logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Bernard - Jak naprawić za wysokie obroty po renowacji obudowy?

Zamerstary 09 Sty 2015 18:21 5406 9
REKLAMA
  • #1 14311139
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    Witam. Gramofon zostal odnowiony jesli chodzi o obudowe drewniana, po złożeniu, gramofon za szybko sie rozpedza, ma za wysokie obroty, co może być przyczyną i jak to naprawić? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14311394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14311564
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Nie prawda bo powodem jest wyższe napięcie sieci niż kiedyś. Obecnie wynosi ono 230V.
    Te pierwsze gramofony miały silnik zasilany z sieci. Obroty wysokie i niskie uzyskiwało się przełączając uzwojenia. Sam taki kiedyś miałem. Nowsze modele Bernarda miały już
    silniki na prąd stały i w nim zabudowany układ stabilizacji obrotów, można było regulować obroty potencjometrem przez otwór zakryty gumą uszczelniającą.
    Niech autor postu wypowie się który to rocznik produkcji i jaki model a było ich sporo. :-)

Dodano po 4 [minuty]:

A oto dowód dwie wersje napędu.

https://obrazki.elektroda.pl/7674974500_1420829347.jpg
  • #4 14312220
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Bernard G-603FS rocznik 1977, o ile mnie pamięć nie myli. Gramofon przed renowacją obudowy działał poprawnie, to znaczy obroty talerza były w normie, w elektronice nic nie było ruszane. Wewnatrz, znajdują się dwa lub trzy małe potencjometry ale nie wiem do czego służą.
  • REKLAMA
  • #6 14313297
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Znalazłem, więc o który z potencjometrów jest do regulacji prędkości obrotowej talerza? Nie jestem profesjonalistą jeśli chodzi o taki sprzęt dlatego zwracam się o pomoc. Pozdrawiam.
  • #7 14313376
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    Zamerstary napisał:
    Znalazłem, więc o który z potencjometrów jest do regulacji prędkości obrotowej talerza?

P1 dla obrotów 33, P2 dla 45. Ale na początek sprawdź oświetlacz koła impulsatora - żarówka mogła się strząść i precyzer obrotów - przy demontaźu obudowy przewody mogły ulec uszkodzeniu.
    Pokręcanie precyzerem daje jakikolwiek efekt?
  • #8 14315918
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Oświetlacz koła impulsatora wygląda w porządku,, Jeśli masz na myśli tę gałkę na przodzie gramofonu to raczej nic nie daje jej kręcenie, zauważyłem jeszcze, że nie ma znaczenia czy mam ustawione na 33 czy na 45 obrotów, talerz i tak kręci się z tą samą prędkością tylko za szybko. Rozbiorę go jutro i sprawdzę czy jakieś podejrzane sprawy. Czy jeszcze jakieś sugestie ?
  • REKLAMA
  • #9 14316890
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    A jakie mogą być? Pasek, pasek, jego prowadzenie i mechanika! Tam nie ma żadnych cudów! Spokój i obserwacja. Jeśli pasek jest w porządku, to układ elektroniczny jest naprawdę nieskomplikowany, ja nie jestem elektronikiem, ale miałem w rękach kilka gramofonów różnych firm z krajów z tamtych lat i wszystkie są podobne. A interesowały mnie tylko takie ze stroboskopową kontrolą prędkości obrotowej. Wszystkie dały się uruchomić, tylko igieł mi dzisiaj brakuje.
  • #10 14329322
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Podczas ponownego montażu gramofonu uległy uszkodzeniu dwa kabelki przy potencjometrze precyzera, problem rozwiązany. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po renowacji obudowy gramofonu Unitra Bernard G-603FS z 1977 roku, użytkownik zauważył, że urządzenie ma za wysokie obroty talerza. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone kable przy potencjometrze regulacji prędkości obrotowej, a także wyższe napięcie sieciowe (230V) w porównaniu do czasów produkcji gramofonu. Użytkownik został poinformowany o lokalizacji potencjometrów do regulacji obrotów (P1 dla 33 RPM, P2 dla 45 RPM) oraz o konieczności sprawdzenia oświetlacza koła impulsatora. Po dalszym badaniu, użytkownik odkrył uszkodzenie kabli, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA