logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Thermo Top EVO - brak reakcji po kilku próbach uruchomienia bez paliwa

MKramer 11 Sty 2015 09:10 4737 4
REKLAMA
  • #1 14317051
    MKramer
    Poziom 14  
    Ocena: 181
    Witajcie,

Mam problem z Webasto Thermo Top EVO. Otóż chcąc je sprawdzić podłączyłem cały system "na stole". Początkowo agregat uruchomił się - ruszyła pompa wody, potem dmuchawa wewnątrz, ale nie potrafiłem poprawnie podać paliwa, pomimo bardzo krótkich połączeń testowych - pompa nie była w stanie go podać. Po kilku takich próbach bez paliwa, agregat zamilkł i nie reaguje na sygnał startu.
    Czy to oznacza, że został on zablokowany?

Próbowałem połączyć się za pomocą programu WTT wersji 2.16, ale bez sukcesu.
    Użyłem kilku kabli, jakie posiadam:

1. Interfejs diagnostyczny ODBII na LM327 - podłączałem zasilanie (+ - 16pin, GND - 4 pin) oraz sygnał K-Line (7 pin).
    2. Dwa różne interfejsy, które służyły mi kiedyś do programowania LPG (jeden na USB, drugi RS232 DB9)
    Nie udało mi się nawiązać połączenia ani z agregatem, ani z Telestartem 100 HTM, który posiadam. Nie wiem co robię nie tak....

Chciałby się przy okazji dopytać o następujące sprawy:
    1. Do Telestart 100 podłączam się diagnostycznie tak samo jak do agregatu - czyli bezpośrednio do magistrali W-Bus (po rozłączeniu połączenia z agregatem)?
    2.Jaki jest schemat połączeń do przeprogramowania IPCU?

Liczę na Waszą pomoc, gdyż póki co poległem w początkowej fazie walki z Webasto.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14317746
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Może masz źle skonfigurowany port com.

Domyślne ustawienia emulacji portu COM (lub jego emulacji) nie pozwalają na podłączenie się do "pieca" Webasto w Aucie.
    Prawidłowe ustawienia portu COM to:
    liczba bitów na sekundę: 2400
    Bity danych: 8
    Parzystość: Parzyste
    Bity stopu: 1
    Sterowanie przepływem: Brak
    Jeśli mamy interfejs na USB z emulacją portu COM, to musimy zmienić również kilka rzeczy w opcjach zaawansowanych:
    Wielkość transferów USB:
    - Odbioru (Bajty): 1024
    - Transmisji (Bajty): 1024
    Opcje BM:
    - Czas opóźnienia (msek): 1
    Reszta opcji - bez zmian.
  • REKLAMA
  • #3 14317908
    MKramer
    Poziom 14  
    Witaj,

Dzięki za sugestie - zrobiłem jak napisałeś, ale niestety bez sukcesu, choć coś niecoś drgnęło.
    Otóż po podłączeniu do Telestartu nie udało mi się nawiązać połączenia, ale jeśli w tracie prób połączenia WTT z urządzeniem naciskałem przyciski na pilocie, to przez chwilę WTT informowało o "błędnych komunikatach" - co świadczy o tym, że komputer odbiera sygnały w szyny W-Bus.
    Tak działo się jednak tylko na kablu do instalacji gazowych. EL327 nawet nie zipnął. Proszę o dalsze sugestie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14318057
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Ja z moim piecem też nie mogłem się "dogadać" za pośrednictwem ELM-a oraz jakiegoś KKL-a z Viakena. Dopiero na zwykłym interfejsie do VAG-coma wszystko ruszyło, ale ja mam Thermo Top C.
  • #5 14330023
    MKramer
    Poziom 14  
    Kupiłem interfejs na znanym portalu aukcyjnych i wszystko pięknie działa.
    Przy okazji powiem, ze nie trzeba zmieniać prędkości portu. Wystarczy zrobić tylko to:

Wielkość transferów USB:
    - Odbioru (Bajty): 1024
    - Transmisji (Bajty): 1024
    Opcje BM:
    - Czas opóźnienia (msek): 1
    Reszta opcji - bez zmian.

Dziękuję i pozdrawiam
    Mariusz
REKLAMA