logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kondensatory wybrać do programatora z układem MAX232?

dkx2 15 Maj 2005 13:51 2214 11
REKLAMA
  • #1 1494434
    dkx2
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Wiem ze było to juz wiele razy na forum ale spodkałem sie chyba z 3 schematami na max232 i w kazdym były zastosowane inne kondensatory(4,7u 1u i chyba 10u)
    Na jakich najlepiej zrobić programator?Od czego zalezy ich pojemność?
    Acha jeszcze jedno lepiej załozyć tantale czy jest to bez znaczenia?
  • REKLAMA
  • #2 1494482
    EndriuWspaniały
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja używam tego progamatora od kiedy tylko zaczołem zabawę z radyjakami, to będzie jakieś kilka lat ;) i nigdy mnie jeszcze niezawiódł ;)

Polecam

Sugestia by nie wklejać cudzych opracowań układów a własne, chociaż własnoręcznie narysowany schemat. <SławeK>
    Załączniki:
    • motorolka.doc (131 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1494531
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Dlaczego z różnymi kondensatorami. Odpowiedź prosta ponieważ MAX232 jest produkowany przez różnych producentów, a każdy producent zaleca swoje wartości co jest napisane w pdf'ach danego producenta. Polecam MAX'a firmy Texas Instruments (oryginał), nigdy nie miałem z nim problemów.

Pozdrawiam
    Krzysztof

Nieprawda. Oryginalny MAX232 jest firmy Maxim , stąd symbol. A dlaczego by nie użyć MAX233, bez kondensatorów. Myślę że każdy kto rozymie ideę działania może zrobić tak prosty układ z dostępnych elementów. <SławeK>
  • #4 1494939
    Piotr1975
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja uzywam producent Maxima i kondesatory 10 mikro moze ten scalaczek jest roszke drozszy ale jeszcze mnie nie zawiodł
  • REKLAMA
  • #5 1495286
    dkx2
    Poziom 16  
    Mam akurat max232 Texas Instruments. Z jakimi kondensatorami ten układ chodzi najlepiej? Jeszcze jedno na niekturych schematach do TX RX RES są podpięte diody 5.6v na innych natomiast ich nie ma.Cy to równiez zalezy od producenta układu i czy pod texsasa mam je podpinać?
  • REKLAMA
  • #6 1495414
    trytronik
    Poziom 22  
    Ściągnij sobie pdf do MAX'a ale producenta Texas Instruments zobacz jakie on zaleca kondensatory. A diody pełnią funkcję zabezpieczenia i lepiej zrób z tymi diodami.

Krzysztof
  • #7 1497706
    genek75
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Czy zastosowanie diód zenera 5V1 jest dopuszczalne
  • #8 1498247
    trytronik
    Poziom 22  
    Pewnie masz rację Sławku, choć mi zawsze mówiono, że oryginał to Texas Intruments. I drugiej sprawie też masz racje jeśliby ktoś znał dokładnie działanie tego układu nie zadawałby zbędnych pytań.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #9 1499351
    boston
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ostatnio zrobilem interfejs na MAX232 chyba Texasa i założyłem alki 10µ i układ nie dzialał wogóle bo tak obciążał RS że zasilanie było koło 3V. Zmiana na 1µ usnęła problem całkowicie.Przychylam się więc do sugestji kolegów, aby kożystać z pdf-ów producentów.
  • #10 1499378
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    A dlaczego by nie użyć MAX233 ???

SławeK
  • REKLAMA
  • #11 1499497
    dkx2
    Poziom 16  
    Pytanko do Sławka.Prubowałeś moze tego max233?Ja sprubuje z ciekawości ale na razie nie mam takiego w domu.
    Swój programatorek juz zrobiłem dzięki wszystkim za pomoc.
  • #12 1501670
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Właśnie od kilku lat pracuję na MAX 233 i powiem szczerze że jeszcze nigdy mnie nie zawiódł , a do tego nie wymaga kondensatorów , co do MAX 232 to najlepiej spisuje się u mnie firmy MAXIM zakupiłem je w ELFIE parę złotych kosztowały , ale warto było ponieważ z innych firm polecają przeważnie podróby po 8zł .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat doboru kondensatorów do programatora z układem MAX232. Różne schematy stosują kondensatory o pojemnościach 1 µF, 4,7 µF oraz 10 µF, co wynika z zaleceń różnych producentów MAX232. Oryginalny układ pochodzi od firmy Maxim, a popularne są także wersje Texas Instruments. Zaleca się korzystanie z dokumentacji producenta, aby dobrać odpowiednie wartości kondensatorów. Kondensatory tantalowe nie są konieczne, ale można je stosować. Warto również stosować diody zabezpieczające (np. zenera 5,1 V lub 5,6 V) na liniach TX, RX i RESET, co poprawia ochronę układu. Zastosowanie zbyt dużych kondensatorów (np. 10 µF) może powodować problemy z zasilaniem i działaniem interfejsu. Alternatywą dla MAX232 jest układ MAX233, który nie wymaga kondensatorów i jest prostszy w użyciu. W praktyce układy oryginalne Maxim lub Texas Instruments działają niezawodnie, a podróbki mogą powodować problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA