logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie dodać zdjęcia i schematy z literatury do pracy dyplomowej?

piurek10 12 Sty 2015 16:47 6981 7
REKLAMA
  • #1 14322382
    piurek10
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witajcie
    Pisze właśnie swoją prace dyplomową i mam do was pytanie odnośnie implementacji obrazków z literatury. Jak wygląda ta kwestia w teorii i praktyce... Chcę umieścić schemat to muszę go rysować ponownie czy też wystarczy iż skopiuje i odpowiednio podpisze.
  • REKLAMA
  • #2 14323518
    kylo90
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Możesz zeskanować (jeśli będzie widoczny) i umieścić. Tylko należy po podpisie rysunku/schematu wstawić odpowiedni odsyłacz (np. Opis [nr_pozycji]), zgodnie z wymaganiami prawa autorskiego, do danej pozycji spisu literatury z której to skorzystałeś.
  • REKLAMA
  • #3 14323557
    kikiko
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    a ja nie polecam skanować ... nie będzie to za ładnie wyglądało... recenzent od razu to wyłapie i obniży ocenę... jeżeli sam zrobisz to przynajmniej będzie wyglądało że się starałeś.... oczywiście wykonanie schematu samodzielnie nie zwalnia od wskazania źródła na którym się wzorowałeś
  • #4 14323904
    piurek10
    Poziom 13  
    Po co skanować ? Jest jakaś różnica skanować a skopiować bezpośrednio ?
  • REKLAMA
  • #5 14323973
    kikiko
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    skanuje się wersje analogowa np z książki, kopiować też nie polecam.. równie dobrze możesz skopiować cały tekst i podać odnośnik.. ale czy praca dyplomowa na tym polega?
    mając własny projekt można go w dowolny sposób modyfikować... i nie chodzi mi tu o rysunek wykonany w paint'cie.

w sumie nie wiem po co pytasz... chcesz mieć usprawiedliwienie że poszedłeś na łatwiznę kopiując obrazek schematu zamiast wykonać go samodzielnie... (pytanie retoryczne) ?
  • REKLAMA
  • #6 14324676
    LuckyRacer
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Również nie polecam skanowania takiego schematu. Nie tak dawno sam musiałem umieścić sporo schematów w pracy dyplomowej i każdy robiłem samodzielnie. W moim przypadku Eagle, wyeksportowanie do BMP w dobrej rozdzielczości i git. Nie było nawet mowy o kopiowaniu, promotor w życiu by się na to nie zgodził, nawet jeśli schemat był bardzo dobrze widoczny.
  • #7 14325232
    piurek10
    Poziom 13  
    No dobra ale ja mam pewne materiały w pdf. Po co rysować dwa razy to samo. A ile pamiętam prawo ustawę o prawach autorskich i prawach pokrewnych to można używać cudzych zdjęć w celach edukacyjnych czy też informacyjnych.
  • #8 14325589
    LuckyRacer
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ok, to czy ty to będziesz kopiował czy rysował od początku to i tak praw autorskich nie złamiesz jeśli podpis będzie odpowiedni. Chodzi o estetykę. Osobiście wolałbym przerysować. Chyba że jesteś prze kotem z photoshopa to możesz jeszcze w ten sposób spróbować. Zapytaj promotora czy pójdzie na to żeby kopiować takie rzeczy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące dodawania zdjęć i schematów z literatury do pracy dyplomowej. Użytkownicy zalecają, aby nie skanować ani nie kopiować schematów bezpośrednio, ponieważ może to wpłynąć negatywnie na estetykę pracy oraz ocenę przez recenzenta. Zamiast tego sugerują samodzielne rysowanie schematów, co pozwala na lepsze zrozumienie tematu i pokazuje zaangażowanie. W przypadku korzystania z materiałów w formacie PDF, podkreślono, że można używać cudzych zdjęć w celach edukacyjnych, pod warunkiem odpowiedniego podpisania źródła. Wskazano również na konieczność konsultacji z promotorem w celu uzyskania zgody na takie praktyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA