logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook I3DI64S - Punktowe uszkodzenie szkła podczas gotowania na boost

Sokolov 15 Sty 2015 20:31 4107 12
REKLAMA
  • #1 14334155
    Sokolov
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witajcie !

Piszę posta z nadzieją że ktoś mi pomoże zrozumieć co tak właściwie stało się kilka chwil temu z moją płytą indykcyjnej i czy uszkodzenie powstało z mojej winy czy też mogła to być jakaś wada, bo nie udało mi się znaleźć w internecie opisu nawet podobnej sytuacji.

Do rzeczy:

Płyta czysta.
    Gotowanie ziemniorów w (nienowym, sprawdzonym) garnku.
    Na początku gotowania (podgrzewania) był boost.
    Delikatne kipienie (nie wiem cz zdążyłem już wtedy zmniejszyć moc pola) i szybka reakcja w celu ściągnięcia garnka z płyty.
    W tym momencie poczułem że garnek przywarł do płyty. Pociągnąłem, chrupnęło cichutko, garnek odłożyłem i wziąłem myjak żeby delikatnie pościerać szumowiny z gotowania.

I klops.

Zaraz obok miejsca w którym woda wykipiała i wlała się pod garnek, widnieje okrągłe zagłębienie o średnicy ok 8mm i głębokości 1mm. Emalia z odpowiedniego miejsca na spodzie garnka nienaruszona, ale ślad jest (nie próbowałem jeszcze czyścić). Obok - drobinki szkła.

Czy możliwe że było tam jakieś małe zanieczyszczenie które się się stopiło i przy kipieniu zahartowało i spowodowało uszkodzenie szkła gdy zabrałem garnek ?
    A jak nie to co ? Taka pierdoła i klocek w plecy ;( ?
  • REKLAMA
  • #2 14334209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14334232
    Sokolov
    Poziom 10  
    Dzięki ale że zepsułem to wiem i że Mastercooka nie ma - też wiem :D
    Jest szansa że to był jakiś defekt płyty ? Bo jak nie to znaczy że to urządzenie jest bardzo delikatne. Przecież kipienie to nie jest coś niezwykłego.
  • REKLAMA
  • #4 14334337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14334506
    Sokolov
    Poziom 10  
    Gwarancję mam...wciąż jedno mnie zastanawia, czy słyszałeś kiedyś o takiej usterce ? Nie stłukłem, nie porysowałem, używałem jak zawsze. Jak dla mnie, to uszkodziła się (prawie) sama. Przecież to jest hartowane szkło a nie tektura.
  • #6 14334590
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 728
    Sokolov napisał:
    czy słyszałeś kiedyś o takiej usterce ?
    Możesz pokazać zdjęcie naczynia(gara) od spodu i od środka. Z takimi usterkami miałem styczność 5 razy, ale najpierw zdjęcia :) .
  • #7 14334891
    Sokolov
    Poziom 10  
    Z zewnątrz jest ślad wielkości ubytku z blatu. W środku ciekawe..."pomarszczona" emalia w wyczuwalnie palcem wklęsłym owalu o średnicy 20 mm. Gotowałem plastry ziemniaków, przylgnęły i przypaliły się, stąd te przebarwienia.

To chyba sugeruje że temperatura musiała być ciut za duża niż ustawa przewiduje ?
    Załączniki:
    • Mastercook I3DI64S - Punktowe uszkodzenie szkła podczas gotowania na boost IMG_7288.JPG (3.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mastercook I3DI64S - Punktowe uszkodzenie szkła podczas gotowania na boost IMG_7295.JPG (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mastercook I3DI64S - Punktowe uszkodzenie szkła podczas gotowania na boost IMG_7285.JPG (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14335662
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Sokolov napisał:
    Gotowałem plastry ziemniaków, przylgnęły i przypaliły się, stąd te przebarwienia.
    W miejscu uszkodzenia w pierwszej kolejności odparowała woda, nie było "odbioru" ciepła i prądy wirowe zrobiły swoje. Temperatura w miejscu potrafi dojść do ok 1100 stopni celciusza , emalia zaczyna płynąć , topi się ceramika i efekt jest taki jak obserwujesz. Emaliowane gary nie nadają się do bezpiecznego gotowania na indukcji, do ok 3/4 mocy jeszcze można bez nadzoru, powyżej trzeba trzeba stać przy kuchni. Gar do indukcji ma mieć grube dno o dużej przewodności cieplnej tak by w razie "W" czujnik który jest w środku pola mógł odebrać niezfałszowaną temperaturę dna naczynia i poprzez sterowanie wyłączył urządzenie.
    Płytę możesz używać a TA skaza będzie Ci przypominać co się może stać gdy woda odparuje z kartofelków lub szybko będziemy chcieli odgrzać bigos w emaliowanym naczyniu ;) . Pozdrawiam.
  • #9 14335740
    Sokolov
    Poziom 10  
    Tylko że chociaż ziemniaczki odbarwiły garnek to wcale nie były jakoś bardzo przypalone w zasadzie wcale. Wiem co mówię bo przytrafiło mi się już szorować garnek kilkadziesiąt minut po porządnym przypaleniu. Ale przyjmuję wytłumaczenie, to mogło być to.

Pytanie zasadnicze, czy to pole powinno działać (zagłębienie jest na ok 1,5 mm), nie grozi porażeniem i czy jest jakiś sposób żeby to bezpiecznie sprawdzić ? Na wszelki wypadek póki co wyłączyłem ją z zasilania...bo czytałem że już nawet rysa stwarza takie zagrożenie.
  • Pomocny post
    #10 14336676
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Sokolov napisał:
    Tylko że chociaż ziemniaczki odbarwiły garnek to wcale nie były jakoś bardzo przypalone w zasadzie wcale.
    Musiałbyś obejrzeć jak wyglądają magnetowody pod cewką indukcji żeby zrozumieć to co zaistniało.
    Sokolov napisał:
    .bo czytałem że już nawet rysa stwarza takie zagrożenie.
    Gdzie się takich głupot naczytałeś ? Rysa i wtopienie ceramiki nie stwarzają zagrożenia, pęknięcie płyty TAK.
  • #11 14336827
    Sokolov
    Poziom 10  
    http://www.wybierzagd.com.pl/przed-montazem-plyty/209-uytkowanie-pyty-indukcyjnej.html

"
    W razie pęknięcia, odprysków, rys, lub innych uszkodzeń
    powierzchni ceramicznej, istnieje niebezpieczeństwo
    porażenia prądem elektrycznym. Urządzenie natychmiast
    wyłączyć. Należy niezwłocznie wyłączyć bezpiecznik w
    gospodarstwie domowym i powiadomić serwis obsługi klienta.
    "
  • Pomocny post
    #12 14336913
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Sokolov napisał:
    W razie pęknięcia, odprysków, rys, lub innych uszkodzeń
    powierzchni ceramicznej, istnieje niebezpieczeństwo
    porażenia prądem elektrycznym. Urządzenie natychmiast
    wyłączyć.
    I powinni dopisać "leć Kliencie po nową płytę do nas".... :( . Reasumując, po lekturze tej strony powinieneś za każdym razem po wykipeniu wołać serwis... ehh... :)
  • #13 14376222
    Sokolov
    Poziom 10  
    Płyta z powodzeniem działa, tak jak napisałeś wada przypomina o ostrożności z garnkami z cienkim dnem i ewentualnej konieczności kupna jakichś lepszych z grubym dnem.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą indukcyjną Mastercook I3DI64S, która doznała punktowego uszkodzenia szkła podczas gotowania na funkcji boost. Po kipieniu wody w garnku, użytkownik zauważył okrągłe zagłębienie w szkle oraz drobinki szkła obok. Dyskusja dotyczyła możliwości, czy uszkodzenie mogło być wynikiem wady fabrycznej, czy też błędu użytkownika. Użytkownicy podkreślili, że w przypadku uszkodzenia płyty ceramicznej istnieje ryzyko porażenia prądem, a także zwrócili uwagę na konieczność używania garnków z grubym dnem, aby uniknąć podobnych sytuacji. Użytkownik potwierdził, że płyta działa, ale zamierza być ostrożniejszy w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA