logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAX232: Wybór kondensatorów elektrolitycznych czy ceramicznych do RS232?

Arusek 01 Maj 2007 22:23 1876 4
REKLAMA
  • #1 3839987
    Arusek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.
    Pytanie moje związane jest doborem odpowiednich kondesatorów współpracujących z układem MAX232.
    We wszelkich notach zalecane sa kondesatory elektrolityczne. w pewnym urzadzeniu spotkalem sie układem do ktorego byly dołączone kondesatory ceramiczne 100nF.
    Czy ktoś moze wie na czym polega rożnica w wyborze pomiedzy tymi dwoma typami i jakie wybrac kondesatory( pojemność) aby transmisja łączem rs232 przebiegała z jak najlepszą jakością?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3840070
    andwak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Zobacz sobie na stronie http://www.elenota.pl/ wpisz nazwę układu, który cię interesuje to wszystko będzie wyjasnione na ten temat.
  • REKLAMA
  • #3 3840107
    smelektroda
    Poziom 13  
    Arusek napisał:
    Witam.
    Pytanie moje związane jest doborem odpowiednich kondesatorów współpracujących z układem MAX232.
    We wszelkich notach zalecane sa kondesatory elektrolityczne. w pewnym urzadzeniu spotkalem sie układem do ktorego byly dołączone kondesatory ceramiczne 100nF.
    Czy ktoś moze wie na czym polega rożnica w wyborze pomiedzy tymi dwoma typami i jakie wybrac kondesatory( pojemność) aby transmisja łączem rs232 przebiegała z jak najlepszą jakością?
    Pozdrawiam

Witam
    Na Twoje pytania, spokojnie możesz znaleźć odpowiedź w pdf-ie max232.
    Należy stosować kondensatory o wartości 1uF.
    W pdf-ie można znależć takie zdanie:
    Nonpolarized ceramic capacitors are acceptable. If polarized tantalum or electrolytic capacitors are used, they should be
    connected as shown. In addition to the 1-µF capacitors shown, the MAX202 can operate with 0.1-µF capacitors.

Z tego wyniki, że kondensatory ceramiczne sa akceptowane. Ja sam stosuje kondensatory ceramiczne, ale dla max3221 i wszystko elegancko działa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3840130
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Ja stosuje ceramiczne 1uF, czasami 100nF. Na oby dwoch MAX pracuje poprawnie dla wszystich predosci. Oczywiscie elektrolity mozesz tez stosowac.
  • #5 3842872
    pph
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Wybór kondensatorów do scalaków 232 zależy od typu układu. Zwykły MAX232 w standardzie wymaga kondensatorów rzędu 1uF. Niektórzy producenci dopuszczają stosowanie 100nF, ale wykorzystanie tych kondensatorów nie gwarantuje, że przetwornica podwyższy nam napięcie do typowego standardu RS232. Dlatego wprowadzono scalaki MAX232 z literą A. MAX232A stosowany jest głównie w obudowach smd, tam gdzie zależy nam na zmininalizowaniu wielkości płytek PCB i ma zagwarantowaną pracę przetwornicy.
REKLAMA