logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SC-CH550 SL-CH550 - czy czyszczenie lasera rozwiąże problemy z CD?

markus2 14 Maj 2005 11:15 1989 4
REKLAMA
  • #1 1491366
    markus2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam problem z odtwarzaczem CD w wieży Technics SC-CH550, jego oznaczenie to SL-CH550. Po wysunięciu tacki zobaczyłem dużo kurzu.
    Po włożeniu płytki nagrywanej, odtwarzacz ma problemy z odczytem. Zdarza się, że licznik się zawiesi i stoi w miejscu a utwór dalej idzie. Przy przewijaniu do przodu czasem sie cofa.
    Przy płytkach oryginalnych na razie nie zauważyłem problemu.
    Moje pytanie brzmi, czy samo wyczyszczenie lasera, i usunięcie możliwego kurzu ze środka coś pomoże, czy to jest raczej wina czegoś innego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1491496
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Witam. Wyczyszczenie z kurzu jest wskazane jednak nie można zapomnieć o prowadnicach głowicy lasera. Wszystkie cd tej marki które reperowałem miały to samo. Jeżeli następowało to powoli i sprzęt spokojnie stał, troche kosmetyki wystarczy. Nie kręć trymerkami bo już go tak łatwo nie ustawisz.
  • REKLAMA
  • #3 1492819
    markus2
    Poziom 11  
    OK
    Dzięki, sprawdze. Dzisiaj jeszcze sprawdzałem dokładnie na oryginałach, i wszystko chodzi jak ma chodzić, tylko jak włożyłem nagrywaną, to przy przewijaniu były problemy, ale jak chodzi cały czas, bez przewijania, to jakoś poszło.
    Mam jeszcze pytanie, czym mogę przeczyścić laser, żeby nic nie uszkodzić i czy wyczyszczenie płytką czyszczącą nie zrobi nic z laserem, ponieważ spotkałem się z czymś takim, że po wyczyszczeniu nagrywarki, nie chciała nagrywać ??
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 1493755
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Co do płyt czyszczących, to nie jestem przekonany, nigdy nawet nie używałem tego. Używam patyczków do uszu i wody po goleniu, nawilżam patyczek i przecieram soczewkę delikatnie, następnie na sucho odwrotną stroną. Warto spojrzeć na prowadnicę głowicy, często tam tkwi problem, oraz na stan zębatek, czasem wleci coś między zębatki. Prowadnice lekko przesmarować. Używam do tego oleju maszynowego do turbin parowych, czasami oliwka bambino wystarczy z braku laku. Nigdy acetonem, stopi się soczewka i po zawodach.
  • #5 1503715
    markus2
    Poziom 11  
    Wyczyściłem z kurzu chociaż dużo go tam w środku nie było, przeczyściłem laser i raczej poprawy nie widzę :(

Czy ktoś wie, czy jest możliwe przełożenie ze stacjonarnego CD, tak żeby nie trzeba było podłączać dodatkowego CD, tylko słuchać z tego co jest oryginalnie. Chodzi mi o przełożenie mechanizmu z laserem i jak już, to z jakiego modelu.
    Chyba że ktoś zna oznaczenie lasera w takim sprzęcie.
REKLAMA