logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWM 6071 - kod błędu F11 po zalaniu panelu sterowania

marekgda 02 Sty 2015 18:05 2367 7
REKLAMA
  • #1 14282694
    marekgda
    Poziom 9  
    Dzień Dobry,
    Chciałbym się skonsultować czy dobrze określiłem uszkodzenie.
    Skamieniały proszek w komorze wlewowej spowodował że panel sterowania trochę się pomoczył.
    Bez demontażu panelu sterowania podsuszyłem go ciepłym powietrzem. Wydawało się że jest ok. Wyświetlacz pokazywał właściwe czasy programów itd.
    Po paru dniach żona chciała coś wyprać , odpaliła pralkę , pompa zaczęła działać i po chwili pojawił się komunikat F11.
    Rozebrałem panel sterowania , na złączu 5-kabelkowym było trochę zanieczyszczeń. Oczyściłem, obejrzałem czy nie ma popalonych elementów na druku , sprawdziłem przejścia wiązki kablowej , zmontowałem. I nic - F11 nadal wyskakuje.

Czy padł panel sterowania (tak mi się wydaje) , czy może coś się stało z programatorem ?
    Do programatora nie zaglądałem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14283799
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1549
    Witam.
    A woda z komory zasobnika nie poleciała na silnik? sprawdź go jak również kostkę przy silniku.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 14283932
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Posprawdzaj połączenia między panelem sterującym a programatorem.
  • REKLAMA
  • #4 14285026
    marekgda
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Woda nie poleciała na silnik (woda poszła przodem pralki) , nie widać śladów zalania , kostka przy silniku jest ok.

Połączenie między panelem a programatorem to 5-przewodowa taśma.
    Styki oczyściłem , sprawdziłem przejścia między stykami leciutko podoginałem blaszki styków - wydaje się że jest ok.
  • #5 14285223
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Jeżeli twierdzisz że panel sterowania i połączenia masz sprawne to sprawdź programator.
  • REKLAMA
  • #6 14286433
    marekgda
    Poziom 9  
    Pewnie będę musiał to zrobić.
    Przyglądałem się już programatorowi - i mam prośbę :
    - może kilka wskazówek jak go wymontować z pralki (typu gdzie podważyć , odgiąć , rozkręcić0 bo nie chcę czegoś przez przypadek (czyli na siłę) popsuć.
  • #7 14295949
    marekgda
    Poziom 9  
    No tak - na spokojnie to wymontowanie programatora z obudowy jest rzeczą prostacko prostą.
    Programator wymontowałem, przejrzałem punkty lutownicze itp, itd. , poprawiłem luty (szczególnie te na przekaźnikach) , zamontowałem , odpaliłem pralkę i dalej F11.
    Zamówiłem na portalu aukcyjnym panel sterowania (ponoć sprawny).
    Jak po podłączeniu nowego panelu dalej będzie F11 to kupuję nową pralkę 8-)

Pozdrawiam
  • #8 14304768
    marekgda
    Poziom 9  
    Zamontowałem kupiony panel sterujący. Błąd F11 zniknął.
    Pralka ożyła - tzn. przy kręceniu pokrętłem programów pojawiają się czasy programów , programator sobie stuka stykami.
    Jutro - dzisiaj już trochę późno - próby z praniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWM 6071, która po zalaniu panelu sterowania wyświetla błąd F11. Po wstępnym osuszeniu panelu i sprawdzeniu połączeń, błąd nadal występował. Użytkownik sprawdził kostkę przy silniku oraz połączenia między panelem a programatorem, które wydawały się być w porządku. Po demontażu programatora i poprawieniu lutów, błąd F11 nie zniknął. Ostatecznie użytkownik zakupił nowy panel sterujący, który po zainstalowaniu rozwiązał problem, a pralka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA