logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 13.5V 25-30A na IRFP260 i układzie 723?

sq8ju 11 Maj 2005 23:28 3134 8
REKLAMA
  • #1 1484411
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Chcę sobie zrobić zasilacz jak w temacie. Mam trafo toroidalne 600VA na 2X17V, Diody Schottkiego kilka sztuk i resztę badziewia.

I teraz sedno sprawy. Gdybym miał użyć KD503, albo innych podobnych nie było by problemu. Robiłem juz podobne zasilacze, ale na bipolarnych. W związku z tym, ze mam kilkanaście sztuk tranzystorów IRFP260 pasuje je jakoś rozsądnie wykorzystać.
    Jak by ktos miał jakiś schemacik zasilacza na Mosfetach tego typu, to byłbym bardzo szczęsliwy. Oczywiście reszta sterowania najlepiej na 723.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1485972
    sq8ju
    Poziom 24  
    Na wysokiej sprawności mi niezależy. To musi być zasilacz liniowy, a nie impulsowy.
  • REKLAMA
  • #3 1486343
    klopik
    Poziom 11  
    odsyłam do ksiazki "ZASILANIE UKŁADÓW ELEKTRONICZNYCH zasilacze impusowe " Odon Ferenczi .Znajduja sie tam schematy zaslaczy o mocy do 1KW pragne jedynie zauwarzyc ze sa tam elementy indukcyjne ,
    lecz sa w miare dobrze opisane .Oczywiscie drak tam płytek drukowanych
    osobiscie z tej ksiazki wykonalem zasilacz na TL497
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1486414
    walas33
    Poziom 11  
    Mam pytanie jezeli mam zasilac zstabilizowany regulowany od 1,2 do 24 V
    3 A to jak podlaczyc do niego wyswietlacz aby wskazywal aktualne napiecie czy do tego potrzebny jest jakis uklad ?? i jaki wyswietlacz zastosowac ?? prosze o pomoc :)
  • #5 1486574
    sq8ju
    Poziom 24  
    klopik napisał:
    odsyłam do ksiazki "ZASILANIE UKŁADÓW ELEKTRONICZNYCH zasilacze impusowe " Odon Ferenczi .Znajduja się tam schematy zaslaczy o mocy do 1KW pragne jedynie zauwarzyc ze sa tam elementy indukcyjne ,
    lecz sa w miare dobrze opisane .Oczywiscie drak tam płytek drukowanych
    osobiscie z tej ksiazki wykonalem zasilacz na TL497
    Pozdrawiam.

Czytałes moje posty, czy tylko temat ? Ja niepotrzebuje impulsowego człowieku, tylko liniowy. Żadnych takich badziewii jak impulsiak !!!

walas33 - kup sobie woltomierz cyfrowy na segmentach LED.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1487545
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam !

Robiłem kiedyś zasilacz na 723 i na RBDV 65 A . To darlington , ma chyba 125 albo 150 W mocy strat . Już nie pamiętam , dawno to było ...

Uzyskałem ponad 40 A , przy 13,8 V , na 6 sztukach pracujących równolegle . Warunkiem był odpowiedni dobór rezystorów emiterowych oraz rezystorów w obwodzie bazy RBDV . Zastosowałem 6 potencjometrów o wartości chyba 100 ohm , szeregowo z rezystorem 22 ? .
    Kluczową rzeczą jest odpowiednie dobranie nastaw , tak żeby mnoc strat rozkładała się mniej więcej równomiernie na każdy tranzystor ( co wynika z różnic we wzmocnieniu tych elementów )
    Aha , dużo lepsze efekty uzyskałem zasilając ?A 723 i tranzystor sterujący tymi końcowymi ( BD 911 ) napięciem wyższym o około 10 V względem tego , co było na kolektorach darlingtonów .
    Sugeruję wykonać układ w wersji z podcięciem prądu zwarcia , szkoda tranzystorów w razie głupiego błędu !
    Nie radzę jednak przekraczać napięcia 35 V , choć producenci podają nieco więcej , to kostki 723 różnie na to reagują .

Pozdrawiam !

Dodano po 24 [minuty]:

Ps dobrze jest to napięcie dodatkowe , zasilające 723 i sterowanie , wystabilizować kością 78XX i odpowiednio odfiltrować . Masz wtedy mniejsze tętnienia i lepszą odpowiedź kompensacji na duży impuls poboru mocy .

Sorry , że nie napisałem nic o mosfetach , ale akurat największą "elektrownię" zrobiłem właśnie na darlingtonach RBDV 65 A .
  • #7 1487661
    sq8ju
    Poziom 24  
    Sterowanie 723 będzie z 24V stabilizowanego. Podcięcie prądu też będzie zrobione. Ale mam tranzystorów IRFP260 całą garść i chciałbym je wykorzystać. One mają 46A. Tylko brakuje mi schematu. W ostateczności zrobię na KD503. Z kilogram ich w domu leży....

RBDV65 są to dobre tranzystory. Ale najpierw kcę te Mosy wykorzystać.
  • Pomocny post
    #8 1487675
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Niedawno przez Elektrodę przewijał się schemat stabilizatora z 5V na 3,3V. Myślę, że po zmianie rezystorów przy TL431 układ można przy Twoich założeniach. Pozatym poszukaj na Forum www.elenota.prv.pl - tam jest taki 13,8V/10A. Dając 6 sztuk IRFP260 równolegle, możnaby wycisnąć te 40A...

PS. Na dobre piwko zawsze jest czas ;) Tylko nie wiem czy opłaca mi się po nie wpadać do Ciebie :p
  • #9 1487797
    sq8ju
    Poziom 24  
    TABSIOR - masz u mnie piwo.

Temat można Closed !

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy liniowego zasilacza stabilizowanego o napięciu 13,5 V i prądzie 25-30 A z wykorzystaniem tranzystorów MOSFET IRFP260 oraz układu stabilizującego LM723. Autor posiada transformator toroidalny 600 VA 2x17 V oraz diody Schottky'ego i chce wykorzystać posiadane tranzystory IRFP260 zamiast klasycznych bipolarnych KD503. Podkreślono, że zasilacz ma być liniowy, nie impulsowy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące doboru rezystorów emiterowych i bazowych w układach z tranzystorami mocy, aby równomiernie rozłożyć moc strat i zapewnić stabilną pracę przy dużych prądach. Zalecane jest stosowanie zabezpieczenia przed przeciążeniem i zwarciem. Wspomniano o doświadczeniach z układami na LM723 i tranzystorach darlington RBDV65, które osiągały prądy powyżej 40 A przy 13,8 V, jednak autor preferuje MOSFET-y IRFP260 ze względu na ich parametry (maksymalny prąd 46 A). Podano też źródła schematów i inspiracji, m.in. książkę Odon Ferenczi o zasilaczach impulsowych (choć autor nie chce impulsowego) oraz forum elenota.prv.pl z projektami zasilaczy 13,8 V/10 A, które można skalować przez równoległe łączenie tranzystorów. Wskazano na konieczność stabilizowanego napięcia sterującego 24 V dla układu LM723 oraz na możliwość wykorzystania układu TL431 do regulacji napięcia. Dyskusja zakończyła się potwierdzeniem, że temat jest zamknięty, a schematy i rozwiązania są dostępne do adaptacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA