Witam wszystkich. Pisze program w LogoSoft który steruje roletami domowymi. Poniewaz zaczynam nauke PLC nie jestem bardzo wtajemniczony w ww. temat. program pisze w jezyku FB- czyli braek logicznych. Załozyłem iz: I1- przycisk kontaktowy otwórz, I2- przycisk zamknij, I3- czujnik wiatru, I4-czujka włamania, I5-wył. krancowy rolety zamknietej, I6-wyłacznik krancowy rolety otwartej. Odpowiednio wyjscia to Q1-rolta otwarta, Q2-rleta zamknieta, Q3-otwieranie rolety, Q4-zamykanie rolety. Wyznaczyłem stany logiczne za pomocą tablic Karnought'a dokjonałem minimalizacji itp. Problem polega na tym, iz w mym programie roleta jest zamykana/ otwierana całkowicie. nie ma mozliwosci otworzenia/zamkniecia czesciowego. Jak to zrealizowac. Wiem ze w praktyce długosc przytrzymania przysku moze np. decydowac czy roleta ma sie całkowicie otwierac czy tylko czesciowo. W moim przypadku program ma byc czysto symulacyjny i nie bedie wdrazany w praktyczne przykłady. Ale nie wiem jak zrealizowac to zamykanie?? Próbowałem za pomoca timerów ale rózniez nie zdało egzaminów. Z góry dziekuje za pomoc.