logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus GB072 14kw RC35 - Ciągła praca CO, temperatura wyższa niż ustawienie RC3

jarroo 25 Sty 2015 23:17 7422 11
REKLAMA
  • #1 14368692
    jarroo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

posiadam kocioł gazowy Buderus GB072 ze sterownikienm RC35. Sterownik ustawiony jest na temperaturę wewnętrzną, jednak mimo osiągnięcia ustawionej temperatury na sterowniku rc35, kocioł cały czas grzeje.

Mimo ustawienia znacznie niższej temperatuy kocioł nadal grzeje CO.
    Co może być nie tak? Uszkodzenie sterownika czy kwestia jakiegoś ustawienia?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14370368
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    jarroo napisał:
    Sterownik ustawiony jest na temperaturę wewnętrzną

W menu serwisowym masz ustawione dla obiegu grzewczego regulacja według temperatury pomieszczenia?
    Nastawa ta jest dla trybu obniżonego czy dla całości?
    Jaki masz nastawiony wpływ temperatury pomieszczenia?

Regulator RC35 masz od początku? Czy zamontowałeś go sobie teraz?

Moim zdaniem problem wyłącznie nastaw w sterowniku.
  • #3 14370440
    jarroo
    Poziom 10  
    Mam ustawiona temperature po czujniku wewnetrznym, ustawiana temp jest dla calosci.
    Sterownik jest od samegopoczatku, kociol dopiero zostal uruchomiony. Pomyslow brak :/, userwisanta rowniez
  • Pomocny post
    #4 14370779
    piracik
    Sprawdź czy jest zworka na (chyba) zielonej kostce pod pokrywą od dołu sterownika kotła.
    Jest to pierwsza kostka od lewej, taka z wyjściem tylko na dwa przewody.
  • REKLAMA
  • #5 14371587
    jarroo
    Poziom 10  
    Zworka na zielonej kostce jest wsadzona
  • Pomocny post
    #6 14371941
    piracik
    Więc ją wyciąg i wciśnij pomógł :D
  • #7 18375263
    dawid_t
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    piracik napisał:
    Więc ją wyciąg i wciśnij pomógł :D

Dzięki. Temat stary a wciąż pomocny.
  • REKLAMA
  • #8 18527030
    savage7
    Poziom 9  
    Mam podobny problem. Buderus GB072. Kocioł zainstalowany we wrześniu 2019. Przez pierwsze miesiące zimy grzał tak, że przy zadanej temp. 38 st. nagrzewał do 43 a potem się wyłączał i temp spadała do 34, po czym się znowu załączał. serwisant powiedział, że tak ma być. No ale od jakiegoś czasu przy temp. zadanej 38 st., grzeje wciąż na 43 stopnie. Serwisant znowu twierdzi, że tak ma być. rachunek za ostatni miesiąc przyszedł dużo wyższy niż wcześniej.
    Nie mam żadnych czujek, sterowników czy innych dupsów, po prostu temp. ustawiam na panelu kotła. Szczerze to nie przemawia do mnie sugestia, że powinienem poinstalować wszelkie możliwe sterowania bo przecież na chłopski rozum jak mu zadam te 38 st. to powinien się jej trzymać z jakąś niedużą tolerancją.
    Może ktoś ma jakieś sugestie bo infolinia buderusa dała namiar na serwisanta a ten mówi żebym se zadzwonił na infolinię bo tam siedzą fachowcy i oni mi wytłumaczą na czym polega zasada pracy kotła.
  • #9 18729969
    dawid_t
    Poziom 12  
    Przewymiarowany kocioł będzie tak grzał żeby nie wyłączać/włączać sie co minutę.
  • REKLAMA
  • #10 18729985
    piracik
    savage7 napisał:
    Szczerze to nie przemawia do mnie sugestia, że powinienem poinstalować wszelkie możliwe sterowania bo przecież na chłopski rozum jak mu zadam te 38 st. to powinien się jej trzymać z jakąś niedużą tolerancją.

No i trzyma się tej tolerancji. W czym problem?
    Kocioł pewnie dobrany z zapasem to i z zapasem grzeje.
  • #11 18730075
    dawid_t
    Poziom 12  
    Sprawdź sobie w momencie gdy grzeje z jaką mocą pracuje. Pewno z minimalna a i tak przegrzewa.
  • #12 20790139
    witus84witus
    Poziom 1  
    Buderus GB072 14kw RC35 - Ciągła praca CO, temperatura wyższa niż ustawienie
    Mam problem taki sam przy ustawieniach aby sterownik trzymał się temperatury zewnętrznej sterownik na słoneczko nie rozłącza grzania tz nie trzyma sie temperatury przy zadanej np 20 st przy 22 jeszcze grzeje .na księżycu piec zachowuje się normalnie zadanej 20 gasnie niżej pali ma ktoś jakiś pomysł co to może być?pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam że przy ustawieniach aby sterownik trzymał się temperatury wewnętrznej to działa normalnie dogrzeje gasnie.... czy przy ustawieniach temperatury wewnetrzej można jakoś wylaczyc pogodowke aby kocioł chodził na wyższej temperaturze bo przy ustawieniu temperatury wewnetrzej na piecu trzyma 35st

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem gazowym Buderus GB072, który mimo osiągnięcia ustawionej temperatury na sterowniku RC35, kontynuuje grzanie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe ustawienia w menu serwisowym sterownika, zworka na zielonej kostce, a także kwestia przewymiarowania kotła. Inni użytkownicy dzielą się podobnymi doświadczeniami, wskazując na problemy z utrzymywaniem zadanej temperatury oraz na wysokie rachunki za ogrzewanie. Wskazówki obejmują sprawdzenie mocy grzania oraz ewentualne dostosowanie ustawień pogodowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA