logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 0-12V 0-30A z regulacją prądu i stabilizatorem impulsowym?

Robert_ck 16 Paź 2007 20:26 6638 19
REKLAMA
  • #1 4385316
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam poszukuję jakieś rowiązania do wykonania zasilacza 0-12V i regulowanym ograniczeniu prądowym od 0-30A. Tradycyjne rowiązania takiego zasilacza raczej nie wchodzą w gre ze względu na wydzielaną moc. Może jakiś stabilizator impulsowy? Acha i proszę nie pisać postów typu, że nie opłaca się jego budowa, bo mam taki duży tansformator i chę go wykorzystać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4386051
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    W takim wypadku to najlepiej uzyc przetwornicy impulsowej. Albo stare rozwiązania na tyrystorach (tzn załączane są w odpopwidnim momencie), następiie za nimi jest liltr LC. W zalezności od momentu załączenia tyrystora otrzymuejsz rózne napięcia. Co do ograniczenia prądowego, najprościej bylo by mierzyś spadek napięcia na jakimś potęznym. W TME są rezystory o mozy 50W do nabycia po rozsądnych cenach. Połaczyć 2 równolegole i mozna by niby mierzyc. A swoja droga to co Ty chcesz robic? Taki zasilacz fajny by był do uruchamiania końcówek mocy gdyby miał mozliwosć wiekszgo napiecia. A Tten twój twór to w sumei taka mała spawareczka, do elektrolizy mozna by stosoowac jeszcze, ale nic innego nei przychodzi mi do głowy.
    Pozdrawiam
  • #3 4386301
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Nie rozumiem dlaczego niby tradycyjne rozwiązanie nie wchodzi e rachubę? Przecież można zrobic taki zasilacz bez żadnych problemów. Problem zacznie się jesli zasilisz zasilaczem impulsowym sprzęt, bardzo nie "lubi" wszelkich impulsowych zasilaczy. Np. radiostacje. iwszedzie tam gdzie zakłócenia powstające w typowych zasilaczach imp. muszą być dokładnie filtrowane.
  • #4 4387391
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Bez przesady...parę elektrolitów+zwykłych kondensatorów (elektrolity nie przepadają za przebiegami szybko zmiennymi) i jest wszystko całkiem dobrze odfiltrowane. Wystarczy zauważyć, że coraz więcej sprzętu korzysta z zasilaczy impulsowych.
  • REKLAMA
  • #5 4387639
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Taki zasilacz można zrobić jako kombinowany i uciec od wydzielania zbyt dużych mocy w tranzystorach. Tak więc proponuję jak to kiedyś bywało połączenie techniki analogowej i impulsowej z możliwością regulacji napięcia i ograniczania prądu. Schemat takiego zasilacza można znaleźć w książkach. Fabryczne były produkowane chyba tylko do 20A, ale można spróbować i więcej jak jest dobre uzasadnienie.
  • Pomocny post
    #6 4387800
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Potrzebujesz regulowany w (+) czy w (-) ? Daję oba ale oczywiście do dobrania elementów stosownej mocy :)
    Załączniki:
    • Jak zbudować zasilacz 0-12V 0-30A z regulacją prądu i stabilizatorem impulsowym? zasFET.png (16.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 4387987
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ten plik zasFET cóz fajny schemat, ale chyba nie przy tych prądach, ciekawe jak by ten tranzystro sie grzał, pewnei bardzom szczególnei przy duzych prądach i małych napięciach. W tym przypadku tak jak mówiłem lepszy układ z tyrystorami. Jak bede miał chwile czasu dzis wieczorem lub jutro to moze znajde jakiś schemat i dam.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 4388083
    elek555
    Poziom 37  
    paluszasty-ale chyba nie przy tych prądach

Oczywiście że przy tych, ale tak jak napisane a nie doczytane przez paluszastego :) - czyli po dobraniu mosfetów i diod prostowniczych do potrzeb :)
    Dołączam drugi plik na tych samych zasadach. Jest to stara nota Motoroli do której modyfikacji przypisało sobie autorstwo kilku naszych kolegów z elki :) Bardzo fajny zasilacz LDO na którym przy odpowiednim dobraniu trafa wcale nie trzeba dużo strat zostawiać. Polecam go wszystkim jako kolejną ciekawą choć trochę leciwą zabawkę z doliny krzemowej. Zostawiam plik otwarty bez prowizji bo temat wraca i traktuję to jako materiał edukacyjny a nie komercyjny.
    Załączniki:
    • Jak zbudować zasilacz 0-12V 0-30A z regulacją prądu i stabilizatorem impulsowym? LDO+Motorola.JPG (32.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4388216
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Postaram się coś pokombinować.
  • #10 4388761
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ja bym polecił zmodyfikowac ukłąd z tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic19016.html
    Wystarczy uzyć solidniejszego tyrystora i wieksze diody. Dodał bym jeszcze jakis dławkik ale nie jest on konieczny chodź dość czesto stosowany w takich układach.
    Pozdrawiam
  • #11 4391935
    Moon voyager
    Poziom 21  
    "tronics" w zasadzie masz rację, ale .......ja jakoś przez tyle lat nie mam odwagi powierzyc swojego sprzętu zasilaczowi impulsowemu. Na wszelki wypadek zasilacze do mojego radia buduję sam i te typowe 25A jakoś trzymuję bez problemów no i jakoś strach o sprzet mam mniejszy. Czy tylko przyzwyczajenie???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #13 4566903
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    elek555 napisał:
    paluszasty-ale chyba nie przy tych prądach

Oczywiście że przy tych, ale tak jak napisane a nie doczytane przez paluszastego :) - czyli po dobraniu mosfetów i diod prostowniczych do potrzeb :)
    Dołączam drugi plik na tych samych zasadach. Jest to stara nota Motoroli do której modyfikacji przypisało sobie autorstwo kilku naszych kolegów z elki :) Bardzo fajny zasilacz LDO na którym przy odpowiednim dobraniu trafa wcale nie trzeba dużo strat zostawiać. Polecam go wszystkim jako kolejną ciekawą choć trochę leciwą zabawkę z doliny krzemowej. Zostawiam plik otwarty bez prowizji bo temat wraca i traktuję to jako materiał edukacyjny a nie komercyjny.

Jak zbudować zasilacz 0-12V 0-30A z regulacją prądu i stabilizatorem impulsowym?

wypisz, wymaluj, już ten schemat w ostatnim tygodniu na innych dziale Elektrody widziałem... to jakieś De Ja Vu... pono to była własna konstrukcja autora tematu... a feee z takim meteorem... :D

Pozdrawiam
  • #15 4567899
    elek555
    Poziom 37  
    Qarzu- niech się chłopak cieszy, oby mu długo i pracowicie działał. Ja też go zrobiłem dla znajomego z pewnej szkoły. Sądziłem naiwnie że nic go nie zabije po ujemnych próbach z kombinerkami :) Już po paru dniach był z powrotem, bo studenci dali na wyjście odwrotnie włączony akumulator i wykonali jak to określił "próbę iskrową" :)
  • #16 4621614
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ten Zasilacz wygląda szałowo. Jeśli jego jakość jest równie wysoka to.......Ciekawy jestem ile to kosztuje i gdzie ewentualnie mozna kupić?
  • #18 4622106
    Robert_ck
    Poziom 17  
    >> Moon voyager
    Jęsli rozchodzi Ci sie o ten SPS-9602, http://www.cyfronika.com.pl/dokumentacje/sps9602.pdf to mozna go kupić w TME, cyfronice albo to http://sklep.integron.pl/index.php?products=product&prod_id=82.

Pozatym patrząc po schemacie jest to zasilacz impulsowy. Jak by się komuś chciało zaprojektować płytkę do nie go to mozna by się pokusić o jego wykonanie :D
  • #19 4856092
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam ciekawi mnie z czego kolega wyciągną taki transformatorek jeszcze parę Amper i była by spawarka :D też planuje kupić jakieś wieksze trafo i zrobic zasilacz laboratoryjny taki żeby miał z 20A i 30V pozdrawiam
  • #20 4863567
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Trafo dostałem, zapewne pochodzi z zasilacza lamp halogenowych. Co do tej spawaki to chyba przesada ze względu na niskie napięcie. Co do wykorzystania tego trafa to mam pomysł aby rozlutować uzwojenie wtórne (jest nawinięte kilkoma osobnymi drutami i uzwojenia są połączone równolegle), połączyć je tak by uzyskać ok 2*30V i zrobić zasilacz regulowany do testowania wzmacniaczy audio lub poprostu użyć go do budowy wmacniacza audio. Ewentulanie zasilacz z przełączanymi odczepami. Narazie jednak się tym nie zajmuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza regulowanego 0-12V o prądzie do 30A z ograniczeniem prądowym i stabilizatorem impulsowym. Ze względu na dużą moc strat tradycyjne rozwiązania liniowe są mniej praktyczne, dlatego proponowane są przetwornice impulsowe lub układy tyrystorowe z filtrem LC, które pozwalają na regulację napięcia przez odpowiedni moment załączenia tyrystora. Wskazano, że zasilacze impulsowe wymagają starannego filtrowania, zwłaszcza przy zasilaniu czułych urządzeń jak radiostacje, jednak nowoczesne kondensatory elektrolityczne i filtry mogą skutecznie eliminować zakłócenia. Sugerowano także rozwiązania hybrydowe łączące techniki analogowe i impulsowe, co pozwala na ograniczenie strat mocy w tranzystorach. W dyskusji pojawiły się propozycje schematów, w tym zasilacza LDO opartego na notach Motoroli oraz układów z tyrystorami, które można modyfikować do większych prądów. Autor posiada transformator zasilający, który planuje wykorzystać, modyfikując uzwojenia wtórne dla uzyskania odpowiedniego napięcia. Podano linki do schematów zasilaczy impulsowych, m.in. SPS-9602, dostępnych w sklepach takich jak TME czy Cyfronika. Poruszono także kwestie praktyczne, jak dobór elementów mocy (MOSFET, diody prostownicze, rezystory mocy) oraz stosowanie dławików dla poprawy filtracji. Wskazano, że zasilacze impulsowe są coraz powszechniejsze, ale niektórzy użytkownicy preferują tradycyjne rozwiązania ze względu na obawy o zakłócenia i bezpieczeństwo sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA