logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino pro mini - Zasilanie pro mini: ładowarka vs. USB

Radziasss 07 Gru 2015 10:11 3366 17
REKLAMA
  • #1 15217983
    Radziasss
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z układem w którym znajdują się:
    - Arduino pro mini 5V
    - Przekaźnik 5V
    - Moduł nrf24l01
    - Konwerter napięcia 5V -> 3.3V (żeby zasilić nrf24l01)
    - Zasilacz 5V, 1A wyjęty z ładowarki USB, aby docelowo zasilić z 230V

Oprócz tego obok stoi osobny układ, który komunikuje się z powyższym, ale to nie jego dotyczy pytanie.

Kiedy zasilam problematyczny układ z konwertera USB -> TTL, to jest ok i działa, ale jak zmieniam zasilanie na gniazdko, to nrf24l01 nic nie otrzymuje.
    Nic więcej nie zmieniam - tylko źródło zasilania. Co może być powodem takiego zachowania?
    Oczywiste wydaje się, że coś jest "nie tak" z zasilaniem z rozbebeszonej ładowarki. Dostarcza ona ok. 5.5V. Jedyne co mi przychodzi do głowy - co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne - to to, że jest to za wysokie zasilanie dla Pro Mini (bezpośrednio do pinu VCC) i być może powinienem podłączyć je do pinu RAW?

To mój pierwszy układ z Pro Mini, proszę o jakąś podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 15218012
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    1. Spróbuj innego zasilacza?
    2. Nie widzę powodu by nie spróbować z RAW skoro minimalne napięcie na tym pinie to 5v. Szybciej byś sprawdził niżeli pisał ten temat ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15218032
    Radziasss
    Poziom 10  
    Verona napisał:
    Nie widzę powodu by nie spróbować z RAW skoro minimalne napięcie na tym pinie to 5v

Właśnie tej informacji nigdzie nie mogłem znaleźć - jakiego minimalnego napięcia potrzebuje wbudowany konwerter, żeby działał prawidłowo. Obawiałem się, że 5.5V to za mało.

Verona napisał:
    Szybciej byś sprawdził niżeli pisał ten temat ;)

Masz rację, ale ta myśl nawiedziła mnie dopiero przed chwilą, a sprawdzić będę mógł dopiero po powrocie do domu :-) Podłączę pod RAW i dam znać czy coś pomogło. Dzięki!
  • REKLAMA
  • #4 15223436
    Radziasss
    Poziom 10  
    Podłączenie pod RAW rozwiązało sprawę.

Żeby jednak nie było zbyt różowo, mam teraz kolejny problem :-)
    Układ działa poprawnie do momentu aż zbliżę wszystkie elementy do siebie i próbuję je zamknąć w obudowie. Wtedy układ zachowuje się dziwnie - przekaźnik załącza się jeden raz i przestaje reagować na kolejne sygnały (polecania wysyłane radiowo). Zgaduję, że może chodzić o zakłócenia generowane przez przekaźnik? Używam modułu z przekaźnikiem srd-05vdc-sl-c takiego jak na tym zdjęciu:

Pytanie do Was - czy to faktycznie są jakieś zakłócenia? A jeśli tak to jak mogę się ich pozbyć?
  • #5 15224689
    Verona
    Poziom 23  
    A próbowałeś zamknąć wszystko razem tak jak wcześniej, ale sterować po kablu np. przez serial USB lub bezpośrednio po np. jakimś pinie? Jeżeli wtedy zadziała to będziesz bardziej pewny, że to właśnie problem z radiem.

Kolejna sprawa - debuguj działanie programu, tzn np. odbieranie poleceń radiowych przez konsole w PC.
  • #6 15227723
    Radziasss
    Poziom 10  
    Debugowałem otrzymywanie poleceń radiowych i w przypadku, gdy układ nie działa, jest to spowodowane tym, że nie docierają komunikaty. Może jakoś to ekranować? Będę próbował, ale myślę nad alternatywnym rozwiązaniem:

powiedzcie mi - gdybym chciał wyeliminować przekaźnik, czy mógłbym użyć tranzystora BC547B NPN jako przełącznika? Oczywiście nie do sterowania 230V, ale 24V. Wysyłałbym sygnał 5V z Arduino do tranzystora, a przez niego płynęłoby 24V.
    Nie używałem jeszcze tranzystorów, wiem już, że bazę muszę podłączyć przez rezystor 10k do pinu. O czymś jeszcze muszę pamiętać?
  • #7 15229380
    Verona
    Poziom 23  
    Radziasss napisał:
    Debugowałem otrzymywanie poleceń radiowych i w przypadku, gdy układ nie działa, jest to spowodowane tym, że nie docierają komunikaty. Może jakoś to ekranować? Będę próbował, ale myślę nad alternatywnym rozwiązaniem:

powiedzcie mi - gdybym chciał wyeliminować przekaźnik, czy mógłbym użyć tranzystora BC547B NPN jako przełącznika? Oczywiście nie do sterowania 230V, ale 24V. Wysyłałbym sygnał 5V z Arduino do tranzystora, a przez niego płynęłoby 24V.
    Nie używałem jeszcze tranzystorów, wiem już, że bazę muszę podłączyć przez rezystor 10k do pinu. O czymś jeszcze muszę pamiętać?

To zależy co chcesz tym tranzystorem przełączać, tzn jakie natężenie bo napięcie to akurat mniej istotne. Im większe natężenie tym mocniejszy musisz mieć tranzystor + chłodzenie, dlatego też przekaźnik często jest lepszym wyjściem, wszystko zależy od zastosowania.

Co do zakłóceń, wpisz w google "przekaźnik zakłócenia" lub angielski odpowiednik i znajdziesz sporo artów.

PS Musisz mieć na uwadze, że jestem początkującym elektronikiem amatorem więc mogę się mylić w niektórych kwestiach. Jak coś ktoś mnie może poprawić.
  • #8 15229973
    Radziasss
    Poziom 10  
    Verona napisał:
    To zależy co chcesz tym tranzystorem przełączać, tzn jakie natężenie bo napięcie to akurat mniej istotne.

Jeśli dobrze obliczyłem, to maksymalnie będzie pobierane nie więcej niż 700mA. Rozumiem, że to za dużo dla BC547B?
  • REKLAMA
  • #9 15234143
    Radziasss
    Poziom 10  
    Chciałbym za pomocą pinu Arduino sterować urządzeniem zasilanym 24V. Próbuję użyć tranzystorów, ale nie za bardzo mi to wychodzi. Czy moglibyście podpowiedzieć mi, np. schematem, jak powinienem to zrobić?
    Ważna rzecz: muszę sterować plusem, a masa powinna być cały czas połączona.
    Próbowałem użyć tego schematu, ale bez powodzenia (urządzenie cały czas otrzymuje 24V, bez względu na stan pinu):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727626.html#8342364
  • #10 15234653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15234837
    Radziasss
    Poziom 10  
    Dzięki za dokładne wytłumaczenie. Sugerujesz żeby usunąć rezystor - chodzi o R1, który łączy bazę Q1 z emiterem, czy R2, żeby zewrzeć kolektor Q2 z bazą Q1?

Cały układ będzie pobierał maksymalnie 700mA, ale podzielę to na trzy tranzystory, dwa będą obsługiwały ok 300 mA, resztę trzeci. Kupiłem już odpowiednie (tak sądzę), ale nie sądziłem, że taki problem będę miał z podłączeniem tego...
  • #12 15235538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15236878
    Radziasss
    Poziom 10  
    Okazało się, że tranzystor PNP (BC337), który miałem w układzie był uszkodzony i zamiast przewodzić, gdy dostanie stan niski na bazę, przewodził cały czas... Po wymianie tranzystora na inny układ działa, zgodnie z tym schematem, o którym pisałem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727626.html#8342364

Jakoś go musiałem uszkodzić, pytanie przez co? Przez brak diod prostowniczych? Czy może coś innego?

emarcus - próbowałem usunąć rezystor, który łączy tranzystory, ale przy takim układzie tranzystor NPN (BF422) bardzo się grzeje, a nie pobiera jeszcze praktycznie żadnego prądu. Przy układzie z rezystorem - też jest on ciepły, ale nie do tego stopnia. Może zastosuję jakiś o większej mocy?

Jeszcze jedno pytanie - jak mam dobrać odpowiednie rezystory (moc i rezystancję)?
  • #14 15237029
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15237412
    Radziasss
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Tranzystory podłączyłem poprawnie - to prawda, że mają różnie wyprowadzone nóżki. Układ działał przez jakiś czas, ale przy zmienianiu stanu na pinie, za którymś-dzisiątym razem BC327 przestał działać. A przy kolejnych testach stało się tak ponownie z innym BC327, więc coś jest nie tak.
    Na razie zmniejszyłem skalę i przeszedłem na testowanie na zwykłych diodach LED, bo skończyły
    mi się tranzystory, które byłyby w stanie uciągnąć 300mA.

Możesz mi powiedzieć, co to znaczy, że jest obciążenie indukcyjne?

A jakieś sugestie co do rezystorów? Póki co używam takich jak na wspomnianym schemacie, wszystkie 0.25W.
  • #16 15242081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 15242360
    Radziasss
    Poziom 10  
    emarcus napisał:
    Cokolwiek podłączasz do wyjścia tranzystora (obwód collectora) i zawiera element magnetyczny; silnik lub cewka elektromagnesu przekaźnika itp., to to się zwie obciążeniem o charakterze indukcyjnym. Problem występuje nie w w momencie załączania, lecz podczas wyłącznia prądu.

Dziękuję pięknie za wyjaśnienie. Wygląda na to, że masz rację, bo tranzystor PNP BC337 nie daje rady. Znalazłem kilka wątków na forach i schematów, w których zamiast zwykłego PNP stosuje się P-MOSFET. Złożyłem wczoraj taki układ:

Testowałem go przez dłuższy czas, włączając i wyłączając urządzenie i zapowiada się obiecująco. Użyłem:
    - P-MOSFET IRF4905
    - diody zenera 12V
    - rezystora 10k 0.25W (na bazie NPN)
    - rezystora 4.7k 0.5W (z bramki do źródła P-MOSFET)
    - kondensatora 220uF

Mam kilka pytań:
    1. W jakim celu jest umieszczony ten kondensator? Dałem 220uF, bo taki miałem pod ręką, czy mógłbym użyć jakiegoś o mniejszej pojemności? Bo ten zajmie mi za dużo miejsca.

2. Czy i jak powinienem zabezpieczyć NPN lub P-MOFSET diodami prostowniczymi? Czy ten drugi nie ma takiej już wbudowanej?

3. Czy powinienem dodać coś jeszcze do powyższego układu, czy widzicie w nim coś niepokojącego?
  • #18 15243577
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z zasilaniem układu opartego na Arduino Pro Mini, w którym znajdowały się przekaźnik, moduł nRF24L01 oraz konwerter napięcia. Po podłączeniu zasilania z ładowarki USB, układ działał poprawnie, natomiast po przełączeniu na zasilacz 5V z gniazdka, moduł nRF24L01 przestał odbierać sygnały. Użytkownik podejrzewał, że zasilanie z ładowarki dostarcza zbyt wysokie napięcie (5.5V) i rozważał podłączenie do pinu RAW. Po przetestowaniu, podłączenie do pinu RAW rozwiązało problem. Następnie pojawił się nowy problem z zakłóceniami, które mogły być generowane przez przekaźnik. Użytkownik rozważał użycie tranzystora BC547B jako przełącznika, ale miał wątpliwości co do jego zdolności do obsługi prądu 700mA. Po wymianie tranzystora na P-MOSFET IRF4905, układ działał lepiej, ale użytkownik miał pytania dotyczące zabezpieczeń i doboru rezystorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA