logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie elektryczne - Duże rachunki- wymiana kotła pomoże ?

raafaa1 24 Sty 2015 18:33 2253 9
  • #1 14363855
    raafaa1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam!
    Ogrzewam mieszkanie kotłem elektrycznym ale rachunki są kosmiczne. Piec, który mam liczy już około 20 lat i został zbudowany w garażu, nie ma żadnego sterowania elektronicznego ani innych bajerów. Myślałem nad wymianą całego pieca lub przerzucenie się na gaz. Proszę o pomoc w wyborze. Chętnie odpowiem na pytania.
  • #2 14364094
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    raafaa1 napisał:
    Witam!
    Ogrzewam mieszkanie kotłem elektrycznym ale rachunki są kosmiczne. Piec, który mam liczy już około 20 lat i został zbudowany w garażu, nie ma żadnego sterowania elektronicznego ani innych bajerów. Myślałem nad wymianą całego pieca lub przerzucenie się na gaz. Proszę o pomoc w wyborze. Chętnie odpowiem na pytania.

Kocioł elektryczny ma sprawność 100%. Niezależnie od tego, czy nowy czy 20 letni. Masz w tym układzie jakąś akumulację w zasobniku i korzystasz tylko z II taryfy ? Ile będzie cię kosztować przyłącze gazu ?
  • #3 14364133
    raafaa1
    Poziom 10  
    Gaz mam w domu do podgrzewacza wody i kuchenki gazowej czyli przyłącze już jest. Nie mam II taryfy i akumulacji.
  • #4 14364323
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Ogrzewanie elektryczne bez II taryfy i akumulacji będzie zawsze o wiele droższe niż jakiekolwiek inne (nawet z II taryfą i akumulacją też będzie droższe niż inne). Najlepiej przerzucić się na gaz a jeśli w pobliżu jest jakiś budynek ogrzewany z miejskiej sieci ciepłowniczej - postarać się o przyłączenie do sieci miejskiej (będzie taniej niż gazem, chociaż z małymi mankamentami w postaci zbyt długiego sezonu grzewczego).
  • #5 14364366
    raafaa1
    Poziom 10  
    Jakiej mocy potrzebuje piec na mieszkanie 37m^2
  • #6 14372829
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Znasz ilości kWh (można to orientacyjnie przeliczyć też z kwoty rachunku - choć uwaga czesto są to prognozy) które zyżywasz na ogrzewanie tego MAŁEGO mieszkania prądem ?
    Podaj też kwoty, taryfę gazu. W twoim przypadku warto przemyśleć całość rozwiązania CO i CWU a nie robić osobno poszczególne elementy.

Dodano po 29 [sekundy]:

jak podasz te dane łatwiej bedzie Ci doradzić najlepsze rozwiązanie.
  • #7 14784588
    sandrazawila_7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie przerzucaj się na gaz... Mam gazowe w kamienicy (dosc cieplej). Z przeliczen ychodzi mi ze i elektryczne i gazowe są porownywalne (jesli sie bierze pod uwage inwestycję i koszty eksploatacji).
    Na wsi mamy piece akumulacyjne Stiebel - E. - inwestycja juz sie zwrocila i jest mile, równiutkie ciepełko.
    Sprobuj popatrzec na roznorakie oferty pomp ciepla, kotlow, pieców akumulacyjnych. Na spokojnie i z duzym dystansem (ja korzystalam z pomocy grzejemy.pl)
    Natomiast ja bym się wstrzymala ze zmianami sposobu ogrzewania, zwlaszcza jesli wiąże się to z kosztami inwestycyjnymi (przyłącze gazu)

Pza tym... jest zima, to jest zimno:)
    Palę cały czas, pani kierowniczko....
  • #8 14784626
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Zbigniew Rusek napisał:
    ... jeśli w pobliżu jest jakiś budynek ogrzewany z miejskiej sieci ciepłowniczej - postarać się o przyłączenie do sieci miejskiej (będzie taniej niż gazem
    Nie pisz kompletnych bzdur, mieszkam w dzielnicy domków, pod koniec lat 80-tych powstawały całe kwartały domków tak ogrzewanych, dziś już nikt w tych domkach tak nie ogrzewa, wszyscy przeszli na indywidualne ogrzewanie gazowe, grzejesz kiedy chcesz i tu są prawdziwe oszczędności. Po wykonaniu solidnego ocieplenia budynku (tylko SOLIDNEGO a nie docieplenie 5cm ścian a dodatkowo dach zostaje po staremu bo tego ,,nie widać'') ogrzewanie gazowe jest najbardziej oszczędne spośród innych metod grzania, nawet węglem czy drewnem nie będzie oszczędniej jak się policzy włożoną w taką zabawę własną pracę.
  • #9 14784632
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Zawsze ogrzewanie gazowe jest tańsze niż elektryczne (tym bardziej, że prąd będzie stale drożał), tyle, że do tak małego mieszkania nie dobierze się kotła (jeśli dwufinkcyjny, to i tak ogrzanie wody wymaga o wiele więcej mocy niż ogrzanie tego małego mieszkania - nawet w największe zawieje, zamiecie śnieżne, mróz wraz z wiatrem). Każdy będzie przewymiarowany. A czy naprawdę nie ma tam gdzie się podłączyć do sieci ciepłowniczej?
    Jeżeli jest kocioł w garażu, to znaczy, że w tym mieszkaniu jest instalacja centralnego ogrzewania, co napewno zmniejszy koszty przeróbki na gaz w porównaniu z sytuacją, gdy nie ma instalacji C.O. Co do pieców akumulacyjnych, to wprawdzie mogą być zasilane w II taryfie, niemniej jednak taki piec do ogrzania danej powierzchni (kubatury) musi mieć 2-krotnie większą moc niż inny grzejnik elektryczny (np. konwektor).
  • #10 14792434
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    raafaa1 napisał:
    Gaz mam w domu do podgrzewacza wody i kuchenki gazowej czyli przyłącze już jest.

Skoro jest gazowy podgrzewacz wody, to jest i gaz i komin. Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie kotła gazowego 2-funkcyjnego. Trzeba tylko doprowadzić rury zasilania i powrotu do instalacji CO.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wysokich rachunków za ogrzewanie elektryczne w mieszkaniu, które jest ogrzewane 20-letnim kotłem elektrycznym bez nowoczesnych funkcji. W odpowiedziach podkreślono, że ogrzewanie elektryczne bez II taryfy i akumulacji jest kosztowne, a przejście na gaz może być bardziej opłacalne. Wskazano również na możliwość podłączenia do miejskiej sieci ciepłowniczej jako tańszą alternatywę. Użytkownik został zachęcony do przemyślenia całościowego rozwiązania dla centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Wskazano na potrzebę oceny mocy kotła gazowego oraz możliwości podłączenia do istniejącej instalacji CO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA