logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 8.1 - Instalacja windowsa 8.1 64 bit z windowsa 7 64 bit

PABLOO67 06 Lut 2015 22:59 2268 20
REKLAMA
  • #1 14412121
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, zakupiłem system 8.1 w wersji BOX. Obecnie posiadam windows 7 enterprise 64 bit, który nie jest legalny.

Przejdę do problemu.. zainstalować postanowiłem z pulpitu, wszedłem w mój komputer, stację dysków i uruchomiłem setup. Zaznaczyłem aktualizacje w razie konieczności i żeby nie zostawiło żadnych prywatnych plików. Wprowadziłem klucz produktu, zatwierdziłem. Instalacja dobiega do 100 % nastepuje restart komputera... i tu jest problem. wyświetla się niebieskie logo windowsa 8.1 po chwili pod nim oznaka że coś się wczytuje i po około minucie monitor tak jakby traci sygnał od komputera i wyświetla się przesuwający dymek od monitora " Złe ustawienia" po 5 min ( komputer w tym czasie trochę warczy) wyświetla się komunikat nie udało się zainstalować systemu 8.1 pod oznaczeniem tego błędu 0x101 - 0x20004 i dodatkowo nvidia streamer service przestał działać.

Mam kartę radeon a to była pozostałość po geforce więc odinstalowałem wszystkie sterowniki nvidii.

Nastepnie zrobiłem dokładnie taka samą instalacje.. znowu doszło do 100% i po restarcie znowu dymek " Złe ustawienia" przesuwający się w górę i w dół. błąd tym razem tylko taki 0x101-0x2000C

Myślę, sobie spróbuje z rozruchu przy starcie.. pokazuje się owe logo trochę myśli i znowu "Złe ustawienia" na monitorze

Czyli wychodzi na to , że instalacja spokojnie mogłaby przebiec skoro w tamtym przypadku zawsze dochodzi do 100 %.

Teraz pytanie do Was.. jak go zainstalować? Sformatować cały dysk i na czysty z rozruchu?

Główna specyfikacja:

Zasilacz XILENCE 550 W
    karta graficzna ATI RADEON X800 GTO
    Intel core i5-760 2,90 GHz
    Płyta główna ASUS P7H55-M
    4096 mb RAM oraz dysk twardy 500 GB

Win 7 , 64 bit
  • REKLAMA
  • #3 14412292
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Proszę..

Boje się o to, że gdy zrobię format to ten problem nadal będzie występował i zostanę z gołą du..

Pamiętam podobnie było gdy zmieniałem kartę graficzna przed starem systemu tez był brak sygnału od monitora.. Od czego to może zależeć w tym przypadku?
    Załączniki:
    • Windows 8.1 - Instalacja windowsa 8.1 64 bit z windowsa 7 64 bit Bez__tytu__u.png (124.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14412299
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    Masz w komputerze zintegrowana kartę graficzną - dla pewności, możesz instalować system z monitorem podłączonym do płyty gł.

PABLOO67 napisał:
    Od czego to może zależeć w tym przypadku?
    Nie wiem. Zbyt mało danych, by ocenić sytuację.
  • #5 14412326
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Jakim programem byś mi polecał wyczyścić ten dysk? mhdd ?
  • REKLAMA
  • #7 14419190
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Nie zrobiłem jeszcze czyszczenia dysku.. Wiesz co wydaję mi się że nie mam integry na płycie głównej bo gdy podłączyłem monitor komputer się włączył słychać powitalny dźwięk, ale obrazu brak i reakcji na sygnał od komputera.

Próbowałem już instalować tego windowsa od microsoftu pobranego z interentu po angielsku.. instalacja przebiegła do 100% reset wymuszony po instalacji logo windowsa i po chwili znowu brak sygnału.. Może o rozdzielczość chodzi? Próbowałem już dużo rzeczy.. uruchamianie w trybie VGA ale to nic nie daje.. ta karta musi być felerna.. ale windows 7 chodzi na niej przecież elegancko.. ehh zaczynam żałowac tych 400 zł..

Dodano po 15 [minuty]:

Hmm jednak musi być w tej płycie integra.. Tylko jak to przełączyć? bo sama na pewno się nie przełącza. i czy taki nowy system się zainstaluje na karcie z płyty głównej?

Dodano po 12 [minuty]:

płyta korzysta z grafiki w procesorze a ten procesor jej nie posiada.. no to nie sprawdze tego

Dodano po 57 [sekundy]:

Czy jest szansa, że zainstaluje windows 8.1 na innej karcie np od kolegi? potem wepnę tą swoją i będzie już normalnie działać?
  • #8 14421235
    artur3126
    Poziom 11  
    Złe ustawienia pokazuje się w monitorze. Oznacza to pewną niekompatybilność monitora z kartą. Być może win 8 ma inną częstotliwość odświeżania lub coś innego. Osobiście radzę ci zainstalować win 8 uruchamiając komputer z płyty, ponieważ wtedy komputer nie ma na głowie dwóch systemów. Nie, nie zostaniesz z gołą d... jeżeli tylko wcześniej przygotujesz płytę z linuxem lub win 7 bo skoro masz pirata to co za problem pobrać go jeszcze raz?
  • #9 14421488
    PABLOO67
    Poziom 10  
    uruchamiam bootuje windowsa 8 z płyty i jest to samo jak w przypadku instalacji z komputera.. tylko tutaj ładuje się niebieskie logo windows chwile myśli i monitor wywala komunikat złe ustawienia.. próbowałem w innych rozdzielczościach i dalej to samo.. chyba najlepiej zainstalować na czysty komputer innego wyjścia nie widzę
  • #11 14422298
    PABLOO67
    Poziom 10  
    LG Flatron M2094D-PZ z funkcją tunera TV nie wiem czy ma to jakieś znaczenie

Monitor podpięty jest do karty graficznej złączka na wejście i wyjście D-SUB.

Troche jest to nienormalne, że win 7 64 bit działa.. Ustawiłem w BIOS-ie botowanie z cd-dvd przy uruchamianiu naciskam klawisze i zaczyna się rozruch z płyty.. logo windows po 30 sekundach pod tym logiem wczytujące kropeczki też około 30 sekund i obraz scala się tak do środka, takie wyłączenie monitora.. Monitor się nie wygasza bo wyswietla się ten napis złe ustawienia...

Karta graficzna z zaktualizowanym sterownikiem do tej karty:
    Załączniki:
    • Windows 8.1 - Instalacja windowsa 8.1 64 bit z windowsa 7 64 bit Bez__tytu__u2.png (66.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 14422447
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Niestety nie mam takiego narazie..może w tym jest problem..

Mogę uruchomić tą płytę w biosie w jakiś inny sposób? bo widziałem że przy tym 8.1 jest menu gdzie można dokonać napraw itd.. ale co zrobić jak i z rozruchu i po instalacji z komputera czarny ekran ehh.. grafika słaba fakt, ale musi dać rade po tego windowsa
  • #15 14422678
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Przed chwilą wszedłem w menedżer urządzeń i na chama odinstalowałem ten sterownik karty graficznej.. monitor po chwili się wyłączył. zresetowałem kompa i uruchomiłem w trybie awaryjnym z możliwością korzystania z sieci.. po wczytaniu plików monitor daje odpowiedź " złe ustawienia" :). Czyli tu na 100% chodzi o sterownik... zresetowałem kolejny raz i uruchomiłem windows normalnie, sterownik pozostał nienaruszony.. hmm nie mam pomysłu jaki sterownik do tej karty zainstalować.. ten jest z roku 2009
  • #16 14422692
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    PABLOO67 napisał:
    nie mam pomysłu jaki sterownik do tej karty zainstalować.. ten jest z roku 2009
    Można zakombinować mając drugi komputer lub zaufanego znajomego.

Instalujesz w komputerze program Teamviewer, w nim ustalasz stałe hasło i możliwość logowania do systemu + autostart.
    Z drugiego komputera - łączysz się z twoim, instalujesz sterowniki, dopasowujesz rozdzielczość i ustawienia, aż uzyskasz zadowalający obraz.
  • #17 14422817
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Mi się wydaję, że ta grafika może nie obsługiwać W8.1.
  • REKLAMA
  • #19 14422914
    PABLOO67
    Poziom 10  
    No właśnie.. a jest jakiś ogólny sterownik, który nie sprawia zgrzytu?

Dodano po 49 [minuty]:

Taka informacja gdy chciałem go postawić na wirtualnej maszynie:

This virtual machine is configured for 64-bit guest operating systems. However, 64-bit operation is not possible.

This host supports Intel VT-x, but Intel VT-x is disabled.

Intel VT-x might be disabled if it has been disabled in the BIOS/firmware settings or the host has not been power-cycled since changing this setting.

(1) Verify that the BIOS/firmware settings enable Intel VT-x and disable 'trusted execution.'

(2) Power-cycle the host if either of these BIOS/firmware settings have been changed.

(3) Power-cycle the host if you have not done so since installing VMware Player.

(4) Update the host's BIOS/firmware to the latest version.

For more detailed information, see http://vmware.com/info?id=152.

Przestawiłem opcję w BIOS-ie co do wirtualizacji i proszę spojrzeć.. działa...

