych tematów. Nie na tym etapie 'diagnozowania" przynajmniej. ;)
    Wykażesz ile "straci" na 10m standardowego kabla, a ile na tym samym odcinku kabla 'małostratnego"?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LED Smart TV, który odbiera sygnał kablowy, ale obraz jest zaszumiony, podczas gdy inne telewizory w domu działają poprawnie. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie jakości kabla (zalecane kable małostratne), poprawność rozgałęzienia sygnału oraz zamianę miejscami wtyczek telewizyjnych. Istnieje również możliwość, że telewizor jest podłączony do niewłaściwego wyjścia sygnałowego. Wskazówki obejmują wezwanie fachowca w przypadku trudności w diagnozowaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA