logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie

rayden 05 Sty 2015 10:45 23589 10
REKLAMA
  • #1 14294054
    rayden
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Mój problem polega na zbyt wysokim spralaniu ekogroszku, mam problem ze zoptymalizowaniem spalania.

Posiadam kocioł Defro duo UNI 15KW ze sterownikem Tech K1.
    W dom o powierzchni 116MKW (parter + poddasze). Parter 74 Mkw utrzymuje tu temp 20 st. Na ocieplonym ale niezamieszkałym poddaszu utrzymuje temp ok 12st.
    Poddasze oddzielone od parteru płytą MDF + styropian.
    Mam też adaptacje piwnicy pod całym budynkiem więc dodatkowe 74mkw/2.30 w tym garaż 19mkw i tu grzejniki ustawione na 6st (zabezp przeciw zamarzaniu).
    Pozostałych pomieszczeń w piwnicy nie grzeje.
    Dom ocieplony 15cm styropianu, okna trzyszybowe, strop nad poddaszem izolowany 25 cm wełny.

Spalanie w tygodniu gdy temeperatury wahały się ok -3 do -10 w nocy ok 20kg/dobę (160kg/8 dni) CO + CWU.
    W tygodniu z temp rzędu +3 - (-2) zbiornik 160kg starczył na 3 dni dłóżej (11 dni)
    co daje ok 14.5 kg/dobę

Ostatnia konfiguracja sterownika:
    temp C.O. : 65 st
    temp C.W.U 50 st w godz 16-22 i 6-8 pozostałe (40 st)
    nastawa zaworu 4 drogowego: 4/10

czas pracy: 24sek
    czas przerwy: 110sek
    wentylator: 75%

Podtrzymanie:

czas pracy went: 10sek
    czas przerwy went 20sek

czas podawania: 20sek
    przerwa podawania: 30min

Przy tym co piszecie to masakra, powinno być bliżej 10kg niż 20.
    Na wartościach domyślnych było znacznie gorzej.

Spalam Ekogroszek Jaret Plus (Tauronu) na którym jest napisane > 25MJ/kg.
  • REKLAMA
  • #2 14295822
    Baqo
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Czy to jest nowy dom ,pierwszy sezon grzewczy?
  • REKLAMA
  • #3 14296140
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Kolega Bogo zadał ważne pytanie a ja dodam, że na pewno wentylator ma za wysokie obroty. Takie ustawienie skutkuje wyrzucaniem ciepła wytworzonego w kotle do komina. Na pewno masz ciepły albo nawet gorący komin. Oczywiście nie da się uniknąć strat, ale 75% mocy dmuchawy to stanowczo za dużo. Jeszcze nigdy nie ustawiałem takich parametrów w żadnym z kotłów, które uruchamiałem. Owszem przy rozpalaniu nawet pożądane, aby mocniej dmuchać coby się rozpaliło, ale do normalnego cyklu pracy koniecznie trzeba zejść z obrotów, bo pójdziesz z torbami a kopalnia będzie zacierać ręce bo więcej węgla Ci sprzeda.
  • #4 14300436
    rayden
    Poziom 14  
    Ok, dzieki za rady, spróbuje zejść z obrotami wentylatora powiedzmy do (50% ? 30% ? będzie dopalał?) na początek. Poczekam na zimniejszy okres i jak puszczę piec w automacie od momentu odpalenia z pełnym zbiornikiem (160 kg) do wypalenia będę mógł coś powiedzieć o spalaniu.

Co do sezonu grzewczego to owszem jest to 1 sezon grzewczy tyle ze ostatnie "mokre" roboty zakończyły się ponad rok temu. Więc dom w lecie miał się okazję wysuszyć, ja pomieszkuję
    od maja więc przepalałem na C.W.U potem dogrzewałem a w domu na stałe mieszkamy od końca września. Pamiętam jak zeszłej zimy jak próbowałem piec zaraz po zamontowaniu i nie szło domu nagrzać tak były wyziębione mury wpadłem wtedy w panikę że piec 15KW jest stanowczo za mały jak na ten dom.
  • REKLAMA
  • #5 14300975
    Baqo
    Poziom 17  
    Pierwszy sezon obrywa kieszeń drugi sezon ,jeszcze niestety trochę boli, potem się stabilizuje zużycie.

Ustaw

czas pracy: 6sek
    czas przerwy: 30sek
    wentylator: 45%
    jak dopala to jeszcze zmniejszaj nadmuch.

Jak szybko dochodzi do zadanej?
  • #6 14327750
    rayden
    Poziom 14  
    Witam,

Póki co próbowałem z następującymi ustawieniami:

Praca:
    Czas podawania: 5 sek
    Czas przerwy: 40 sek
    siła nadmuchu: 40%
    Podtrzymanie:
    Czas podawania: 20 sek
    Czas przerwy: 30 min
    Dmuchawa:
    Czas pracy: 5 sek
    Czas przerwy: 10 min
    Zawór 4 drogowy: 3/10

Piec chodził niecałe 2 dni (potem go wygasiłem bo temp na zewn osiągła +12st) w tym czasie piec nie zgasł utrzymywał w miarę tem. Temp bojlera miałem ustawioną na 50st miedzy 6-8 i między 16-22 przez resztę dnia 40 st (zbiornik 400l). Z na wykresie widziałem że temp pieca oscylowała między 60 a 65 st tylko
    jak było dogrzewanie wody (40->50st) był drop do bodajże 55 st. to już chyba trochę za niska temp dla pieca?

przez te dwa dni jakby mniej popiołu w popielniku niż zwykle. Póki co nie ma warunków do testowania.
  • #7 14330853
    Baqo
    Poziom 17  
    Mój kocioł pracuje cały czas ,nawet w lato.
  • REKLAMA
  • #8 14398529
    rayden
    Poziom 14  
    Witam ponownie:
    Póki co zmieniłem trochę ustawienia na:

Czas podawania: 5 sek
    Czas przerwy: 40 sek
    siła nadmuchu: 30%
    Podtrzymanie:
    Czas podawania: 20 sek
    Czas przerwy: 30 min
    Dmuchawa:
    Czas pracy: 5 sek
    Czas przerwy: 10 min
    Zawór 4 drogowy: 3,5/10

Temp na kotle 55°C
    temp na zbiorniku C.W.U 45°st (18-22) 35°C (przez resztę dnia)
    przez resztę dnia.

Aby utrzymać temp 20 st przy temp otoczenia ok 0-5 st w dzień
    i -3-(+2) w nocy spaliłem 180kg ekogroszku (zbiornik + worek) w ciągu równych 2 tygodni co daje wynik ~13 kg/dzień i ok 312 zł/mc przy cenie ekogroszku 800zł/tona
    Nie jest to tragedia ale szału też nie ma.
    Teraz jest zimniej zobaczymy co się będzie działo
  • #9 14425814
    Baqo
    Poziom 17  
    Staraj się żeby kocioł długo pracował na mniejszej mocy.
  • #10 14434352
    bit512
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Ja przy podobnym metrażu 110 m kw, piec taki sam, sama podłogówka w domu 22-23
    mam ustawienia
    podawanie 5
    przerwa 82 do 85
    nadmuch 32 do 36
    przerwa około 1 godziny
    na czopuchu można bez obaw rękę trzymać czasami myślę że za zimna ta rura...
    spalam nie zależnie od pogody 1 zbiornik na dwa tygodnie....(czasami widzę że by z 1 lub 2 dni dużej na tym zasypie pochodził)
    w zbiornik wchodzi około 10 -11 worków a więc wychodzi około 17 kg na dzień ..
    ale moim zdaniem mam źle zrobioną instalację bo podłogówka mi strasznie obniża powrót wyjście z pieca 70 stopni, a powrót 24 -25 ...więc tragedia ...
    Dom lepiej ocieplony od twojego ... 20 styropianu grafitowego podłoga, ściany, strop. 1 kondygnacja.
    cały czas myślę jak to zmienić...
  • #11 14539372
    rayden
    Poziom 14  
    Witam,
    Ostatnio zmieniłem nieco czas przerwy oraz siłę nadmuchu
    tym razem mam czas
    podawania jak poprzednio 5 s.
    Przerwa podawania 60 sek
    Siła nadmuchu zredukowana do 20%
    Wygląda na to że spalanie spadło (widzę to na razie po ilości popiołu
    oraz ilości węgla jaka znika ze zbiornika).
    Wrzuciłem parę fotek z nastaw oraz wykresów temperatury.
    Okres nie najlepszy bo to końcowka sezonu grzewczego.
    Fajnie by było obserwować przy -5 do -10 st.

Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie Defro DUO UNI 15KW/K1 - Zbyt wysokie spalnanie węgla - prośba o sugestie

kolego bit512 ja mam dwie pętle podłogówki i też mam podobny problem (wyziębienie). Mam w pętli 70 mb rur (fi 16 robi się max 80mb) tyle że nie mam osobnego rozdzielacza i pompy tylko chodzi wraz z grzejnikami. Jak zawór 4d przymknę (jak na zdjęciu) to podłogówka mi prawie nie grzeje (tylko na samym początku) jak otworze na maksa to grzeje na całości ale spadek temp. jest mocno widoczny. Końcówka jest lekko ciepła (czyli OK) ale na początku gorąca.
    W lecie mam zamiar przerobić tą pętlę (dodać osobną skrzynkę, rozdzielacz, pompę, regulator temperatury) Myślę że przy zwiększeniu prędkości przepływu woda zachowa w podobną temperaturę na całej długości, mieszaczem oraz zaworem uniezależnię się od temp na piecu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysokim spalaniem ekogroszku w kotle Defro DUO UNI 15KW z sterownikiem Tech K1. W ciągu tygodnia przy temperaturach -3 do -10°C zużywa około 20 kg/dobę, a przy cieplejszych warunkach około 14,5 kg/dobę. Użytkownik mieszka w nowym, dobrze ocieplonym domu o powierzchni 116 m², z poddaszem i piwnicą. W odpowiedziach sugerowane są zmiany w ustawieniach wentylatora i czasach podawania paliwa, aby zoptymalizować spalanie. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i ustawieniami, które pomogły im w redukcji zużycia paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA