logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator TS120/14 prośba o poradę i projekt prostownika

kzabawny 10 Sty 2015 23:38 2913 9
REKLAMA
  • #1 14316577
    kzabawny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, potrzebuję schemat prostownika do akumulatora. Chodzi konkretnie o prostownik:
    - wystarczający do ładowania akumulatora 72Ah/720A
    - zabezpieczenie przeciwzwarciowe
    - automatycznie ma się wyłączać po naładowaniu
    - z możliwością podłączenia woltomierza i amperomierza, które posiadam (amp-15 A z bocznikiem i wolt- 20V - wychyłowy ).
    Potrzebowałbym projekt płytki i montażowy i informację jaki dokładnie do tego układu dokupić transformator. Posiadam transformator TS120/14 taki jak na fotce + napięcia transformatora - pytanie - czy będzie pasował.
    Proszę o konkretny schemat i opis, bo na forum siedzę już 4 godziny i mam mętlik w głowie od wszystkich projektów i porad co projekt to 10 teorii i pomysłów, potrzebuję jeden konkretny i temat zamknę. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Transformator TS120/14 prośba o poradę i projekt prostownika TS_140_-_14__50__.jpg (33.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transformator TS120/14 prośba o poradę i projekt prostownika TS120-14_FOTKA__50__.jpg (24.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14316677
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Ten transformator nie nadaje się do ładowarki akumulatorów
    kzabawny napisał:
    wystarczający do ładowania akumulatora 72Ah/720A
    Nie bardzo rozumiem co to za akumulator i jakie ma parammetry.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14316712
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    Transformator ze zdjęcia ma inne napięcia niż te które podałeś. A poza tym poszczególne uzwojenia mają za małą wydajność prądową - dla 12V odczepu został przewidziany pobór prądu zaledwie 0,5A, fakt że są dwa ale to daje razem 1A, co jest za małą wielkością dla Ciebie. Z reszty odczepów nie skorzystasz. Aby go dostosować, musiałbyś odwinąć uzwojenie wtórne i nawinąć nowe. Lepiej chyba skorzystać z jakiegoś toroidalnego np TS 200 o przekładni 230/12.
  • #4 14316743
    L_M
    Poziom 32  
    Przewinięcie tego typu transformatorów jest bardzo trudne w amatorskich warunkach.Żeby doradzić coś w sprawie transformatora trzeba wiedzieć jakie akumulatory będą ładowane 6V,12V czy 24V i o jakiej pojemności maksymalnej,czy tylko prądem 10h czy też szybkim 5h.
  • REKLAMA
  • #5 14316769
    kzabawny
    Poziom 10  
    Nemonek napisał:
    Transformator ze zdjęcia ma inne napięcia niż te które podałeś. A poza tym poszczególne uzwojenia mają za małą wydajność prądową - dla 12V odczepu został przewidziany pobór prądu zaledwie 0,5A, fakt że są dwa ale to daje razem 1A, co jest za małą wielkością dla Ciebie. Z reszty odczepów nie skorzystasz. Aby go dostosować, musiałbyś odwinąć uzwojenie wtórne i nawinąć nowe. Lepiej chyba skorzystać z jakiegoś toroidalnego np TS 200 o przekładni 230/12.

Czyli ten transformator który posiadam mogę wykorzystać ewentualnie do zbudowania jakiegoś zasilacza który powiem szczerze przydał by się w domu , może jakaś propozycja z Twojej strony jaki zasilacz jakie parametry można z niego wyciągnąć i proszę o wskazanie jakiegoś gotowego układu takiego zasilacza za co będę bardzo wdzięczny.

Dodano po 8 [minuty]:

L_M napisał:
    Przewinięcie tego typu transformatorów jest bardzo trudne w amatorskich warunkach.Żeby doradzić coś w sprawie transformatora trzeba wiedzieć jakie akumulatory będą ładowane 6V,12V czy 24V i o jakiej pojemności maksymalnej,czy tylko prądem 10h czy też szybkim 5h.

o przewijaniu nawet nie myślę bo jest zalany lakierem i raczej bym go prędzej uszkodził ,wykorzystam go do zrobienia zasilacza z regulowanym napięciem który przyda się na pewno. A odnośnie prostownika to potrzebuję prostownik do akumulatora 12V ewentualnie gdyby był układ to 6V/12V a czy prądem 10h czy też szybkim 5h to nie wiem :-) potrzebuję prostownik do naładowania aku taki że włączę wieczorem i rano aku w auto i jadę no chyba że jest układ taki że włączam szybkim ładowaniem jak potrzebuję lub normalnie tak jak pisałem wcześniej .
  • #6 14316801
    L_M
    Poziom 32  
    Ten transformator pracował w amplitunerze Unitra at9100 i zasilał radio oraz wzmacniacz 2X35W
  • #7 14316819
    kzabawny
    Poziom 10  
    Tak zgadza się pracował w AT9100 , ale nadal nie dowiedziałem się i nie dostałem namiarów na jakiś konkretny schemat prostownika o który prosiłem ? a przy okazji może schemacik jakiegoś fajnego regulowanego zasilacza do którego mógłbym wykorzystać te trafo z AT9100
  • #8 14316832
    L_M
    Poziom 32  
    kzabawny napisał:
    co projekt to 10 teorii i pomysłów, potrzebuję jeden konkretny i temat zamknę.
    Jak się zdążyłeś zorientować ładowanie akumulatorów i związane z tym projekty ładowarek to temat rzeka i w związku z tym nie ma jednego najlepszego rozwiązania. Co zaś do regulowanego zasilacza to jest dużo projektów na układach LM317,LM337,LM350, można też kupić gotowe lub do samdzielnego montarzu.
  • Pomocny post
    #9 14316837
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1257
    Kolego kzabawny wpisz w "Googla-ch" słowo kluczowe i cały szpaler schematów i różnych układów ukarze się.
  • REKLAMA
  • #10 14316916
    kzabawny
    Poziom 10  
    Tak właśnie zrobiłem , dzięki wszystkim i zamykam temat . Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu prostownika do ładowania akumulatora 72Ah/720A, z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym, automatycznym wyłączaniem po naładowaniu oraz możliwością podłączenia woltomierza i amperomierza. Wskazano, że posiadany transformator TS120/14 nie nadaje się do tego celu z powodu niewystarczającej wydajności prądowej. Zasugerowano użycie transformatora toroidalnego, np. TS200, oraz omówiono trudności związane z przewijaniem transformatorów. Użytkownik rozważa również wykorzystanie TS120/14 do budowy regulowanego zasilacza, dla którego polecono układy LM317, LM337, LM350. W końcu użytkownik zamknął temat, informując o podjętych działaniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA