logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletami w LOGO soft: projektor, czujnik zmierzchu, lampy

rafalinio151 14 Sty 2015 18:33 1716 12
  • #1 14330071
    rafalinio151
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Chciałbym prosic o wasza pomoc musze wykonac projekt sterowania roletami i nie wiem jak sobie z nim poradzic. Po paru dniach meczenia sie nad tym mam dosc i prosze o podpowiedzi. Zadanie brzmi tak: Jeżeli aktywny projektor to zamknij rolety, jeżeli projekcja się zakończy to jeżeli jest
    jasno otwórz rolety, jeżeli jest ciemno to rolety zostają zamknięte natomiast włączają się obydwie sekcje oświetlenia. Jak w zadaniu w projekcie musi byc zawarte: projektor, silnik rolet z krancowkami, czujnik zmierzchu, dwie lampy oswietleniowe, wlacznik rolet.

Jeszcze raz prosze o pomoc.
  • #3 14330445
    rafalinio151
    Poziom 9  
    prosze o jakas podpowiedz bo nie wiem jak zrobic z tymi krancowkami
  • #4 14330497
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    rafalinio151 napisał:
    prosze o jakas podpowiedz bo nie wiem jak zrobic z tymi krancowkami

To zacznij od poprawnego opisu algorytmu. Opisz dokładnie poszczególne kroki programu - co w danym kroku się dzieje i jakie są warunki przejścia do innego kroku.
  • #5 14330562
    rafalinio151
    Poziom 9  
    mam w pokoju wylacznik projektora, silnik rolet, 2 lampy, czujnik zmroku.
    musze wykonac projekt tak aby:
    a)jezeli aktywny projektor (wlaczony) rolety maja sie zamknac (no to proste do wykonania)
    b) jezeli wylacze projektor to jesli jasno otworzyc maja sie rolety a jezeli ciemno ( czyli wlaczany czujnik zmierzchu) rolety maja zostac zamkniete i maja sie wlaczyc lampy.

silnik ma otwierac rolete i krancowka ma go wylaczyc, a jezeli roleta otwarta to ma ja zamknac i po zamkniecu krancowka ma go wylaczyc. Czyli krancowka wylacza silnik i zmienia jego obroty.

W schemacie musze miec pokazane kiedy jest zamknieta a kiedy otwarta roleta.

Jaki blok uzyc jako wylacznik krancowy?

Dodano po 34 [minuty]:

moze ktos poradzic czego uzyc jako krancowke?
  • #6 14330804
    adamvisual
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam

Napisz jakie są silniki w tych roletach.
    a reszta w logo to nie jest problem jak coś to odezwij się na priw pomogę.
    tutaj ludzie są nie pomocni tylko się naśmiewają i piszą głupie docinki ale sami kiedyś potrzebowali pomocy a jak ogarnęli wiedzę to się śmieją
  • #7 14330900
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    adamvisual napisał:
    witam

Na pewno będziesz potrzebował kondensator do zmiany obrotów silnika .

Możesz rozwinąć myśł?
  • #8 14331035
    adamvisual
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tak mogę rozwinąć akurat robię coś i napisałem ale poprawiłem się
  • #9 14331048
    rafalinio151
    Poziom 9  
    jest jeden silnik ktory po zamknieciu rolet zmienia kierunek i po nastepnym wlaczeniu otwiera je
  • #10 14331069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 14331144
    rafalinio151
    Poziom 9  
    @adamvisual mozesz na PW?
  • #12 14344710
    Rafał Raszkowski.
    Poziom 1  
    Witam

Postaram się pomóc:

Wejścia :
    I1 - wyłącznik krańcowy 1 (góra) "Odpowiada za to żeby silnik zakończył pracę w momencie dojazdu rolety do pożądanej pozycji górnej"
    I2 - wyłącznik krańcowy 2 (dół) "Odpowiada za to żeby silnik zakończył pracę w momencie dojazdu rolety do pożądanej pozycji dolnej"
    I3 - łącznik projektora "Pozwoli nam ustalić czy projektor jest włączony czy nie"
    I4 - czujnik zmierzchowy " Ustalimy czy jest jasno, czy ciemno"

Wyjścia :

Q1 - Sterowanie silnikiem w górę
    Q2 - Sterowanie silnikiem w dół

To jest podstawa. Dzięki rozpoznaniu Wejść/Wyjść wiemy jaki sterownik dobrać (jeżeli wybieramy LOGO!, musimy się liczyć z tym że jest to przekaźnik programowalny)

Następnym krokiem jest dobór komponentów, więc ustalamy co jest nam potrzebne z aparatury modułowej. Szczerze taki układ można zbudować na przekaźnikach. Lecz używając przekaźnika programowalnego mamy lepszą kontrolę nad naszym układem automatyki.

Zasilanie układu : 230VAC 50Hz

Zasilacz 24VDC / 1.3 A myślę że powinien wystarczyć
    Zabezpieczenie nad prądowe zasilacza C4
    Wkładka Weidmullera Bezpiecznikowa x3 (do zabezpiecznia LOGO!, obowodu wejść, oraz wyjść)
    Czujnik zmierzchowy
    Łączniki krańcowe.

A co do schematu układu połączeń, programowania, czy doboru komponentów zapraszam na priv
  • #13 14352673
    Ernest S.
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jak ktoś wcześniej już napisał, proponuję zacząć od narysowania algorytmu działania. Zakładam, że kolega posiada jakieś podstawy teoretyczne sterowania i automatyki. Gdy coś stworzysz, przedstaw to, a Ci na pewno pomożemy. Jeżeli chcesz się nauczyć, nie licz na gotowca ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu projektu automatyzacji rolet w oparciu o LOGO! soft. Projekt ma obejmować sterowanie roletami w zależności od stanu projektora oraz czujnika zmierzchu. Główne założenia to: zamknięcie rolet przy włączonym projektorze, otwarcie rolet przy wyłączonym projektorze w jasnych warunkach oraz ich zamknięcie w ciemności, z jednoczesnym włączeniem lamp. Użytkownik potrzebuje wskazówek dotyczących doboru komponentów, w tym silnika rolet, czujnika zmierzchu oraz wyłączników krańcowych. W dyskusji podano również sugestie dotyczące algorytmu działania oraz schematu połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA