logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VC PL 186/3-5 - Napięcie i czas sterowania zaworem trójdrożnym

l72d 12 Sty 2015 11:49 2055 7
REKLAMA
  • #1 14321586
    l72d
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam piec EcotecPLUS VC PL 186/3-5 z zaworem trójdrożnym. Mam dwa nowe siłowniki do tego zaworu i żaden z nich nie wykazuje żadnej ochoty do pracy (tzn. testuję sam siłownik wypięty z zaworu). Podczas zmiany charakteru pracy pieca pojawia się na jednej cewce b. niskie napięcie około 2-3 V zaś na drugiej około 22V (przynajmniej przez chwilę) i przy zmianie odwrotnej sytuacja jest analogiczna. Po około 1 sekundzie na cewce z wysokim napięciem pozostaje około 9V. Niestety żaden z siłowników nawet nie drgnie przy tym sterowaniu.
    Podejżewam, że niestety zakupiłem oba siłowniki zepsute lub wadliwe ale aby się upewnić chcę wiedzieć jak powinno wyglądać nominalne sterowanie tym siłownikiem aby się nie okazało, że jednak to problem płyty.
    Na pewno ktoś z Was wie jakie napięcie powinno sterować tym siłownikiem i jaki powinien być czas wysterowania. Ewentualnie czy moje napięcia i czasy są prawidłowe czy nie.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 14323009
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 538
    Spróbuj ręcznie przestawić zawór w kotle może jest przycięty?
  • REKLAMA
  • #3 14326932
    l72d
    Poziom 10  
    To nie dokładnie o to chodzi, w tym momencie zaworem steruję ręcznie (tzn, wciskam i wyciągam kleszczykami jak potrzebuję dostroić :) ) zaś siłownik leży obok podłączony tylko do sterowania. Mimo, że nie jest niczym obciążony to się niestety nie rusza wcale. Drugi (także nowy) to samo.
    Jeden z nich nawet lekko wcisnąłem ręką aby się upewnić czy nie jest jakoś "zapieczony" ale się ruszył bez problemu.
    Może faktycznie mam takiego pecha, że kupiłem dwa uszkodzone elementy.
    Pozdrawiam
    Lukasz
  • REKLAMA
  • #4 14327325
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 538
    W takim razie masz dwa wadliwe napędy. U Pana Kity zamów usługę z wymianą i nie będzie problemu.
  • #5 14329005
    l72d
    Poziom 10  
    Jednak zdecydowanie wolałbym aby mi ktoś odpowiedział czy w/w sterowanie jest prawidłowe czy nie zanim zrobię jakikolwiek kolejny krok.
    Jak pisałem, w tej chwili steruję "ręcznie" zaworem. Ze względu na zbyt dużą awaryjność tego pieca i co gorsze złe rokowania na przyszłość zdecydowałem się go wymienić ale dopiero w połowie roku lub na jesieni, zatem chodzi mi o to aby to ustrojstwo dożyło max do Września-Października a później szczęśliwie zapomnę o nim. Dlatego też żadne niepotrzebne koszty nie wchodzą w grę, absolutne minimum.

Może ktoś zechce przyłożyć woltomierz do sprawnie działającego siłownika i podać mi wartości zmierzone w ciągu pierwszych 30 sekund od uruchomienia pieca mierząc raz na zaciskach skrajnych (skrajny lewy i skrajny prawy) a drugi raz na zaciskach wewnętrznych gdyż wygląda na to, że cewka w jedną stronę to dwa wewnętrzne piny zaś cewka w drugą stronę to skrajne zewnętrzne piny na tym siłowniku.

Dodam, że niedawno była wymieniana cała elektronika bo padła i też nie mam 100% pewności, że jest w porządku czy nie.
    Niestety ważne jest działanie pieca ale rozstrój moich nerwów jest jeszcze ważniejszy, dlatego wyłącznie spokojna analiza i ewentualnie drobnymi krokami do rozwiązania a nie koszty, które generują koszty itd, itd.....(dotychczasowy koszt napraw to 64% wartości pieca po 5 latach użytkowania :( )

Z góry dziękuję i Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #6 14330605
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    SPrawdź w kodach "d" kod d70 - powinno być na 0
  • #7 14335903
    l72d
    Poziom 10  
    Witam,
    Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że wszystkie sterowniki są sprawne. Problem jest po stronie sterowania z płyty głównej. Płyta wysyła mniej lub bardziej stałe napięcie około 22V na cewkę a powinna wysyłać przebieg prostokątny naprzemiennie sterujący kolejno cewkami siłownika.

Czy może ktoś z Was ma dokładny schemat płyty głównej pieca Vaillant VC PL 186 lub dowolny z rodziny VC PL?
    Byłbym wdzięczny za podesłanie lub wskazanie miejsca gdzie można to dostać.

Przy okazji sprawdziłem d.70 i jest ustawiony na 0 tak jak powinien.

Pozdrawiam
    Lukasz
  • #8 14336885
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    l72d napisał:
    Czy może ktoś z Was ma dokładny schemat płyty głównej pieca Vaillant VC PL 186 lub dowolny z rodziny VC PL?
    Byłbym wdzięczny za podesłanie lub wskazanie miejsca gdzie można to dostać.

Remscheid, Niemcy
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piec Vaillant EcotecPLUS VC PL 186/3-5 z zaworem trójdrożnym i nowymi siłownikami, które nie działają. Po podłączeniu siłowników do sterowania, napięcia na cewkach wynoszą 2-3 V oraz 22 V, co nie pozwala na ich uruchomienie. Użytkownik podejrzewa, że siłowniki mogą być uszkodzone, ale chce najpierw potwierdzić, czy napięcia i czasy sterowania są prawidłowe. Po dalszym badaniu stwierdzono, że problem leży w płycie głównej, która wysyła stałe napięcie zamiast sygnału prostokątnego. Użytkownik poszukuje schematu płyty głównej pieca Vaillant VC PL 186 lub innego modelu z rodziny VC PL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA