logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik olejowy AEG RA 5588 - brak grzania, podejrzenie uszkodzenia zabezpieczenia

raazor90 07 Sty 2015 10:43 4176 1
REKLAMA
  • #1 14307370
    raazor90
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,
    w/w grzejnik nagle przestał grzać. Na panelu wszystko jest ok, pokazuje, że grzeje i da się ustawiać temperaturę. Słychać takie charakterystyczne pyknięcie ale niestety, żeberka cały czas są zimne. Rozkręciłem go dzisiaj i widzę że ani grzałka ani termostat? nie dostają prądu. Jest jeszcze jakieś cudo w którym jest metalowa kulka, podejrzewam, że jest to zabezpieczenie przepięciowe. Ta kulka lata sobie jak chce. To chyba tyle, może ktoś miał podobny przypadek i mógłby się ze mną podzielić rozwiązaniem. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 17503705
    Cocy
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Chciałbym się podpiąć do tematu. Ten sam grzejnik podobny problem tylko lepiej rozpoznałem sprawę. Grzejnik przy temperaturze powyżej 10 stopni nie daje napięcia na grzałkę przy około 5 stopniach już daje napięcie. pierwsze co presostat, przy 5 stopniach odpiąłem presostat włączam grzejnik na grzałce jest napięcie czyli odpada.2 czujnik temperatury otoczenia zmierzyłem rezystancje przy 5 stopniach wpiąłem zamiast czujnika rezystor wziąłem do pomieszczenia gdzie jest temperatura około 15 stopni włączyłem- nie ma napięcia na grzałce.3 ostatnie podejrzenie coś jak termik na przewodzie zasilającym, wpiąłem zasilanie za termikiem i dalej nie ma napięcia na grzałce. pozostaje płytka sterująca ale czy to możliwe by elementy na płytce reagowały na zmiana temperatury?
REKLAMA