logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja MPI - przerywanie silnika po rozgrzaniu, szarpanie przy 3500 obr/min

azarach 11 Maj 2005 23:48 8818 13
REKLAMA
  • #1 1484479
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    a więc jest tak
    jak silnik zimny wszystko ok
    jaksię rozgrzeje to przez pewien okres jest ok
    a potem jak dodaje gazu ta coś jakby odcinało zapłon
    auto wchodzi na obraty ale z przerywaniami i wtedy szarpi autem
    jest tak samo na gazie i na PB
    jak ostygnie problrm znika
    jak jade ze stałą prędkością naprzykład przy 3500 obrotów to czasami przerywa na chwile (ułamek sekundy)

co to może być
  • REKLAMA
  • #2 1484860
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Listwa zaplonowa do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 1485076
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 383
    Witam
    Jaki to silnik
  • #5 1486102
    azarach
    Poziom 22  
    enauto napisał:
    Witam
    Jaki to silnik

1.3 MPI
  • #6 1486863
    nipper
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witaj.
    Tak jak pisali wcześniej : czujnik Halla lub zespół cewki zapłonowej . Jeśli chcesz kupować nowe "na próbę" to Hall jest zdecydowanie tańszy...
  • #7 1487750
    azarach
    Poziom 22  
    nipper napisał:
    Witaj.
    Tak jak pisali wcześniej : czujnik Halla lub zespół cewki zapłonowej . Jeśli chcesz kupować nowe "na próbę" to Hall jest zdecydowanie tańszy...

powiem tak
    czujnik hala ma moze ze pół roku
    a cewka to dawno nie wymieniana
    ale to się pojawiło po wymiani uszczelki pod głowicą
    wczesniej nie było takich objawów
  • #8 1487835
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    Witam.
    To może jednak przyczyną jest właśnie wymieniona uszczelka. Albo źle założona, albo bez wzmocnienia i ją wydmuchało. Z tym że objawy byłyby bardziej podobne do "pływających" obrotów silnika widocznych na obrotomierzu jeśli masz zamontowany.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #9 1487871
    nipper
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Powiem tak : zapytałeś co to może być i otrzymałeś podpowiedź wskazującą na najczęstsze przyczyny . Potwierdzenie lub nie usterki tych podzespołów nie jest trudne wymaga jednak trochę czasu i praktyki a tego przez internet przekazać sie nie da . Aha te elementy mają złącza a one też potrafią dać takie objawy. Pozdrawiam.
  • #10 1488346
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    A kody błedów co mowią.
  • REKLAMA
  • #11 1488778
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    wlasnie tak teraz patrze i zawsze zastanawialo mnie co znaczy MPI?
  • #12 1489148
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Tzn Multi Punkt Injector
  • #13 1621731
    JaDzidek
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Miałem podobne objawy po wymianie uszczelki pod głowicą, jednak u mnie problem tkwił w zupełnie innym miejscu.
    Otusz podczas demontażu głowicy trochę płynu chłodzącego dostało się do czujnika położenia koła zamachowego, czego podczas montażu nie było widać i po założeniu wtyczki i odpaleniu wszystko było w porządku. Dopiero po kilku dniach samochód ( ale tylko rozgrzany) czasami przygasał lub gasł całkowicie. Okazało się że płyn chłodzący zaczął wchodzić w reakcję z stykami tego czujnika i powodował przerwy. Po osuszeniu czujnika i oczyszczeniu styków wtyczki wszystko wróciło do normy.
  • #14 1991747
    ilmenauer
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ja mam w mojej 1.3MPI identyczne objawy. OBD uparcie pokazuje błąd sondy lambda.
    To ją odłączyłem i pokasowałem błędy. Efekt: dopóki auto zimne to jedzie jak nowe (bo pracuje emulator sondy), jak się rozgrzeje to szarpie i się dusi. Ale w międzyczasie wyszły różne błędy zw. z przepustnicą (VAG: 00282 i 00518).
    Wyczyściłem przepustnicę, podłączyłem z powrotem sondę lambda. Przejechałem 50km (od wczoraj) i już jest znacznie lepiej. W sterowniku nie wyskakują żadne błędy.
    Jeszcze tylko zrobię adaptację według czeskiego opisu, o czym poinformuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Skodzie Felicja 1.3 MPI pojawia się problem z przerywaniem silnika i szarpaniem przy rozgrzanym silniku, szczególnie przy około 3500 obr./min, zarówno na gazie, jak i na benzynie. Objawy ustępują po ostygnięciu silnika. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony czujnik Halla, zespół cewki zapłonowej lub listwa zapłonowa. Problem pojawił się po wymianie uszczelki pod głowicą, co może sugerować niewłaściwy montaż uszczelki lub jej uszkodzenie, a także możliwe zanieczyszczenie lub uszkodzenie czujnika położenia koła zamachowego przez płyn chłodzący. Dodatkowo zgłaszano błędy sondy lambda i przepustnicy, które po wyczyszczeniu i adaptacji uległy poprawie. Diagnoza wymaga sprawdzenia styków złączy, czujników oraz elementów układu zapłonowego i paliwowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA