logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B3 '91: Jakie piny do diagnostyki Mono-motronic 1.2.1?

curdeballans 12 Maj 2005 18:07 4323 10
  • #1 1486399
    curdeballans
    Poziom 30  
    Ocena: 453
    W moin pojeżdzie Audi 80 B3 '91 (silnik PM) nie mogę połączyć się z komputerem Bosh mono-motronic 1.2.1 (złącze 35pin) i poszukując w sieci nie mogę się doszukać opisu pinów . Szczególnie które piny służą do podłączenia interface do komputera i wywołania kodów błyskowych. Znalazłem 3 złącza do podłączenia interface ale nie jestem pewien czy jest to dobrze podłączobe do motronica. Dodatkowo chciałbym wiedzieć jakim programem można odczytać tutaj kody usterek? Dołączam jeszcze jak wyglądają złącza do diagnostyki.
    Załączniki:
    • Audi 80 B3 '91: Jakie piny do diagnostyki Mono-motronic 1.2.1? złącze diagn.jpg (24.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1486811
    nipper
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witaj.
    Diagnostyka jesli jest to tylko kody "migowe" czyli ten led na twojej ilustracji i tylko najprostsze usterki . Zapomnij o jakimkolwiek programie . Niektóre sterowniki z tego modelu wogóle nie realizowały funkcji diagnostyki.
    Pozdrawiam.
  • #3 1486832
    curdeballans
    Poziom 30  
    Chciałem wywołać kody migowe tak jak jest na rysunku ale tyklo led zaćwiecał na stałe. Może nie tak to robiłem jak trzeba?
    A czy możliwa jest zmiana modułu komputera na bardziej zaawansowany?
  • #4 1487046
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.
    A czy zworke ,,-" i ,,l" rozłączałeś tak jak jest na rysunku to musi być zwarte tylkjo ponad 4 s później bnależy wyjąć tą zwore i zaczyna się samodiagnoza.
    POZDRAWIAM
  • #5 1487121
    curdeballans
    Poziom 30  
    Tak robiłem ; zworka , włączenie zapłonu (zaświeca led), po 5s rozwarcie zworki i led swieci bez przerwy.
  • #6 1487946
    nipper
    Poziom 16  
    Zła kolejność . Najpierw zapłon potem zworka .
    Pozdrawiam.
  • #7 1488152
    curdeballans
    Poziom 30  
    Wiedziałem że coś cię nie uda , dzisiaj zbadam tą metodę.
    No i zbadałem i dalej tak samo. Po włączeniu zapłonu led zaświeca i świeci ciągle. Jeszcze jedno pytanie , czy przed odczytem kodów konieczna jest jazda próbna?
  • Pomocny post
    #8 1488386
    nipper
    Poziom 16  
    Hej.
    Właśnie patrzę a ten Twój rysunek ma błąd . Jeśli chcesz diagnozować silnik do LEDa podłącz między "+" i "L" . Aha przed odczytem nie trzeba robić jazdy próbnej , no i kolejność tak jak napisałem wcześniej.
    Pozdrawiam.
  • #9 1489545
    curdeballans
    Poziom 30  
    No i właśnie dzięki koledze nipper udało mi się odczytać poraz pierwszy w życiu kody błyskowe z mojego pojazdu.
    Działa zarówno podłączone tak jak na rysunku jak i led podłączony między+ i L brązowego złącza. Musi być jednak wyjęty bezpiecznik z przekaznika w skrzynce bezpieczników .Tak nawiasem mówiąc to już instalację miałem na wierzchu badając czy nie ma gdzieś przerw na kablach.
    A teraz bym chciał podłączyć się komputerem , i co musiałbym wziąć pod uwagę , bo złącza diagnostyki mam właśnie takie jak na rysunku , no i jakim programem najłatwiej? Mam interface na max232.
  • #10 1489917
    nipper
    Poziom 16  
    Witaj.
    Niestety to co uzyskałeś to już wszystko co potrafi Twój sterownik . Programy i interfejsy na nic się tu nie przydadzą . Aha można jeszcze spróbować funkcję testowania podzespołów np. silnik krokowy , elektrozawór odpowietrzania itp. ale nie wszystkie egzemplaże miały tę funkcję . Kolejność podobna z tym że najpierw zwora potem stacyjka a po 5 sek. wyjac zworę . Błyski informują jaki element jest aktualnie wysterowywany . Następny podzespół - zwora na 5sek.
    Pozdrawiam.
  • #11 1545036
    curdeballans
    Poziom 30  
    może coś więcej o tej funkcji testowania podzespołów , jak tego spróbować?
    Dodam teraz że po roku udało mi się połączyć komputerem programem vag-com 3.11, vwtool ,vagold. Tylko podstawowe dane ale jednaksię da.
    Załączniki:
    • Audi 80 B3 '91: Jakie piny do diagnostyki Mono-motronic 1.2.1? k6.jpg (35.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi 80 B3 z 1991 roku z silnikiem PM i sterownikiem Bosch Mono-Motronic 1.2.1 (złącze 35-pin) diagnostyka kodów błyskowych odbywa się poprzez podłączenie diody LED między piny "+" i "L" złącza diagnostycznego. Poprawna procedura to najpierw włączenie zapłonu, następnie założenie zworki na minimum 4-5 sekund, a potem jej zdjęcie, co uruchamia samodiagnozę i wyświetlanie kodów usterek w postaci migających świateł LED. Nie jest wymagana jazda próbna przed odczytem kodów. Sterownik z tego modelu oferuje jedynie podstawową diagnostykę migową i nie obsługuje zaawansowanych funkcji diagnostycznych ani komunikacji z komputerem przez interfejsy i programy. Jednak po usunięciu bezpiecznika z przekaźnika w skrzynce bezpieczników możliwe jest odczytanie kodów migowych. Próby podłączenia interfejsu RS232 i użycia programów takich jak VAG-COM 3.11, VWTool czy VAGold pozwalają na odczyt podstawowych danych, ale nie pełnej diagnostyki. Niektóre egzemplarze sterownika mogą posiadać funkcję testowania podzespołów (np. silnik krokowy, elektrozawór odpowietrzania), uruchamianą przez odpowiednie operacje zworką, jednak nie jest to standardowa funkcja we wszystkich jednostkach. W praktyce do pełnej diagnostyki Mono-Motronic 1.2.1 niezbędne jest stosowanie metody kodów migowych z diodą LED i właściwej kolejności operacji z zworką i zapłonem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA