logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SE-CA1080 - Układ ochronny powoduje brak dźwięku, jak to naprawić?

C0FFEE 11 Sty 2015 17:06 2442 10
REKLAMA
  • #1 14318999
    C0FFEE
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.

Wzmacniacz Technics SE-CA1080 uruchamia się, ale dźwięk jest co mniej więcej dwadzieścia uruchomień. Czasami, ale rzadko, dźwięk znika w czasie pracy. Według instrukcji serwisowej są to objawy zadziałania układu ochronnego. Po zwarciu bazy Q572 do masy wzmacniacz uruchamia się za każdym razem. Nie rozumiem jak działa ten układ zabezpieczający. Proszę o wskazówki. W załączniku instrukcja serwisowa, niestety chyba z brakującymi stronami, innej nie mogę znaleźć.
    Załączniki:
    • SE-CA1080.pdf (928.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14320113
    LORD90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Sprawdź napięcie na bazie tranzystorea Q572 powinno wyosić 0V. jeśli takie nie jest sprawdź czy rezystor R573 nie jest uszkodzony. Zobacz także czy przy mocowaniu tych elementów, nie występują zimne luty, ewentualnie popraw miejsca lutowania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14320965
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    R573 nie będzie uszkodzony bo od czego niby ;) .
    Sprawdź RL701 .
  • Pomocny post
    #4 14321185
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1930
    C0FFEE napisał:
    Po zwarciu bazy Q572 do masy wzmacniacz uruchamia się za każdym razem. Nie rozumiem jak działa ten układ zabezpieczający.

Ten fragment układu zabezpieczeń o którym mowa działa tak, że do bazy tranzystora Q572 i emitera Q571 podłączone są wyjścia końcówek mocy poprzez rezystory R571, i R572. Jeśli końcówki pracują normalnie to na ich wyjściu jest zerowe napięcie stałe nawet jeśli istnieją tam sygnały muzyczne i nie oddziaływuje to w żaden sposób na układ zabezpieczeń. Sygnały muzyczne nie uaktywniaja układu zabezpieczeń ponieważ przeciwdziała temu kondensator C571, który nie może się naładować ponieważ zmiany polaryzacji następują zbyt szybko. Jeśli natomiast pojawi się na którejś końcówce napięcie stałe z powodu awarii, wówczas jest ono prezentowane na bazie Q572 i emiterze Q571 a co za tym idzie układ zabezpieczeń zostaje uaktywniony.
    Nie sugeruję że końcówki mocy są uszkodzone ponieważ gdyby rzeczywiście dawały napięcie stałe na wyjściach to po wymuszeniu działania poprzez zwarcie C571 do masy, spaleniu uległyby głośniki, ale jest możliwe że ten właśnie kondensator jest niesprawny. Należałoby go sprawdzić czy nie stracił pojemności a jeśli to nie możliwe, wymienić na nowy. Również R573 należy sprawdzić. Nie ma on co prawda możliwości uszkodzić się z jakiegoś zewnętrznego powodu ale zdarza się że elementy uszkadzają się również ''same z siebie''.
  • REKLAMA
  • #5 16543935
    C0FFEE
    Poziom 14  
    Przepraszam że tyle czasu nie odpowiadałem, ale wzmacniacz nie mój i jakoś nie miałem kiedy się za to zabrać.

SlawekKedra napisał:
    poprzez zwarcie C571 do masy, spaleniu uległyby głośniki, ale jest możliwe że ten właśnie kondensator jest niesprawny.

Martwy, ok. 4uF (było 100) (-:

SlawekKedra napisał:
    Również R573 należy sprawdzić

R573 jak nowy, a nawet lepiej, 55,8k (-:
    Jeszcze nie sprawdzałem, ale teraz chyba powinien działać.

Wielkie dzięki za pomoc i szczegółowe wyjaśnienie!
  • #6 16550267
    C0FFEE
    Poziom 14  
    Kondensator wymieniony, wciąż to samo.

SERVICE-AV napisał:
    Sprawdź RL701 .

Rzeczywiście, jedna para styków nie zwiera. Dzięki. Nie mam takiego przekaźnika pod ręką, jak kupię to dam znać czy pomogło.
  • #7 16564948
    C0FFEE
    Poziom 14  
    Działa. (-: Tylko pojawił się kolejny problem. Podłączyłem kolumny od wieży aiwa nsx-av85 (6Ω, tak jak oryginalne, które zostały u właściciela) i maksymalnie ściszony (-82dB) gra bardzo głośno. Wcześniej jak się włączył to grał normalnie. Wymieniłem tylko ten kondensator i przekaźnik. Co to może być?
  • Pomocny post
    #8 16564970
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Podepnij magnetofon :)
  • REKLAMA
  • #9 16565019
    C0FFEE
    Poziom 14  
    Serio? :| A co ma do tego magnetofon? To tak specjalnie żeby się nie dało używać oddzielnie?
    Załączniki:
    • Technics SE-CA1080 - Układ ochronny powoduje brak dźwięku, jak to naprawić? achtung minen.png (10.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 16565054
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    W decku spinają się masy :)
  • #11 16575887
    C0FFEE
    Poziom 14  
    Gra i buczy! :) Dziękuję za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SE-CA1080 uruchamia się, ale dźwięk pojawia się sporadycznie, co sugeruje zadziałanie układu ochronnego. Użytkownik zauważył, że zwarcie bazy tranzystora Q572 do masy pozwala na uruchomienie wzmacniacza. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięcia na bazie Q572 oraz rezystora R573, a także kondensatora C571, który może być uszkodzony. Po wymianie kondensatora problem z dźwiękiem został częściowo rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem z głośnością po podłączeniu kolumn Aiwa NSX-AV85. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące podłączenia magnetofonu, co mogło pomóc w stabilizacji masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA