logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie czujnika Halla skrzyni biegów Peugeot 106 – napięcie i źródło zasilania

staszekk7 15 Maj 2005 18:14 5141 13
REKLAMA
  • #1 1495176
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Witam
    Czy ktoś jest zorientowany jakim napięciem jest zasilany czujnik halla przy skrzyni biegów sterujący szybkościomierzem w Peugeocie 106 i skąd jest brane to napięcie bo nie chodzi licznik a czujniki halla były zasilane napięciem 5V i 12V ja nie mam schematu a we tyku brak jest napięcia jest masa i przewód sygnałowy do licznika też nie ma przerwy. proszę o pomoc osoby znające zagadnienie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1495855
    briano
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    staszekk7 napisał:
    Dziękuję sygi za podpowiedz i jeszcze jedna prośba gdzie jest ten przekaznik umieszczony

Jak sie nie myle to na ogół w aparacie zapł lub na wałku rozrządu
  • #5 1495882
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Ciekawa wersja z przekaznikiem na walku rozrzadu!
  • #6 1495903
    staszekk7
    Poziom 18  
    briano czy wiesz o czym piszesz ja pytałem o miejsce umieszczenia przekaznika zasilającego czujnik halla a Ty wypisujesz jakieś niedorzeczności przeczytaj dokładnie temat
  • REKLAMA
  • #7 1495958
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    Z tego co pamiętam jest to przekaźnik wtrysku wielofunkcyjny, z dużą ilością przewodów, takie jakie są montowane we francuzach. Możliwe, że zanim dokonujesz pomiaru napięcia on już się rozłącza. Szukaj w komorze silnika.

Pozdrawiam.
  • #8 1495975
    briano
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    staszekk7 napisał:
    briano czy wiesz o czym piszesz ja pytałem o miejsce umieszczenia przekaznika zasilającego czujnik halla a Ty wypisujesz jakieś niedorzeczności przeczytaj dokładnie temat

Sorki źle doczytałem temat przepraszam
  • #9 1496026
    staszekk7
    Poziom 18  
    sigi serdeczne dzięki za wyczerpujące informacje jutro to sprawdze i napisze o wynikach , choć wydaje mi się trochę dziwne że halla zasila z przekażnika jaki to ma cel bo w Peugeocie 206 tego halla zasila z bezpiecznika chyba F32
  • REKLAMA
  • #10 1496293
    myrek28
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Panowie czy czasami czujnik hala nie jest podłączony do kompa sterujacego silnikiem a sygnał na licznik jest wysyłany z kompa?
  • #12 1497998
    staszekk7
    Poziom 18  
    Więc dzisiaj sprawdzałem ale nigdzie nie umiem znaleść przekaznika ani pod maską ani w kabinie sądzę że ten przekaznik jest umiejscowiony w kampie, bo podałem na chwile +12V do halla i licznik oraz obrotomierz funkcjonuje ale w kampie po przekręconym kluczyku a nie odpalonym aucie słychać dziwne brzęczenie a skazówka szybkościomieża leci do oporu ale jesli się zapali auto wszystko funkcjonuje poprawnie co robić z tym fantem
  • #14 1499434
    staszekk7
    Poziom 18  
    Witam sigi
    A więc pod komputerem jest tylko nadkole a ten dziwny dzwięk jest słyszalny z obudowy kampa może dodam jest to Peugeot 106 z 1999r.

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik Halla przy skrzyni biegów w Peugeot 106 jest zasilany napięciem 12V, które pochodzi prawdopodobnie z przekaźnika wielofunkcyjnego wtrysku, typowego dla samochodów francuskich. Przekaźnik ten może znajdować się w komorze silnika lub w pobliżu komputera sterującego (kampa), jednak jego dokładna lokalizacja nie jest jednoznacznie ustalona. W niektórych modelach, np. Peugeot 206, czujnik Halla jest zasilany bezpośrednio z bezpiecznika (np. F32). Sygnał z czujnika może być przesyłany zarówno do komputera sterującego silnikiem, jak i bezpośrednio do licznika. Podanie bezpośredniego napięcia +12V na czujnik powoduje prawidłowe działanie licznika i obrotomierza, co potwierdza, że problem może leżeć w zasilaniu przekaźnikowym. Dziwne brzęczenie słyszalne w obudowie kampa po przekręceniu kluczyka wskazuje na możliwe problemy z przekaźnikiem lub jego sterowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA