Witam, przechyliłem grzejnik olejowy MPM PRODUCT 230V 50Hz 1500W, który był włączony i nie działa. Wydaje mi się, że to jakiś czujnik zabezpieczający przed przechyleniem się grzejnika i spaleniem grzałki. Tylko gdzie on się znajduje? Pozdrawiam.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thererolando13 wrote:Może być inna ale zacznij od sprawdzenia grzałki.pierwsze podejrzenie to przepalona grzałka ? czy słusznie kombinuję, czy też przyczyna może być inna ?
rolando13 wrote:Można sprawdzić omomierzem lub tak jak proponujesz, dając w szereg żarówkę 230V.jak sprawdzić starą grzałkę czy działa ? można do niej podać 220V bezpośrednio z gniazdka ?
rolando13 wrote:czy nie prościej jest wymontować grzałkę,
rolando13 wrote:Skoro masz dostęp do wsuwek to nie ma potrzeby wymontowania grzałki, wystarczy odpiąć kabelki zasilające. Jeżeli żarówka zaświeci to znaczy, że grzałka nie ma przerwy. Jeżeli nie zaświeci to znaczy że grzałka spalona. Nie pomyl wejść bo możesz wyciągnąć błędne wnioski.podłączenie na 4 wsuwki. jedna uziemienie, druga pewnie 800W, trzecia 1200W, czwarta drugi kabelek z gniazdka ?
rolando13 wrote:Takjeden kabel z gniazdka daję np na I (brązowy) lub II (czerwony), drugi na HEJ (szary) ?
rolando13 wrote:Napisałem w poprzednim poście aby odłączyć.czy kabelki z grzałki (te od grzejnika) trzeba odłączać czy też mogą zostać
EKG wrote:Moc żarówki jest dużo mniejsza niż grzałki. Zarówka ogranicza prąd na tyle że grzałka będzie zimna.połączenie I lub II do HEJ z zarówką w szereg żarówka świeci lecz grzałka zimna
EKG wrote:Cudów nie ma. Uszkodzona grzałka może mieć przerwę albo zwarcie. Jeżeli przerwa to żarówka nie zaświeci, jeżeli zwarcie to żarówka świeci ale podłączenie na krótko (bez żarówki) spowoduje zadziałanie bezpieczników.podłączyłem do I i HEJ i lipa zimno