Czy ta wirtualna maszyna korzysta z czegoś co moja specyfikacja nie ogarnia??
    Zaraz biorę się za tego mhdd i zobaczymy czy na czystym dysku ruszy

Windows 8.1 - Instalacja windowsa 8.1 64 bit z windowsa 7 64 bit

Kolejny dzień oddala moje nadzieje... Opisze kroki, które dziś zastosowałem:
    Pobranie 90 dniowej wersji enterprise windows 7. przygotowanie bootowalnego pendriva z tym systemem. format dysku C postawienie systemu na nowo...

Od razu gdy pojawił się pulpit włożyłem płytę do napędu z W 8.1 znowu instalacja przebiegła do 100 % wymuszony restart po logo MS ekran schodzi się do siebie i wyłącza....
    Próbuje z drugiej stronie.. ustawiam w BIOS-ie botowanie z cd-dvd ładuje się okno i znowu gdy ma zostać wyświetlony instalator z wyborem języka gaśnie ekran.. :(

kolejny krok to wejście przy instalatorze win 7 z pendriva Shift + f10 i skasowanie partycji i polecenie clean.. Odpalam czystą jak łza płytę główną z nie podzieloną partycją i znowu to samo .... 6 godzin zmarnowane.. a dalej to samo wkładam płytę do napędu bootuje ją niebieskie logo Windows potem wczytujące kropeczki potem ekran wyświetla "złe ustawienia"

Monitor gdy jest włączony pulpit i jestem w Windowsie ma opcję wyboru rozdzielczości 1680 x 1050 i 1440 x 1050. gdy jestem przy starcie komputera nie mogę zmieniać rozdzielczości. Monitor zawsze sam wyświetla komunikat automatyczna optymalizacja rozdzielczości 1680 x 1050...

Co mi pozostaje ? zainstalować win 8 i wtedy dobrać się do 8.1? Ten kabel DVI DVI chyba nie ma znaczenia skoro dzisiaj na wirtualnej maszynie ten Windows chodził jak złoto :((((

Czy może być uszkodzony rozruch? MBR? win 7 z pendriva świetnie się wczytywał..

Dodano po 3 [godziny]:

Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Właśnie pobieram ósemke enterprise... wersja na 3 miesiące

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Kolejna niespodzianka, pobrałem windows 8 zrobiłem bootowalny pendrive i działa... nie widzi mojej karty i przy rozdzielczości wiekszej niż 1280 x 1024 wyświetla "Złe ustawienia" Czytałem że sterowniki z visty x 64 będą działały do starych kart ATI na Win 8. Teraz pobiera 1000 różnych bzdet z windows updates, a później próbował zaktualizować do 8.1..

Windwos 8 działa pięknie.. kartę zobaczyło gdy ręcznie nakierowałem na sterowniki wypakowane na dysku.. teraz mogę się cieszyć z przeglądania z dużej rozdzielczości.. Windows jest świetny tylko co z tego jak nie mogę zainstalować swojego 8.1 który zakupiłem :/

Pobieram wersje 8.1 enterprise i spróbuje jak z tymi odpalić z pendriva to chyba ostatnia nadzieja.. Niestety z 8 enterprise nie można zrobić aktualizacji do 8.1 chociażby też enterprise.. wtedy wpisałbym klucz i cieszył się z użytkowania.. ehh
  • #20 14427210
    PABLOO67
    Poziom 10  
    8.1 nie chce odpalić ani z pendriva ani z kompa.. co robić? dzwonić do MS?

Instalator W8 sam sobie dobrał rozdzielczość a ten coś nie może..
  • #21 14428736
    PABLOO67
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia. :)

Przy pomocy drugiej karty graficznej zainstalowałem system 8.1 wgrałem w trybie awaryjnym sterowniki zgodne dla Visty, uruchomiłem ponownie w trybie awaryjnym z kartą ATI, zaktualizowłem sterowniki i od nowego uruchomienia działa pięknie w rozdzielczości 1680 x 1050 ! Dzieki za pomoc i nie życzę nikomu tyle roboty.. Windows 8 i 8.1 widzi stare karty jako Windows graphic adapter.. Dopiero wgranie ręcznie sterowników pomaga. Temat do zamknięcia..
    UFFFF

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy podczas instalacji systemu Windows 8.1 64-bit z Windows 7 64-bit, co objawiało się błędem 0x101 - 0x20004 oraz komunikatem "Złe ustawienia" na monitorze. Po kilku próbach instalacji z różnych źródeł, w tym z płyty i z pendrive'a, oraz po odinstalowaniu sterowników NVIDIA, użytkownik podejrzewał problemy z kartą graficzną. Wskazano na możliwość niekompatybilności monitora z nowym systemem, a także na konieczność użycia zintegrowanej grafiki. Ostatecznie, po użyciu innej karty graficznej, udało się zainstalować system, a następnie zaktualizować sterowniki, co pozwoliło na prawidłowe działanie Windows 8.1 w rozdzielczości 1680 x 1050.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA