logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet na 1,5 km przez modem radiowy?

raf2001 11 Maj 2005 13:30 1170 3
REKLAMA
  • #1 1482415
    raf2001
    Uczeń
    Ocena: 1
    Witam!
    Wiem że tego troche tu jest na elektrodzie ale niewszystko mi tematy tłumaczą. Niejestem radiowcem więc że nieznam. A chodzi mi oto aby mozna było udostępniać kompa(w tym i net) na odległość około 1,5 km (czy jest to wogule mozliwe). Prędkości ąz takiej wielkiej to ja niechce , wystarczy 10 kb/s. Jak to zrobić?
    PS. Temat np. ten https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic151811.html przecczytałem i dlatego mam te pytania
  • REKLAMA
  • #2 1482463
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    10 kilo to swiat i ludzie :lol: Na taka odleglosc smigna karty sieciowe z DOBRYMI antenami ...
    Zbudowaie modemow radiowych w pasmie, w ktorym mozna przeslac chociaz te 10kb pochlonie sporo kasy... Proponuje zainteresowac sie WLAN'em i antenami ;)

Oczywiscie ogromne znaczenie ma uksztaltowanie terenu i ewentualne przeszkody miedzy antenami.
  • REKLAMA
  • #3 1482493
    raf2001
    Uczeń
    Ocena: 1
    a jak takie cos zrobić. Zapomniałem wspomnieć (ale chyba można się domyśleć), że budynki które chce połączyć "niewidzą siebie". I mam jeszcze jedno pytanko jaki szacunkowy będzie koszt takiego urządzonka
  • #4 1482541
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Napewno nie bedzie to legalnie dzialac... No chyba, ze do tego celu uzyjesz popularnych ostatnimi czasy 'krotkofalowek' na pasmo 446MHz.
    Niestety tam jest tlok i ciezko bedzie o jakis wolny i spokojny kanal... Na przyklad: 2 x radio = 120 zl.

Anteny i kabel tez przyda sie (obowiazkowo), czyli: kierunkowe to 2 x 80 zl., kabel ? Nie wiem ile, wiec wstrzymam sie ;) Mozna tez samemu zrobic anteny, ale to sporo roboty... Jezeli warunki antenowe sa OK - mozna nie stosowac kierunkowych.

Modemy... Mozna samemu zbudowac, ale do tego potrzebna jest wiedza i doswiadczenie, albo kupic.
    Najprostsze (packet radio - wolne) od kilkunastu zl. do bardziej zaawansowanych - kilkaset zl.

Jak widac, koszta sa spore i transfer prawdopodobnie nie przekroczy 10kb (zalezy od modemu i pasma radiowego)...
REKLAMA