Trochę żal zdiąć tak piękną jednorodną patynę. Ja bym tylko zawoskował dla uzyskania połysku.
Ale jeżeli koniecznie chcesz ją usunąć, to umocuj przedmiot w zamykanym pojemniku, nasyp suchego ryżu i potrząsaj cierpliwie, np. oglądając mecz.
Trochę żal zdiąć tak piękną jednorodną patynę. Ja bym tylko zawoskował dla uzyskania połysku.
Ale jeżeli koniecznie chcesz ją usunąć, to umocuj przedmiot w zamykanym pojemniku, nasyp suchego ryżu i potrząsaj cierpliwie, np. oglądając mecz.
Masz racje z tym zdejmowaniem ładnej patyny, którą wielu chcialo by uzyskac na nowych przedmiotach z mosiądzu.
Ale jesli autor chce koniecznie ja usunąć-zniszczyc, to najszybszy sposób to podgrzanie palnikiem i szybkie ostudzenie w zimnej wodzie, powinno zrzucic całą patyne, dajac nowy połyskujacy mosiądz. Trzeba jednak mieć na uwadze że mogą być tam luty spajające elemmenty palnika ktore mogły by zostać roztopione i lutowane elementy rozdzielą się.
Z uwagi na to że jest to stary przedmiot, to stop z ktorego jest wykonany może nie być tym nowym-dzisiejszym mosiądzem (tak jak spiż różni się od brązu), wiec efekt może byc inny niz opisałem.
Jeśli jest to starszej generacji stop to cały przedmiot (lampa) może być warta wiecej niż droga nowoczesna lampa. Ogólnie, to mosiądz potrzebuje dużo więcej czasu do osiągnięcia takiej patyny niż jakikolwiek stop brązu, Znam wielu artystów odlewników, którzy męczą się wiele dni-tygodni, aby uzyskać odpowiednią tonowana patyne na brązie, który łatwiej od mosiądzu nabiera patyny.
Tak przy okazji, jesli ktoś zajmuje sie patynowaniem brązów i mosiądzów, to najszybsza metoda na pokrycie patyna to lekkie miedziowanie galwaniczne (patynę dają głównie tlenki i związki miedzi 99% a reszta-odcienie to pozostałe składniki stopu) i przygrzanie palnikiem (bez studzenia wodą). Po tym wystarczaja niewielkie korekcje odcieni chemią i np. posag odlany wczoraj, wyglada jakby miał 200lat. Miałem przez wiele lat warsztat "Antiques Restoration" pod "Railway Arches", na Battersea, obok "Battersea Power Station" w jednym budynku z artystą, który oprócz własnych prac, wykonał na zlecenie "stare" wykonane w brązie miecze w stylu Arabskim (kształt maczety), użyte w filmie "Mumy return".
Radził bym sprawdzić pierw jej wiek i wartość zanim zdecydował bym sie na takie czyszczenie do połysku.
Jeśli autor zna angielski to w linku znajdzie pare metod czyszczenia starego mosiądzu.
Ogólnie, to czyszczeniie starych przedmiotów tego typu polega na oczyszczeniu powierzchni wypukłych i pozostawieniu patyny we wklęsłych, co daje nie tylko swietnyt efekt wizualny, ale uwydatnia wzory, rysunki i rzeźbienia na powierzchni metalu (tzw. swiatłocienie).
✨ Użytkownik poszukiwał sposobów na skuteczne czyszczenie brenera lampy naftowej, który ma wiele zakamarków. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym użycie myjki ultradźwiękowej, środka czyszczącego Kiwi oraz pędzla ze sztywnym włosem. Inne propozycje obejmowały wykorzystanie mini szlifierki typu Dremel oraz technikę potrząsania przedmiotem w pojemniku z ryżem. Zwrócono również uwagę na wartość estetyczną patyny, sugerując, że jej usunięcie może zniszczyć oryginalny urok przedmiotu. Dla tych, którzy chcą usunąć patynę, zaproponowano podgrzewanie palnikiem i szybkie schłodzenie w zimnej wodzie, jednak z zastrzeżeniem, że może to uszkodzić lutowane elementy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.