logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder, czy moduł CAM? Telewizor Samsung UE48H6400

janeksok 06 Sty 2015 15:17 9834 11
REKLAMA
  • #1 14299251
    janeksok
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam!
    Posiadam telewizor Samsung UE48H6400. Po jego zakupie doszedłem do wniosku że koniecznym będzie zakup zestawu satelitarnego. Jako, że telewizor posiada złącze CI+, możliwym byłby zakup modułu CAM z kartą NC+ (bo na tego dostawcę się zdecydowałem – w ofercie pre-paid), jednak tutaj pojawia się problem - NC+ nie oferuje już modułów CAM, jak dowiedziałem się z infolinii – ze względu na ich awaryjność. Istnieje możliwość zakupu na wolnym rynku, jednak koszt to 200zł, czyli tyle samo co zakup dedykowanego do tej oferty dekodera. No i dochodzimy do sedna – które wyjście jest lepsze?
  • REKLAMA
  • #2 14299302
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Zapoznaj się z parametrami tego TV.
    janeksok napisał:
    Jako, że telewizor posiada złącze CI+,

To nie wszystko.
  • #3 14299333
    janeksok
    Poziom 12  
    Wydawało mi się że przeszperałem temat na wszystkie strony - telewizor ma wbudowany tuner satelitarny i złącze CI+ z adapterem do modułu CAM. To nie jest wystarczające?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14299371
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    janeksok napisał:
    telewizor ma wbudowany tuner satelitarny

Specyfikacja nówi co innego. Ile wejść antenowych jest z tyłu?
  • Pomocny post
    #5 14299391
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Zobacz na specyfikację tego telewizora -> Link

Posiada tylko tuner DVB-T i C, nie posiada DVB-S, więc nie odbiera transmisji satelitarnych, tylko naziemną telewizję cyfrową (DVBT) i cyfrową telewizję kablową (DVBC).
  • #6 14299394
    janeksok
    Poziom 12  
    No i wszystko jasne, byłem w błędzie. Dziękuję za pomoc. Czyli jedynym wyjściem pozostaje dekoder. I tutaj mam kolejną zagwozdkę - czy kupować dekoder od NC+, czy może inny, niezależny? Czy dekoder od NC+ da mi możliwość oglądania niekodowanych kanałów dostępnych z satelity Hotbird 13E?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14299472
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Zapoznaj się z ofertą NC+ -> Link

Nie oferują już samych kart, więc pozostaje Ci wybór dekodera NC+.

Odbierzesz na tych dekoderach kanały niekodowane FTA, wykaz kanałów tutaj -> Link
    Są dostępne od numeru 221 na dekoderach NC+.
  • #8 14299491
    janeksok
    Poziom 12  
    W ofercie NC+ lista kanałów podzielona jest na 2 kategorie:
    - kanały 'darmowe', dostępne na 1 miesiąc po zakończeniu okresu płatnego doładowaniem,
    - dodatkowe kanały po doładowaniu

co ciekawe, na liście 'dodatkowych kanałów po doładowaniu' widnieją również kanały FTA, stąd moje pytanie czy aby na pewno będą dostępne jeśli zrezygnuję z dalszych doładowań :)
  • #9 14299629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 14299717
    janeksok
    Poziom 12  
    Nie nie, na początku zaznaczyłem, że celuję w ofertę pre-paid - 'na kartę'. W tym rozwiązaniu już na początku dekoder kupuje się na własność, więc jak nie płacisz to po prostu nie masz dostępu do kanałów kodowanych. Dlatego właśnie zastanawia mnie czy ta opcja pozwoli mi oglądać kanały FTA w momencie kiedy nie będę wykupować subskrypcji na kanały kodowane :-)

Tak opisany jest 'Pakiet bez opłat', wewnątrz którego wymienionych jest również kilka kanałów FTA:

Pakiet bez opłat - grupa kanałów telewizyjnych do których Abonent uzyskuje dostęp, każdorazowo na okres jednego miesiąca od wygaśnięcia Dostępu do Pakietu Podstawowego (Domowego HD+).

I to właśnie stąd wynika pytanie, czy powiedzmy dwa miesiące po wygaśnięciu Dostępu do Pakietu Podstawowego będę mógł oglądać FTA.

EDIT:

FTA (ang. free to air) – programy powszechnie dostępne drogą satelitarną, do których dostęp jest możliwy przy użyciu Sprzętu/Sprzętu wraz z kartą dostępu warunkowego, zakupionego w ramach Oferty „nc+ telewizja na kartę” i stanowiącego własność Klienta. Kanały FTA dostępne bez opłat, nie stanowią Oferty „nc+ telewizja na kartę”.

Z tego wynika, że chyba FTA będę mógł oglądać zawsze, ale jednak ten opis trochę gryzie się z ofertą NC+, w której kanały FTA jednak widnieją :)
  • Pomocny post
    #11 14299852
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    janeksok napisał:

Z tego wynika, że chyba FTA będę mógł oglądać zawsze, ale jednak ten opis trochę gryzie się z ofertą NC+, w której kanały FTA jednak widnieją :)

Widnieją w ofercie ponieważ operator łaskawie dodał je do listy jaką ustawia na swoich dekoderach poprawiając sobie tym samym ofertę :). Lepiej wygląda kilkadziesiąt programów, w tym połowa FTA niż kilkanaście płatnych
  • #12 14299856
    janeksok
    Poziom 12  
    Dokładnie tak to wygląda :-) Dziękuję Wam wszystkim za pomoc w wyborze!

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Samsung UE48H6400 i rozważa zakup zestawu satelitarnego. Telewizor ma złącze CI+ i wbudowany tuner, jednak nie obsługuje DVB-S, co uniemożliwia odbiór sygnału satelitarnego. Użytkownik dowiaduje się, że NC+ nie oferuje modułów CAM z powodu ich awaryjności, a zakup na rynku wtórnym jest kosztowny. Ostatecznie decyduje się na zakup dekodera NC+, który umożliwi odbiór niekodowanych kanałów FTA. Pojawia się pytanie, czy po zakończeniu subskrypcji kodowanych kanałów, użytkownik nadal będzie miał dostęp do kanałów FTA. Odpowiedzi wskazują, że dostęp do kanałów FTA jest możliwy, ale zależy od oferty operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA