logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt panelu tylnego do subwoofera - opinie i sugestie dotyczące rozstawu elementów

nelik1987 11 Maj 2005 12:21 975 6
REKLAMA
  • #1 1482237
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    buduję panel tylni do suba i projektuję własnie jak bedzie wygladac co myślicie o takim rozstawie elementów

czy moze dodać jakieś diody informujące o działaniu zasilania alo coś takiego

W PLIKU "panel.dwg" panel dostępny w Auto CAD
    Załączniki:
    • Panel.rar (211.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt panelu tylnego do subwoofera - opinie i sugestie dotyczące rozstawu elementów Klip16.jpg (25.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1484660
    Maly96
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Całkiem przyzwiote. Właśnie jestem po obronie Pracy Dyplomowej (Subwoofer aktywny sterowany prądowo) i też dużo myślałem o panelu tylnym. U mnie to wygląda jak na obrazku.
    W twoim przypadku gałki przeniósłbym na górę, a wejścia oraz wyłącznik na dół tego panelu, bo jeżeli podepniesz kabel zasilający, to będzie zasłaniał gałkę od częstotliwości. A poza tym będzie ładniej wyglądało.
    A co do diody, to załuż nad wyłącznikiem. Ja nie dałem w ogóle i teraz żałuję.
    Pozdrawiam. :wink:
    Załączniki:
    • Projekt panelu tylnego do subwoofera - opinie i sugestie dotyczące rozstawu elementów Panel tylny.jpg (15.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1484985
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Ten wyłącznik to bedzie czarny czy swiecacy? Bo mozna zalozyc swiecacy i wtedy bez diody sie obejdzie, a jego swiatlo latwiej zauwazyc niz malutka diode ;)
  • REKLAMA
  • #4 1485022
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    ja zaczął bym od innej strony
    -najpierw trzeba zrobić układ wzmacniacza i pomyśleć gdzie zamontować trafo
    -dopiero potem można rozplanowywać układ gałek i gniazd

osobiście dałbym jakąś ładną diodę świecącą
    Ja w swoim wzmaku dałem dwie diody jedną na plus zasilania drugą na minus.
    W przypadku kłopotu z którymś napięciem od razu widać bez rozkręcania.
  • REKLAMA
  • #5 1485577
    nelik1987
    Poziom 31  
    rubens napisał:
    ja zaczął bym od innej strony
    -najpierw trzeba zrobić układ wzmacniacza i pomyśleć gdzie zamontować trafo
    -dopiero potem można rozplanowywać układ gałek i gniazd

osobiście dałbym jakąś ładną diodę świecącą
    Ja w swoim wzmaku dałem dwie diody jedną na plus zasilania drugą na minus.
    W przypadku kłopotu z którymś napięciem od razu widać bez rozkręcania.

nad tymi diodami już myślałem włsmnie na + i - zasilania

co do umieszczenie trafa i wzmaka to chciałem najpierw zrobić to na panelu ale stwierdziłem że wygodniej bedzie umieścić wszytsko w subie w środku bo na panelu ledwo co mi się mieściło wszytsko tak bedzie zdecydowanie lepiej
  • #6 1485920
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    WSzystko dobrze ale przewody od potencjometrów muszą być jak najkrótrze ( jeśli będą za długie to coś się może wzbudzać).
    Tak się dzieje w przypadku filtru dolnoprzepustowego.
    Najlepiej wszystko zmontować na sucho i zobaczyć.
    Jeśli na długich będzie ok to wtedy możesz śmiało dowolnie projektować panel.
  • #7 1486225
    nelik1987
    Poziom 31  
    o tym samym sobie pomyślałem i wymyśliłem[,] że wejscie jest na panleu [-] idzie krótki kable i jest potencjometr głośnosci[,] też w panelu, następnie idzie do filtra zamontowanego z tyłu panela [-] tam jest odrazu potencjometr do regulacji odcięcia[,] no i sygnał już "obciety" idzie do wzmacniacza[;] to jest chyba najlepsze rozwiazanie[.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu panelu tylnego do subwoofera aktywnego, ze szczególnym uwzględnieniem rozmieszczenia elementów takich jak potencjometry, wejścia i wyłącznik. Zaleca się umieszczenie gałek regulacji na górze panelu, a wejść oraz wyłącznika na dole, aby uniknąć zasłaniania i poprawić estetykę. Sugerowane jest dodanie diod sygnalizujących zasilanie, najlepiej nad wyłącznikiem, lub zastosowanie świecącego wyłącznika, co eliminuje potrzebę osobnej diody. Wskazano, że przewody od potencjometrów powinny być jak najkrótsze, aby zapobiec wzbudzeniom, szczególnie w filtrze dolnoprzepustowym. Projektowanie panelu powinno uwzględniać wcześniejsze rozmieszczenie wzmacniacza i transformatora, które najlepiej umieścić wewnątrz subwoofera, co pozwala na wygodniejsze rozmieszczenie elementów na panelu. Proponowane rozwiązanie obejmuje krótkie połączenie wejścia i potencjometru głośności na panelu, a następnie filtr z potencjometrem odcięcia zamontowany z tyłu panelu, skąd sygnał trafia do wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA