logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Arduino Pro Mini 5V] - Zakłócenia na wejściu analogowym z zasilaczem

mirimo 08 Sty 2015 01:49 2967 9
REKLAMA
  • #1 14305145
    mirimo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Po kilkunastu dniach długiego szukania przyczyny ostatecznie muszę zasięgnąć waszej porady, bo sam już nie mam pomysłów co mogę jeszcze zrobić.

Działanie układu:
    Arduino poprzez buzzer wykrywa pukanie w płytę drewnianą i miga diodą po każdym wykrytym puknięciu.
    Układ wzorowany na tym.

Budowa układu:
    Do arduino do wejścia analogowego jest podpięty buzzer FY248 3-18 V w obudowie. Dokładny sposób jego podpięcia pokazuje poniższy schemat.
    Buzzer oznaczony literką M.

Problem:
    Wszystko działa idealnie przy zasilaniu z USB lub z baterii. Problem pojawia się w momencie zastosowania dowolnego zasilacza - pojawiają się zakłócenia. Dioda miga jak szalona.

Podjęte próby:
    1. Zastosowanie około 20 różnych zasilaczy (od 5-12V, stabilizowanych i nie stabilizowanych, podpinanych do arduino poprzez RAW i VCC).
    2. Zastosowanie przetwornicy obniżającej napięcie opartej o układ XL4015

Dodatkowy opis:
    Układ ma dodatkowo sterować paskami ledowymi (migającym przy każdym puknięciu) oraz zamkiem elektromagnetycznym. Wszystko jest już zaprogramowane oraz zmontowane i działa dokładnie tak jak zaplanowałem ale tylko przy zasilaniu z baterii (paski ledowe i zamek są zasilane z zasilacza 12V poprzez przekaźniki optoizolacyjne). Problem z zakłóceniami występuje jednak niezależnie od tego, tj. również wtedy kiedy podpięty jest tylko buzzer...

Proszę, podpowiedzcie coś...
  • REKLAMA
  • #2 14305160
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Słaba filtracja, wygląda na zakłócenia z zasilacza. Zasilasz to impulsowymi/przetwornicami?
  • REKLAMA
  • #3 14305165
    mirimo
    Poziom 9  
    Próbowałem wszystkim co mam w domu (włącznie z zasilaczem komputerowym), bez zmian.
    Najchętniej użyłbym zasilacza z Wii (12V 3.7 A).

Zakładałem, że wymieniona wyżej przetwornica rozwiąże problem ale niestety.
  • Pomocny post
    #4 14305195
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Akurat zasilacz komputerowy to nie za dobry pomysł. Wrzuć kompletny schemat, ewentualnie spróbuj zasilić z jakiegoś zasilacza liniowego
  • #5 14305207
    mirimo
    Poziom 9  
    Jutro podjadę kupić nowy zasilacz, dzięki za pomoc - zobaczymy czy to rozwiąże problem.

Poniżej schemat podstawy układu (już tutaj nie działa z zasilaczem).

Edytuj
  • REKLAMA
  • #6 14305290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14305439
    mirimo
    Poziom 9  
    Zastosowany buzzer nie posiada generatora (zgodnie z linkiem z pierwszego postu). Zanim dostałem mikrofon (opóźniona przesyłka), zastosowałem buzzer do testów i działał zadziwiająco dobrze, więc postanowiłem go zostawić. Jedyny problem to kwestia zasilania ..
  • Pomocny post
    #8 14306431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14307369
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Z (pierwszego) linku nie jest wcale takie oczywiste, że ten buzzer nie ma wbudowanego generatora. Ale dajmy na to...
    A program? Jaki masz próg czułości/nieczułości w obsłudze przetwornika A/C? Próbowałeś zmniejszyć czułość?
    Możesz też spróbować podzielić ten 10k i dać kondensator filtrujący do masy. A nuż buzzer rezonuje na (sub)harmonicznej z tętnień z zasilacza.
  • #10 14309313
    mirimo
    Poziom 9  
    bearq napisał:
    (...) spróbuj zasilić z jakiegoś zasilacza liniowego

Problem rozwiązany!
    Zastosowanie nowego zasilacza liniowego stabilizowanego 5V 0,5A całkowicie rozwiązało wszystkie zakłócenia i układ w końcu pracuje zgodnie z oczekiwaniami.
    Dziękuję bardzo za pomoc :)

albertb napisał:
    Czy to nie ten sam:
    https://www.piekarz.pl/pdf.php?id=6776
    W linku który podałeś też masz:
    Napięcie znamionowe: 12 VDC

Więc jak go zasilasz napięciem stałym, a nie ma wbudowanego generatora to skąd dzwięk?

Mój błąd - tak podstawowa sprawa ale i tak udało mi się to pomylić...
    Mój buzzer to prawdopodobnie dokładnie ten sam który podlinkowałeś powyżej.
    Podłączenie na odwrót plusa z minusem zaowocowało brakiem dźwięku (którego nigdy nie było)...

Niemniej buzzer dalej podpięty na odwrót (plus z minusem), pozostała część zgodna z poprzednim schematem i wszystko na nowym zasilaczu działa idealnie :)

szelus napisał:

A program? Jaki masz próg czułości/nieczułości w obsłudze przetwornika A/C? Próbowałeś zmniejszyć czułość?

Czułość to była jedna z pierwszych prób poprawy które podjąłem. Bezskutecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zakłóceniami na wejściu analogowym Arduino Pro Mini 5V, które występowały przy zasilaniu z różnych zasilaczy, podczas gdy układ działał poprawnie na zasilaniu USB i z baterii. Po próbach z wieloma zasilaczami, w tym zasilaczem komputerowym i przetwornicą XL4015, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zdecydował się na zakup nowego zasilacza liniowego stabilizowanego 5V 0,5A, co ostatecznie wyeliminowało zakłócenia. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że podłączenie buzzera było błędne, co również mogło wpływać na jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA