logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder - 24 imp/obrót - Enkoder z wyjściem 2-bitowego kodu Gray'a - obsługa

Kubbaz 03 Lut 2015 08:33 1626 3
REKLAMA
  • #1 14398004
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam wszystkich Elektrodowiczów!

Mam enkoder mechaniczny 24 imp./obrót:
    CTR ED16111O-FB20B12-A24-100-G12

Enkoder ten posiada wyjście w postaci 2-bitowego kodu Gray'a:
    Kod Gray'a

Do tego enkodera na stronie sprzedawcy nie ma żadnej dokumentacji chociażby o wyprowadzeniach. Założyłem więc na podstawie prostych pomiarów omomierzem, że środkowa nóżka to COMMON (wspólna), a boczne to wyjście A i wyjście B.

Nóżkę COMMON podłączyłem do masy zasilacza, a wyjścia A i B przez rezystory pull-up 10 kΩ do +3,30 V zasilacza.
    Wyjścia A i B podłączyłem do oscyloskopu (względem masy) i zacząłem powoli kręcić osią enkodera, aby ten generował impulsy, które będą widoczne na ekranie oscyloskopu.
    To co widać na oscyloskopie w niczym nie przypomina kodowania w kodzie Gray'a.
    Czy do takich enkoderów potrzebne są jakieś dodatkowe układy/peryferia? Czy robię po prostu coś nie tak jak trzeba...?
  • REKLAMA
  • #2 14398127
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    A jak te przebiego wyglądają? Niech kolega pamieta ze w czasie przełączania styki drgają i mozna miec dodatkowe sygnały.
  • REKLAMA
  • #3 14434524
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Żeby zobaczyć przebiegi musisz mieć oscyloskop 2 kanałowy,a przebiegi powinny wyglądać tak jak w załączniku
    Załączniki:
    • Enkoder - 24 imp/obrót - Enkoder z wyjściem 2-bitowego kodu Gray'a - obsługa Enkoder1.jpg (4.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14434541
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Kubbaz napisał:
    zacząłem powoli kręcić osią enkodera, aby ten generował impulsy

Żebyś coś zobaczył na oscyloskopie musisz kręcić szybko a nie powoli

Dodano po 3 [minuty]:

Te enkodery służą w układach audio do wykrywania kierunku ruchu.
REKLAMA