tdv napisał :
„Ale jedno jest niepodważalne - czas pisania tego programu... Jak mi ktoś powie, że szybciej napisze w asm niż w C i jeszcze to udowodni to zjem swoje trampki... „
Jeśli chodzi Ci o ilość (=czas) a nie jakość , to nie pisz programów np. do sterownika ABS w aucie bo będę się bał jeździć

. Jednak niepodważalnie trampki zostają na nogach
„No i jeszcze jeden argument. Widział kto LINUX'a? Calusieńkie jądro pisane w C. Niech to ktoś napisze w asm ...”
Rozumiem, że 100% twoich autorskich programów przyppomina zaawansowane środowiska takie jak linux czy windows bo tylko do takich zastosowań nadaje się uC ???
Ale, żeby nie podpaść ludziom z C nasuwa się taka konkluzja wg mnie:
BASCOM : ( nigdy nie pisałem ale domyślam się )
Zalety :
dobry na początek, programy mało zaawansowane, prostota pisania, łatwość znalezienia błędu ( swojego

, szybkość pisania programu, dobry do zabawy, nie wymaga od programisty specjalistycznej wiedzy
Wady:
Ograniczona kontrola nad uC, duży kod wynikowy, stosunkowo mała prędkość kodu wynikowego, szukanie bibliotek funkcji, cena ( to dla uczciwych

)
---------------------------------
C ( piszę ale chyba nie wiele

)
Zalety :
Duża kontrola nad uC, duża szybkość pisania programów, łatwość znalezienia błędu w pouwaniu do ASM , programy zaawansowana i b. zaawansowane
Wady : ( cokolwiek tu napiszę już mam krechę J )
Kod wynikowy >= od kodu asm, przy programach w których liczy się każdy cykl konieczność wstawek ASM, ( tej pozycji nie wiem na 100% ale poszukiwanie bibliotek do nietypowych zastosowań ewentualnie znowu wstawka asm), wymaga od programisty specjalistycznej wiedzy, konieczność posiadania wiedzy o uC ale nie do końca
---------------------
ASM
Zalety :
Całkowita kontrola nad uC, zastosowania dla programów o krytycznych parametrach czasowych i objętościowych, nie ograniczona satysfakcja
Wady:
wymaga 100% wiedzy o uC, napisanie skomplikowanego programu zajmuje stosunkowo dużo czasu, potrzebna praktyka i sposoby na wykrywanie trudnych błędów, potrzebna praktyka przy pisaniu programów
A jeszcze jedna szpila
Każdy program napisany pod C da się napisać pod ASM, natomiast nie każdy prog. ASM da napisać się w C chyba że będzie wyglądał tak
main()
{
Tu wstawka ASM
}
end
bo jeśli tak to w bascom to też jest do tego dobry

gdzie cały prog. Bascoma będzie jedną wielką wstawką ASM
Pozdrawiam wszystkich co pukają w klawiaturkę nie ważna pod czym piszecie, piszcie z głową J