Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESL67070R - nie kończy zmywania... błąd .20

Rafix74 06 Sty 2015 12:24 6057 15
  • #1 06 Sty 2015 12:24
    Rafix74
    Poziom 5  

    Witam,
    W/w zmywarka zaczęła szwankować rok temu - dokładnie 2 miesiące po upływie gwarancji. Pod koniec mycia - przed płukaniem, lub po płukaniu - przed suszeniem pompa wylewająca wodę chodzi b. długo, po czym pojawia się błąd .20 (czyli problem z odpływem wody - wg instrukcji sprawdzić wąż odpływowy, wyczyścić rozgałęzienie syfonu zlewozmywaka). Sprawdzone – wyczyszczone, nie pomaga.
    Początkowo pomagało zresetowanie i ponowne mycie, teraz można tak i 4 razy z rzędu robić podczas jednego zmywania (co kilka minut) i nie pomaga. Początkowo problem występował rzadko – co kilka zmywań, teraz (od ~roku) - prawie zawsze.
    Po analizie wątków niniejszego forum kilkakrotnie rozbierałem zmywarkę, czyściłem; sprawdzałem pompę, czy nie jest czymś zatkana; szukałem uszkodzonych przewodów elektrycznych, luźnych złączy itp. Wszystko wydaje się być ok. Pod zmywarką sucho i bez śladów bytności tam wody kiedykolwiek w przeszłości.
    Przeprowadziłem 'test wiadra' - odłączyłem przewód odpływowy od syfonu pod zlewem (70cm nad podłogą), włożyłem do wiadra (30cm) i efekt był ten sam – wyskoczył błąd.
    Sól w zbiorniku na sól jest, mimo używania tabletek „All in one” od zawsze.
    Woda z odpływu leci wartko, bez jakiś oporów. Potem pompa pracuje i pracuje, mimo, że nie ma już czego wypompowywać, a z odpływu nic nie leci...
    Gdzie szukać usterki? Co i jak sprawdzić/przeczyścić? Proszę o rady.
    Pozdrawiam!

    2 15
  • #2 15 Sty 2015 23:08
    Damek78
    Poziom 13  

    Witam
    Czy wiadomo co było przyczyną usterki, mam ten sam problem.

    0
  • #3 16 Sty 2015 08:08
    Rafix74
    Poziom 5  

    Niestety nie, sprzęt dalej szwankuje... Dziś idę porozmawiać do serwisu. Będę informował.

    0
  • #4 24 Sty 2015 10:42
    heimdall
    Poziom 11  

    Witaj,
    Coś wiadomo w temacie? Udało się zlokalizować usterkę? Mam podobny problem ze zmywarką i podejrzewam upływność grzałki.

    Pozdrawiam.

    0
  • #5 24 Sty 2015 11:15
    Rafix74
    Poziom 5  

    W poniedziałek 26 stycznia przychodzi serwisant. Po wizycie napiszę co i jak.
    Pozdrawiam!

    0
  • #6 24 Sty 2015 14:16
    peter falk
    Specjalista AGD

    Często uszkadzał się mikroswitch na pływaku na tacy. Ewentualnie zatkany hydrostat.

    1
  • #7 26 Sty 2015 16:57
    Rafix74
    Poziom 5  

    Witam, był serwisant. Przepłukał komorę impulsową i skalibrował hydrostat.
    Ponoć w tym modelu hydrostat jest czuły i zarastanie brudem z czasem zakłóca odczyt i pompa usiłuje wypompowywać wodę, której już nie ma...
    Aby temu zapobiec ponoć warto raz w miesiącu włączyć najkrótszy program z łyżką sody oczyszczonej, bez naczyń. Oczyści to zmywarkę.
    Pozdrawiam,
    R.

    3
  • #8 22 Cze 2015 13:11
    stfnk
    Poziom 6  

    Miałem to samo.
    Z prawej strony zmywarki jest analogowy czujnik poziomu (hydrostat), do czujnika dochodzi rurka która zarasta szlamem. Wystarczy przepłukać układ i chodzi.

    Śmieszą mnie historie z "upływnością grzałki", co taki biedny serwisant ma mówić, że rurke wyczyścił i wziął za to 300zł.

    2
  • #9 19 Wrz 2015 11:25
    opcioo
    Poziom 2  

    Mam prośbę o radę.
    U mnie też wyskoczył błąd .20 w AEG/Electrolux Favorit. Co może mieć znaczenie zmywarka od dłuższego czasu miała delikatne przebicia na obudowę, potrafiła poszczypać w nadgarstek. Próbnik piszczał przy przyłożeniu.
    Błąd .20 wywaliło w trakcie mycia. Nie chciała go dokończyć. Jak dolewałem wody pompa ją wypompowywała, więc działa. Brak kałuży pod zmywarką.
    Wyciągnąłem zmywarkę i w tacy na dole woda. Odsączyłem. Włączyłem do kontaktu, sprawdziłem próbnikiem obudowę - brak przebicia.
    Po odsączeniu chciałem sprawdzić na krótkim programie z płukaniem, gdy zaczęła nabierać wody wywaliło różnicówkę. Teraz każde podłączenie jej do kontaktu wywala różnicówkę. Taca na dole sucha (tzn. lekko wilgotna po poprzednim odsączeniu, ale nic tam nowego się nie wylało). Co to może być?

