logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

schematy elektroniczne w czym rysowac????Prosty program//...

waskibroklyn 03 Sty 2007 18:13 13372 17
  • #1 3400817
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    prosze o jakies propozycje w czym rysować proste elektroniczne schematy...tylko nie protel, nie eplan i nie zadne typu PCspice....tylko prosze o coś prostego w czym możńa narysować schemat i wkleić go tak po prostu do worda.......

pzodrawiam
  • #2 3400839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3400848
    mikevein
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jeśli chodzi o łopatologię, polecam PCB123 www.pcb123.com - ma dużo elementów w bibliotekach, łatwo dorobić własne, intuicyjny w użytkowaniu - wg mnie jest prostszy niż Eagle - długo w nim nie mogłem sie połapać, a w PCB123 wszystko jest właściwie pod ręką.

Pozdrawiam
  • #4 3400904
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no spróbuje zobaczyc tego PCB123
    a na google szukałem i nic ciekawego nie ma a nie bede wszystkiego sciagał bo nie o to tu chodzi..wiec dlatego napisałem na forum żeby ktoś kto miał z tym doczynienia poradził początkojuacemu koledze,,..

dzieki

pozdro
  • #5 3400944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3400982
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    jacy wszyscy mądrzy sa...jak bym miał opanować 5 programów na raz to bym zgłupiał kolego....a ten PCB123 to tez jkiś dziwny, ale staram sie....

Dodano po 14 [minuty]:

mikevein napisał:
    Jeśli chodzi o łopatologię, polecam PCB123 www.pcb123.com - ma dużo elementów w bibliotekach, łatwo dorobić własne, intuicyjny w użytkowaniu - wg mnie jest prostszy niż Eagle - długo w nim nie mogłem sie połapać, a w PCB123 wszystko jest właściwie pod ręką.

Pozdrawiam

no jest mały problem ponieważ nie moge tego kopiować do worda....nie wiem jak zmienić nazwe jakiegoś elementu itd....jakies porady możęsz napisać??
  • #7 3401303
    mikevein
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Po co to chcesz kopiować do worda?
    żeby wydrukować? Jeśli chcesz wydrukować rysunek płytki, masz tam opcję File==>Print Artwork. W okienku dialogowym wybierasz drukarkę, warstwy do wydrukowania, czy ma być w lustrzanym odbiciu.
    Ja stosuję taką metodę, że używam wirtualnej drukarki PDF, potem obrabiam sobie to w edytorze [szkoda marnować a4 folii na płytkę 4x4cm].

Postaram sie napisać coś w stylu krótkiego poradnika do PCB123.
  • #8 3401325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3401459
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Ja polecam crocclip czy jakoś tak. Jeszcze to sprawdzę. Na elektrodzie były linki do niego, i może nawet on sam :D
    Jest on, że tak powiem bardzo łopatologiczny :D Tylko ma jedną podstawową wadę - ma mało elementów i nie da się rozszerzyć jego bazy. Ale jak dla początkującego jest on doskonały :D Zresztą ja też go używam.
  • #10 3403217
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    potrzebe mi to do worda wkleic poniewaz musze projekty robić i tam musze wklejać schematy w kolejnych czesciach tego projektu na uczelnie....dlatego musze go wkeljać-a jak narazie zaden program tego nie oferuje w prosty sposób....zobaze tego co xutywx oferuje....
  • #11 3405585
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Ten program, który oferuję generuje tak małe schematy, że print screen na pewno wystarczy. :D
  • #12 3407633
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    wasikbroklyn. Nie znajdziesz takiego programu.
    Nikt z prodeucentów ceniących się, nie zakłada że jakiś studencina będzie chciał używać ich programu kosztującego niemałą kasę tylko po to aby wklejać fragmenty do worda. Na prawde print screen + ms paint Ci wystarczą.

A jak nie wiesz co to print screen to w eaglu jest opcja export to *.plik_graifczny.

Pozdrawiam.
  • #13 3407786
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Polecam Altium DXP, lub troche trudniejszy Designer. Rysowanie schematów jest masakrycznie proste i intuicyjne. Wystarcza podstawy angielskiego. Kompliacja tez jest wygodna, pokazuje błędy, łatwo sie to naprawia. Troche trudniejsze jest projektowanie PCB, ale pare godzin i nie ma żadnych przeszkód. Altium DXP ma tą wadę ze nie grzeszy ilością popularnych elementów, ale ja sie ratuje ściągajac gotowe biblioteki z Altium Designer. Jest tez także podgląd w 3D, a po zainstalowaniu Sp4 do DXP jest takze możliwość zapisywania dokumentow w .pdf. Moje zdanie jest takie, ze chyba lepiej obczaić coś trudniejszego. Co za problem wkleic pliki z Altium do Worda. Podgląd wydruku -> Export metafile i mamy ładny plik emf. Irfan View zmiana na jpg, czy co tam chcesz i po problemie. Altium DXP i Designer mają dość wysokie wymagania sprzętowe. U mnie na Celeronie 2,4G 512M RAM i Radku 9550 działa płynnie.
  • #14 3408330
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    juz sobie poradziłem w protelu...a co to jest print scren to wiem--
  • #15 3912098
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    fysiek napisał:
    Co za problem wkleic pliki z Altium do Worda. Podgląd wydruku -> Export metafile i mamy ładny plik emf. Irfan View zmiana na jpg, czy co tam chcesz i po problemie.

A po co? Można od razu plik emf wstawić do Worda.
  • #16 4133119
    Lenyyy
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    waskibroklyn napisał:
    prosze o jakies propozycje w czym rysować proste elektroniczne schematy...tylko nie protel, nie eplan i nie zadne typu PCspice....tylko prosze o coś prostego w czym możńa narysować schemat i wkleić go tak po prostu do worda.......

pzodrawiam

Nie wiem czemu sie tak bronisz przed EPLAN'em - chyba jeszcze intuicyjności w EPLAN electric P8 nie widziałeś :idea:
  • #18 4133202
    wie8
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Jednym z najprostszych programów jest PADS LOGIC do rysowania schematów oraz PADS LAYOUT do robienia obwodów drukowanych.
    Wersja trial nie posiada ograniczeń czasowych, jedyne ograniczenia to np ilość elementów używanych na schemacie. Masz pełną funkcjonalność (wszystkie podzespoły z biblioteki) - jednakże naraz może być np 35 elementów (dla przykładu) i kilka magistral itp itp.
    Polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostych programów do rysowania schematów elektronicznych, które umożliwiają łatwe wklejanie rysunków do dokumentów Word, z wykluczeniem zaawansowanych narzędzi typu Protel, EPLAN czy PCspice. Polecano programy takie jak EAGLE, PCB123, Crocclip, DipTrace oraz PADS LOGIC, zwracając uwagę na ich intuicyjność, dostępność bibliotek elementów i możliwość eksportu grafik. Wskazano, że wiele programów nie oferuje bezpośredniego kopiowania do Worda, dlatego stosuje się metody pośrednie, np. eksport do plików graficznych (EMF, PDF) lub wykorzystanie funkcji Print Screen i edytorów graficznych. Wspomniano także o bardziej zaawansowanych narzędziach jak Altium DXP i Designer, które oferują wygodny eksport i podgląd 3D, choć wymagają większych zasobów sprzętowych. Podkreślono, że dla początkujących najlepsze są proste programy z intuicyjnym interfejsem i podstawowymi funkcjami edycji schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA