logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić subwoofer z rury PCV do samochodu?

spearow 12 Maj 2005 02:19 4890 29
REKLAMA
  • #1 1484762
    spearow
    Poziom 12  
    hmmm mam pytanieco do tego jak zrobic tube z rury pcv ma ktos moze link lub wie jak zrobic z gory thx i pzodrawiam

____
    Temat zmienilem...tuba to zupelnie co innego.
    tom
  • REKLAMA
  • #2 1484781
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Chodzi ci o tunel bass reflex czy o subwoofer samochodowy w kształcie walca? O tubę estradową chyba nie bo z rury raczej się jej zrobić nie da...
  • #3 1485219
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ogolnie - najlatwiej kupic rure o okreslonej srednicy - tak, by mozna w niej ujmiescic szczelnie glosnik, jak nie da sie idelanie dopasowac, to trzeba skonstruowac uszczelnenie. Wyciac krazek z 18 - 22mm wiorowki - i przy pomocy kilkunastu srubek przykrecic zatykajac tyl (wczesniej wywiercic otwor pod tunel BR) konstrukcji i uszczelnic np. silikonem lub klejem. Zewnetrzna strone - butaprenik, wykladzinka/dywanik i ladnie dociac, przykleic... Mozna kupic tzw. grill (oslona glosnika) i go rowniez umiescic - gotowe.
  • #4 1485457
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    W takiej tubie można trochę poszaleć, możesz zrobić konstrukcję typu linia transmisyjna, czyli cała rura robi za tunel BR. Możesz gośniki podpiąć izobarycznie jeden w drugi (oszczędzisz na grillu - pomysł stosowany przez MCDS'a).

Ale najprościej to kupić rure PCV pod określony głośnik czyli taką, że Bass reflex od tyłu patrząc się zmieści do kolumny w kształcie WALCA, przy założeniu odpowiedniej szerokości wychodzacej od Xmax głośnika - zeby nie powstawały świsty.

Długość musi być taka, aby odpowiednia objętość pasująca głośnikowi (zazwyczaj 50%-75% Vasu dała możliwość zamontowania BR w środku o odpowiedniej grubości)... jeśli głośnik wymaga obudowy zamknietej problemów jest mniej.

Objętość liczysz ze wzoru

V=0,25*pi*H*d^2

H>sb+15cm , gdzie sb - długość BR (tak około)

Podaj przykład głosnika to Ci policzymy kilka wariantów...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1491926
    spearow
    Poziom 12  
    no a jak juz posiadam taka rure pcv i glosni o srednicy 20cm i wszystkie podobne rzeczy mam namysli klej dywanik . to czy moznabylo by umiescis jakas strone jak co dalej robic , lub jakis plik zamiescic na forum :]

Dodano po 5 [minuty]:

a co do glosnika to mam taki :>>>
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50124775

Dodano po 7 [minuty]:

lub ewentualnie gdy by ten glosnik mial jakies wady to :> jaki byscie mi proponowali w miare tani i chodzi mi o taka tube domowa do uzytku w domu:P pzdrawiam
  • #6 1492014
    Błażej
    Ocena: 3622
    Jak już będziesz wstawiał pierścień do zamontowania głośnika i ściankę tylnią, to najlepiej z mdfu, bo jest twardszy i poskręcaj go z tą rurą. Tylko nawierć dziurki, bo wkręcając śruby od boku w mdf rozsadzisz go ( w takim skrecaniu lepiej się sprawuje płyta wiórowa).
  • #7 1492517
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Błażej napisał:
    Jak już będziesz wstawiał pierścień do zamontowania głośnika i ściankę tylnią, to najlepiej z mdfu, bo jest twardszy i poskręcaj go z tą rurą. Tylko nawierć dziurki, bo wkręcając śruby od boku w mdf rozsadzisz go ( w takim skrecaniu lepiej się sprawuje płyta wiórowa).
    Chodzi ci o nawiercenie dziórek w mdf-ie. Dziórki muszą być trochę mniejsze od średnicy śruby, tak???? Jeśli źle mówię to poprawcie mnie.
  • #8 1494627
    Błażej
    Tak. Bo jak wkręcać będzesz śrubki w bok mdfu, to ma on tendencję do rozwarstwiania się. Od frontu za to jest twardy i nic nie trzeba nawiercać tylko zastosowac ostre wkręty.
  • Pomocny post
    #9 1494745
    tomaszo
    No nawiercic pilotazowe mozna zawsze, chocby po to, zeby prosto wkrecic srube - to chyba nie jest klopot? 2mm wiertlo kosztuje pare groszy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1495966
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ja nawiercam 2mm wiertłem i nic się nie rozwarstwia a nawiercam sporo... Koniecznie do metalu takie złote w kolorze bo czarne hss się w płycie przegrzewa.
  • #11 1500322
    spearow
    Poziom 12  
    a niema jakiegos linka co jak i wogole ze jest cos pokazane na obrazkach jak zrobic tube :::: :> i jak ja krok po kroku zrobicψ :)
    moja rura to jest pcv <czarna> srednica 25 cm a dlugosc to>40 cm:)mozna by proscic o jakies skazowki co dolkadnie mam zrobic i wogole zeby tuba grala :/ ...pozdro
  • #12 1501789
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    1. Po pierwsze zachować nazwę tuba na imprezy dB dragowe, bo tu cię za jej używanie zjedzą:)
    2. Kupić dobry głośnik - poszukać na forum konkretnych przykładów subwooferów samochodowych, które ktoś już zrobił i jest zadowolony.
    3. Nie narzekać, że nie ma dobrych głośników po 30zł - skoro mogłeś wydać kasę na radio, to dla czego oszczędzać na głośnikach. Lepiej kupić byle jakie radio (za 200zł można kupić radio z mp3 znanej firmy) i zachować pieniądze na porządne głośniki. Dwa na przód (tył olać), sub zasilić np. kitem AVT, był taki z wbudowaną zwrotnicą. Trzeba kupić Elektronikę dla Wszystkich i poszukać.
    4. Znając już wymaganą objętość i rozmiary tunelu (jeżeli będzie tunel) przeliczyć sobie na walec. Rozmiary najlepiej wziąć z cudzych doświadczeń:)
    5. Nie upierać się na bass reflex - port to tylko jeden ze sposobów osiągnięcia celu.

--
    Hefi
  • REKLAMA
  • #13 1501920
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    najpierw wycinasz pierścień z drewna okrągłe koło tak dobrane aby weszło do rury pcv
    2. w tym kole wycinasz dziure pod głósnik np wyrzynarką możesz wiertarkąś serie dziur i wybić młotkiem
    3. montujesz głóśnik do tego krązka z płyty drenianej np 22mm
    4 krążek z głósnikiem wkładasz w rure pcv na doiwolna wybraną dla siebie głebokośc
    5wiercisz z małym naciskiem na wysokich obrotach w rurze i pc i krązku wiertłęm 2 mm ( obojętnie jakie i beton może być ja wierce do blachy i też idzie akurat meblówka i sklejką sa dosyć miękkier ) następnie wkrętakiem wkręcasz czarne wkręty do płyt kartonowo gipsowych np 3cm długośc 4 mm średnica ( wkrętakiem nie wkrętarką bo ci płyte rozsadzi !)
    dajesz je dokoła minimum 4 najlepiej 8
    6 uszczelniasz wszystko silikonem i masz [rzód ,,tuby''

analogicznie robisz z krążkiem do tyłu w którym wycinasz br np i zaciski pod kolumny

sorki żę bez rysunków ale awaria painta uniemożliwia mi to :/
  • #14 1502225
    Błażej
    A jeżeli już masz zapędy i jeśli masz możliwości, to zrób sobie skrzynię. Ładniej to gra i jest funkcjonalniejsze.
  • #15 1502402
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Ale taka "świnka" samochodowa jest wyjątkowo poręczna :) bo ja np.mam subwoofer który mi zajmuje całą powierzchnię bagażnika a taka "świnka" napewno by mniej zajęła :D
  • #16 1514596
    spearow
    Poziom 12  
    mam pytanko ......... czy tube walcowa . trzeba wytlumic np :zolto gabka ,z fotela starego i jakiej grubosci ona powinna byc :> moja ma 2cm..... czy najlepiej jest wytlumic watolina... :
  • #17 1514606
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Po pierwsze: na elektrodzie nie lubimy alphardów i nie wozimy tub w samochodach :)
    Po drugie: wytłumienie super, 2cm pasuje, tylko trzymaj z dala od tunelu b-r. Nie przetłumiaj obudowy b-r za mocno, tzn nie szalej. Wystarczy jak na połowę ścianek dasz, pamiętaj żeby powietrze miało swobodny dostęp do tunelu.
  • #18 1514714
    Błażej
    Kiedyś robiłem eksperyment: dwa takie same głośnik, dwie takie same obudowy typu rura z b-r i jedna wytłumiona. z tej wytłumionej bas był jakby troche miększy, delikatniejszy... nie byłl taki ostry i brzmiał przyjemniej dla ucha - cieplej. Choć możliwe ze są to subiektywne odczucia, powodowane przekonaniem, że z wytłumieniem MUSI być lepiej. Choć w odsłuchach brały udział try osoby i wszystkie potwierdziły pewna różnicę nakorzyść obudowy wytłumionej.
  • #19 1515339
    tomaszo
    -- > spearow

DOSTANIESZ ode mnie zaraz ostrzezenie za ANALFABETYZM pojeciowy - ile razy uzyjesz okreslenia "tuba" na zwykly, szary, parszywy BR?! To jakbys na stojan silnika mowil komutator!
  • #20 1515768
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Hehe. Możliwe że Błażej korzystniejsza dla tych dwóch identycznych głośników była obudowa o większej pojemności, a może z tą identycznością było na bakier... A może akurat rezonansy obudowy dobrze wytłumiłeś... Tu nie ma co się zastanawiać, trzeba po prostu sprawdzić. Mało naukowa metoda? Wytłumienie w sumie działa jako filtr dolnorzepustowy dla dźwięków wychodzących z tunelu b-r . Oprócz tego zwiększa objętość akustyczną obudowy, bardzo korzystnie działa na tłumienie rezonansu ścianek gdy jest dobrze przyklejone do nich a lepiej tłumi się fale stojące wewnątrz dużych pudeł watą oddaloną od wewnętrznej ścianki o np grubość gąbki... Ważne jest żeby nie przesadzić, lata już nie widziałem żadnego wytłumienia w produktach marek philips, sony, sharp, panasonic itp. więc alb wytumianie jest zbyt dla masowej produkcji czasochłonne albo tłumi się indywidualnie "na ucho" albo jedno i drugie. Bo nie sądzę żeby to była kwestia ceny waty.
  • #21 1516061
    tomaszo
    Jest to kwestia ceny... Przelicz na tysiacach sztuk. Dodatkowo - w budzetowych rejonach nikt nie odsluchuje...

Fale stojace nie powstaja w normalnych (obj. ponizej 2 metrow szesciennych) obudowach subwooferowych - dzwieki ponizej 120 Hz, przeliczcie sobie, pisalem o przykladach w temacie wyszczegolnionym : "Testy odsluchowe sprzetu sklepowego" na pierwszej stronie.

Wytlumienie moze natomiast miec wplyw na tlumienie rezonansow przy wyzszych czestotliwosciach w przypadku stosowania niskosredniotonowcow (powyzej 500Hz przewaznie) - promieniowanych do wewn. obudowy i nieraz znaczaco atakujacych sama membrane, jak i wydobywajacych sie przez BR - stad kolumny z niskosredniotonwymi powinny byc tlumione - szczegolnie tylna scianka.

Jak wspomniales - tlumienie zwieksza obj. akustyczna - ta "widziana" przez glosnik, stad warto nieraz poeksperymentowac - ale przewaznie BR nie lubi duzej ilosci tlumienia...
  • #22 1516100
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    No wiem że "dużych" może być różnie zrozumiane, dlatego teraz wspomnę że wiem o tym zjawisku miomo iż rzeczonego artykułu przyjemności przeczytać nie miałem :). Fakt - przetłumienie b-r jest gorsze niż brak wytłumienia. Jak było wyżej napisze jescze raz - tylna ścianka, ew. "niespodzianki" w obudowie (zwrotnica, tył gniazda, wzmocnienia...itp.)
  • #23 1527085
    spearow
    Poziom 12  
    juz niedlugo posttaram sie zamiescic swoje fotki cio jak bedzie wygladalo przez zrobieniem <walca < i po ,,,,,wtedy sie pochwale czy zrobilem wszystko oki <<<<<<<<<<<<<<<<<< a co do walca musi byc do niej jakis wzmacniacz czy cos takiego zeby lepiej dzialalo ,,,, jak tak to prosze o wskazwowki co do jakiegos linka :D pozdrawiam.i dziekuje

Dodano po 49 [minuty]:

ok zamieszczam obrazki mojej tuby przed budowa
    Załączniki:
    • 05260003.jpg (485.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1527198
    spearow
    Poziom 12  
    chcalem wyslac 6 obrazkow ale cos niemoglem zamiescic tyle bo chyba rraczej nie mam tyle pktow...........zeby wysylas wieksze pliki :( pozdrawiam
  • #25 1569004
    spearow
    Poziom 12  
    sorki zze dlugo nie pisalem male problemy z kompem zaczynam dzialac i robic projekt :> biore sie do roboty i podrawiam ....
  • #26 1573372
    spearow
    Poziom 12  
    od dzisiaj zabieram sie do ostrej roboty :] mam jeszcze male pytanko czy do walca <tuby> musi byc jakis wzmacniasz, i jaki najlepiej klej urzyc do obicia walca, ::::>///////
    jak zrobie to sie pochwale na .....dziale ,diy:XD .........:] pozdrawiam
  • #27 1573384
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    No chyba tak skoro chcesz żeby głośnik grał to zwykle podłączasz go do wzmacniacza :P. Ja stosuję polimer "polibem" 0,5 litra za 5 zł.
  • #28 1574800
    spearow
    Poziom 12  
    Ja stosuję polimer "polibem" 0,5 litra za 5 zł.

Nio ok mozesz podac lub napisac co to jest dokladnie :] bio jestem zielony lub zapodac mi jakas fotke : pozdrawiam :)
  • #29 1574835
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Klej polimerowy firmy Bem nzaywa się "polibem" i jest najtańszy. Do klejenia glazury. Może być polimer "dragon" - to samo tylko za 6 zł. Bytelka plastikowa z wyciąganym koreczkiem jak od płynu do zmywania. Dragon pomarańczowa butelka polibem biała.
  • #30 1575894
    spearow
    Poziom 12  
    aha:] klej , myslaelem ze jakis schemacik:P ktory pomoze mi w zrobieniu tego o czym jet ta rozmowa .> MAM NA MYSLI OCZYWISCIE TEGO KLEJA :> :d...nio ok dziekuje wam z gory za wszystkie komentarze i opinie ..... postaram sie zamiescic moj PROJEKT w...... DIY ,,,,,,,,,,,,,,,, POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera samochodowego w formie tuby z rury PCV. Podstawowym krokiem jest dobranie rury o odpowiedniej średnicy, tak aby głośnik szczelnie się w niej mieścił, oraz wykonanie uszczelnienia za pomocą krążków z płyty wiórowej lub MDF, przykręconych śrubami i uszczelnionych silikonem lub klejem polimerowym (np. "polibem" firmy Bem lub "dragon"). Obudowa może być typu bass reflex (tunel BR) lub zamknięta, a jej objętość i długość tunelu należy dobrać zgodnie z parametrami głośnika, korzystając ze wzoru na objętość walca V=0,25·π·H·d², gdzie H to długość rury, a d średnica. Wytłumienie obudowy gąbką o grubości około 2 cm jest zalecane, ale nie należy przesadzać, zwłaszcza w okolicy tunelu BR, aby uniknąć tłumienia rezonansu. Montaż głośnika wymaga nawiercenia otworów pilotowych w MDF, aby zapobiec rozwarstwianiu się materiału podczas wkręcania śrub. Do obicia zewnętrznego tuby można użyć butaprenu i wykładziny lub dywanika. Subwoofer wymaga wzmacniacza do poprawnego działania. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych konstrukcji, takich jak linia transmisyjna czy skrzynia subwoofera, które mogą oferować lepsze brzmienie i funkcjonalność. Użytkownicy podkreślają, że warto inwestować w dobre głośniki i odpowiednio dobrać parametry obudowy, a także eksperymentować z wytłumieniem dla uzyskania optymalnego efektu dźwiękowego.
REKLAMA