    Update: położyłem na plecach i nie wywala różnicówki. Postawiłem, włożyłem wtyczkę - wywala.

    1
  • #10 20 Wrz 2015 02:01
    peter falk
    Specjalista AGD

    Sprawdź czy nie ma jakiś nieszczelności. Szczególnie obejrzyj obszar grzałki wody oraz okolice pompy myjącej.Gdzieś musi kapać woda podczas napełniania.

    opcioo napisał:
    gdy zaczęła nabierać wody wywaliło różnicówkę.

    Wód to może masz w okolicy kilka, ale zmywarka nabiera wodę jedną.

    1
  • #11 20 Wrz 2015 07:55
    opcioo
    Poziom 2  

    Sprawdzałem, ale nie widać żadnych przecieków.
    Doprecyzuję jeszcze, że na stojąco wybija różnicówkę w momencie włożenia wtyczki zmywarki do gniazdka, nawet diody się nie zdążą włączyć, nie mówiąc o pompie.
    Na leżąco jest ok, ale nie włączałem też żadnych programów myjących.

    0
  • #12 20 Wrz 2015 12:46
    peter falk
    Specjalista AGD

    Sprawdź wiązki przewodów, zwłaszcza w drzwiach.

    1
  • #13 20 Wrz 2015 19:04
    opcioo
    Poziom 2  

    Rozebrałem drzwiczki. Kable całe.
    Ale jest trop, całkiem konkretny. Gdy stała, było w niej w instalacji trochę wody i oczywiście zalegała w dole urządzenia. Gdy ją kładłem na plecach woda przesuwała się na tył urządzenia. Postanowiłem pójść tym tropem i sprawdzić grzałkę.
    Położyłem na plecach i tu niestety pojawił się kłopot, bo od tego kładzenia uszkodziłem rurkę plastikową doprowadzającą wodę do górnego wirnika - urwała mi się na gwincie w miejscu gdzie wchodzi u góry do zmywarki. Przez to urwanie, po położeniu, wylała mi się zalegająca w zmywarce woda. Trudno.
    Odłączyłem zasilanie od grzałki. Włączyłem na leżąco - nie wywala różnicówki. Postawiłem - nie wywala różnicówki. Podłączyłem zasilanie do grzałki - nie wywala różnicówki. Czyli woda na dnie urządzenia powodowała zwarcie.
    Zalałem ponownie wodą zmywarkę, tak aby sięgała do grzałki.
    Wtyczka do gniazdka - wywala różnicówkę.
    Odłączyłem zasilanie od grzałki, wtyczka do gniazdka - nie wywala różnicówki.
    Bingo! A więc grzałka.
    A teraz pytanie - co z nią może być nie tak?
    Pytanie drugie - czym najlepiej skleić/naprawić rurkę doprowadzającą wodę do górnego wirnika. Pękła na gwincie.

    Update: rurka widzę nakręca się na nakrętkę od środka. Musiała być już nieco poluzowana, bo widać tam niewielki osad z kamienia na zewnętrznej części obudowy i po dokręceniu od środka nawet z częściowo urwanym gwintem trzyma. Może to tamtędy pojawiał się ten niewielki wyciek. Rurkę skleję i ten temat powinien być z głowy. Mam nadzieję, że i wyciek będzie naprawiony dzięki temu. Została grzałka.

    0
  • #14 20 Wrz 2015 19:33
    nares
    Specjalista AGD

    Podpowiedź otrzymałeś wcześniej:

    peter falk napisał:
    Sprawdź czy nie ma jakiś nieszczelności. Szczególnie obejrzyj obszar grzałki

    Grzałka zawilgocona, praktycznie do wymiany, po uprzednim usunięciu nieszczelności (wąż w okolicy grzałki).

    3
  • #15 20 Wrz 2015 19:45
    opcioo
    Poziom 2  

    Nie ma zawilgoceń z zewnątrz. Jak już pisałem grzałka wybija różnicówkę gdy w wężu i rurce jest woda. Gdy wody nie ma - nie wybija. Zwarcie robi się w wewnątrz chyba w takim razie.
    Zamawiam grzałkę.

    0
  • #16 05 Paź 2016 09:38
    Rafix74
    Poziom 5  

    Witam, po roku z kawałkiem problem się powtórzył.Przybył ten sam serwisant. Przepłukał komorę impulsową i skalibrował hydrostat. Ponownie.
    Pamiętał poprzednią wizytę, trochę był zaskoczony, że tak szybko musiał wrócić.
    Zaleca raz w miesiącu do pustej zmywarki wsypać torebkę sody oczyszczonej i zalać wrzątkiem na noc. Rano włączyć najkrótszy program zmywania, bez naczyń. Oczyści to zmywarkę.
    Zamykam temat, pozdro!
    R.

    0