logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Thermo Top C. Dziwny objaw wentylatora - nie odpala

wojtekbp 28 Gru 2014 11:01 4809 8
REKLAMA
  • #1 14263021
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam.

Webasto rano odpaliło tak jak zawsze, bez problemów. Pojeździłem trochę po mieście, następnie auto zostawiłem na około godzinę. Z domu odpaliłem z pilota, wychodząc z domu webasto pracowało w aucie, odpaliłem i ruszyłem, po przejechaniu około 20km i zgaszeniu auta słyszę, że piecyk pracuje, tzn sama dmuchawa. Zapłon nie następuje. Zresetowanie nie pomaga. Jeszcze jeden objaw jest taki, że jak wymuszam odpalenie pilotem, to dmuchawa włącza się i wyłącza. Obroty wentylatora nie są równe. Wyjąłem bezpieczniki od piecyka.

Mam interfejs diagnostyczny VAG i sprawdzę to wieczorem.
    Piecyk jest analogowy.
    Ktoś miał taki problem?
  • REKLAMA
  • #2 14263047
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2446
    Jak zdiagnozujesz, to wrzuć skan błędów o parametrów, będziemy myśleć.
  • REKLAMA
  • #3 14263062
    wojtekbp
    Poziom 11  
    domex32 napisał:
    Jak zdiagnozujesz, to wrzuć skan błędów o parametrów, będziemy myśleć.

Ok. Może szybciej się wybiorę z komputerkiem do auta. Sam jestem ciekaw co sie stało :(

Ok, byłem już. Więc tak:

Po podłączeniu VAG-a do piecyka (wcześniej włożyłem bezpieczniki) wentylator sam się włączył na niskich obrotach. Włączyłem przyciskiem piecyk ( nadal pracował tylko wentylator).

Uruchomiona diagnoza i takie oto 3 błędy:

Błędy skasowałem, wentylator cały czas pracował, po czym po 2 sekundach wyskoczył tylko jeden błąd, w międzyczasie odpaliłem silnik:

Wyłączyłem piecyk przyciskiem, zgasiłem silnik,ale błąd wentylatora powracał 3 krotnie.
    W końcu błędów nie było, ale wentylator nadal pracował pomimo tego, że jest w trybie "wyłączony".

Czyżby sterownik podziękował za współpracę ?

Jeszcze przed włączeniem kołka żarowego wyrzuca ten błąd wentylatora.
    Czyli tak:

Bezpieczniki włożone, wentylator pracuje na średnich obrotach, pomimo tego, że nie powinien wystartować samoistnie. Włączam piecyk "płomyczkiem" i natychmiast wyrzuca błąd wentylatora. Ok, może coś jest na rzeczy z wentylatorem, tylko dlaczego on cały czas pracuje ?
  • #4 14264335
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2446
    Wygląda na to że sterownik nie widzi obrotów wentylatora, lub jest uszkodzony, nie wiedząc o tym, steruje cały czas wentylatorem.
  • REKLAMA
  • #5 14264453
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Właśnie pożyczyłem płytkę od dobrego znajomego. Jutro podmienię w celu sprawdzenia.
  • #6 14267214
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Dziś dobrałem się do sterownika, zwęglony, upalony tranzystor.... Na drugim sterowniku wszystko działa, ale to tylko pożyczony sterownik.... :(
    Może uda się tego reanimować. o efektach poinformuje.

Mam nadzieję, że płyty i ścieżek nie przepaliło/zwęgliło. Z drugiej strony też jest czarne.

• REKLAMA
  • #7 14277694
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Płytka z obu stron jest zwęglona. Elementy z drugiej strony też są uszkodzone.
    Kupno drugiej płytki to duży koszt. Sprzedawcy same płytki nie zbyt chętnie sprzedają, a cały piec nie jest mi potrzebny. Decyzja zapadła i webasto zostanie wymontowane z auta i sprzedane na części.
  • #8 14277724
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 895
    Zajrzyj do PW. :)
  • #9 14278443
    wojtekbp
    Poziom 11  
    polonez15 napisał:
    Zajrzyj do PW. :)

Już sprzedane. Całość jutro wieczorem będzie sprzedana. Nie będe musiał się bawić w sprzedawanie poszczególnych części.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecykiem Webasto Thermo Top C, który po normalnym uruchomieniu przestał odpalać, a wentylator działał bez przerwy. Po podłączeniu interfejsu diagnostycznego VAG, zidentyfikowano błędy, które po skasowaniu nie zniknęły, a wentylator nadal pracował w trybie "wyłączonym". Użytkownik podejrzewał uszkodzenie sterownika, co potwierdziło się po sprawdzeniu, gdy okazało się, że tranzystor był zwęglony. Po wymianie na pożyczony sterownik, piecyk działał poprawnie, jednak użytkownik zdecydował się na demontaż i sprzedaż uszkodzonego urządzenia na części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA