logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować detektor ruchu na 9V z regulacją czułości i sygnałem dźwiękowym?

noidemm 14 Maj 2005 11:41 11839 9
REKLAMA
  • #1 1491433
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    Mam taki mały problem. Chciałem zrobic detektor ruchu zeby działał w obszarze 30 cm. Mianowicie ma byc podstawka która ma reagować na ruch czegoś znajdującego się ponad nią. Ta górna część bedzie poruszała się w poziomi na szerokości około 10 cm, a wysokość jaka się znajduje to około 5-10 cm. Dobrze by było zrobić ustawienie czułości ruchu. Urządzenie chciał bym zasilić jakąms bateryjką moze być 9 V i przy wykryciu ruchu urządzenie to powinno wydawać piskliwy dźwięk.
    Dzięuje za wszwelką pomoc :)
    Załączniki:
    • Jak zbudować detektor ruchu na 9V z regulacją czułości i sygnałem dźwiękowym? czujnik.JPG (10.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1493492
    Wojtek_b21
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Proponuję Ci zastosować czujnik mikrofalowy oczywiście na minimum czułości. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1493767
    Spartan0
    Poziom 12  
    Nie robiłem jeszcze takich rzeczy. ale na pewno sa jakies płytki do samodzielnego montarzu i roponowałbym ci poszukac takiej w elektronice dla kazdego chociazby. Ale nie wiem czego oczekujesz od tego czujnika?? jakiej rozdzielczosci i tp. Czy czujnik ma wykrywac tylko ruch czy okreslac pozycje- bo jesli tak to ciezka sprawa, dla poczatkujacych. jaka jest odległośc do przedmiotu.Jesli ma wykrywac konkretne pozycje to radziłbym zastosowac pojedyncze detektory w postaci foto komurek. Zycze powodzenia :)
  • #4 1493768
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jest takie urzadzenie jak RadarDetector. mozna regulowac promien w jakim bedzie sygnalizowac ruch. zasilane jest 12 volt ale pobor jest bardzo maly. po wykryciu podaje impuls minusowy do ktorego mozna podlaczyc buzer. ekranem z metalu skutecznie hamuje fale wiedz mozna ograniczyc detekcje naprzyklad do dolu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1499352
    noidemm
    Poziom 22  
    Wojtek_b21 napisał:
    Proponuję Ci zastosować czujnik mikrofalowy oczywiście na minimum czułości. Pozdrawiam.

mozna coś bliżej bo jestem lewy w tych sprawach :(
    Urządzenie nie ma określać połozenia punktu tylko czy dany punkt sie porusz (piszczy) czy jest nieruchomy (cisza). Ile by takie coś kosztowało mniej więcej i gdzie można kupić częsci ( płytki, buzer, czujnik, itd.) najlepiej było by kupić za pomocą sieci poniewaz mieszkam w małym mieście i z elektroniką tutaj skromnie :(
    Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

sivex napisał:
    Jest takie urzadzenie jak RadarDetector. mozna regulowac promien w jakim bedzie sygnalizowac ruch. zasilane jest 12 volt ale pobor jest bardzo maly. po wykryciu podaje impuls minusowy do ktorego mozna podlaczyc buzer. ekranem z metalu skutecznie hamuje fale wiedz mozna ograniczyc detekcje naprzyklad do dolu.

mozesz bardziej szczegulowo?? był bm bardzo wdzięczny.
    pozdrawiam
  • #6 1499808
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Powinno byc dostepne u kazdego dystrybutora alarmow samochodowych.
    koszt ok 40 zl (nie pamietam bo dawno tego nie kupowalem). tak on wykarze ruch w obrebie takim jak mu ustawisz. a diala na zasadzie radaru wiec bedzie to obszar o jakims tam promieniu (jest potencjometr).
    jest jako gotowy element. a buzer tez tam dostaniesz.
    Niewiem jak daleko masz do wawy bo na wolumenie takich roznych "patentow" jest pelno.

w motoryzacji stosuje sie go do motorow i aut cabrio.

pozdro
  • REKLAMA
  • #8 1525301
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Wiatam! ja proponuje zrobic detektor ruchu, ktory jest opisany w EP 1/2000. posiada regulacje czulosci;D
  • #9 1525385
    noidemm
    Poziom 22  
    radosław grabiński napisał:
    Wiatam! ja proponuje zrobic detektor ruchu, ktory jest opisany w EP 1/2000. posiada regulacje czulosci;D

EP 1/2000 nie posiadam jak mozesz to zeskanuj i wyslij na priva. Z góry dzieki :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy detektora ruchu zasilanego baterią 9V, działającego na odległość około 30 cm, z regulacją czułości i sygnałem dźwiękowym. Proponowane rozwiązania opierają się głównie na zastosowaniu czujnika mikrofalowego (radarowego), który umożliwia regulację zasięgu detekcji za pomocą potencjometru. Czujnik taki generuje impuls przy wykryciu ruchu, który można podłączyć do buzera emitującego sygnał dźwiękowy. Urządzenia tego typu są dostępne jako gotowe moduły, często stosowane w motoryzacji (np. do alarmów samochodowych i motocykli), kosztują około 40 zł i można je kupić u dystrybutorów części elektronicznych lub przez internet. Wskazano również na możliwość ograniczenia obszaru detekcji przez ekranowanie metalowe. Alternatywnie zasugerowano użycie foto-komórek do wykrywania ruchu, jednak jest to bardziej skomplikowane. Wspomniano o publikacji EP 1/2000 zawierającej opis detektora ruchu z regulacją czułości. Podano link do sklepu AVT oferującego odpowiednie moduły mikrofalowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA