logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki wsadzic w pudło Unitra-Tonsil ZG 15-C

**Jaspa** 16 Maj 2005 00:13 11710 13
REKLAMA
  • #1 1496352
    **Jaspa**
    Poziom 2  
    Witam posiadam kolumny Unitra Tonsil ZG 15C tylko ze mają juz zmasakrowane głośniki i chcialbym cos z tym zrobic. Ich wymiary jak by sie ktos nie orientował to (wys 34cm, szer 20cm, i głębokość 19cm) jestem początkujący i nigdy sie w to nie bawilem wiec prosze o wytlumaczenie mi tego jak najprosciej tylko sie da. Standardowo były tam montowane dwa głosniki Tonsil GDN 16/15 15W 8 Ω i szeregowo do niego podłączony( przez cos co nie mam pojecia jak sie nazywa w kazdym razie sa na tym czyms takie oznaczenia jak 2,2 uFM 250V) Tonsil GDW 9/15 15W 8Ω powiedzcie co w to wsadzic zeby przyzwoicie gralo w pudle o takich wymiarach nie musi to byc nie wiadomo jaki zaje.... dzwiek chodzi mi o to zeby bylo w miare czysto i srednioglosno no i oczywiscie w jakiejs stosunkowo niskiej cenie

Pozdrawiam
    Jaspa:)
  • REKLAMA
  • #2 1496377
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Witam
    Po pierwsze, te kolumny nie miały wewnętrznego wytłumienia (coś w rodzaju obicia wnętrza gąbką) i tu należało by to zastosować, te kondensatory 2.2uF to były w szeregu do głośników wysokonowych, zamiast tych, które tam są, wsadż GDWK np. 40W 8 Ohm, te stare niskotonowe, o ile są sprawne, pianka-zawieszenie, jest dobre, mogą zostać.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1496560
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kup głośnik na allegro Tonsil GDN 16/40 na wysokie zastosuj podobny z tonsila lub kopułkę. Do tonsila najlepsze sa tonsile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1497071
    **Jaspa**
    Poziom 2  
    Jezeli chodzi o wnętrze kolumny to jest wypełnione gąbką i to dosć konkretnie a stare nikotonowce są niestety popękane wiec nic z nich nie bedzie :/ , zostac mogą jedynie wysokotonowe ale wolałbym juz wymienić wszystko

A co powiecie na jakies głosniki Alpharda w zastępstwie ??

Słyszalem ze grają porównywalnie do tonsili :) a kosztują mniej :] A to dla mnie sie liczy i to bardzo
  • REKLAMA
  • #5 1497134
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    to bardzo zle slyszales
    alpharda nawet nie nalezy postawic na polce obok tonsila bo to by byl grzech

podlacze sie do pytania kolegi tylko troche je zmodyfikuje
    ostaly mi sie takie kolumienki tylko ze byl tam fabrycznie glosnik gdn 16/10 (strasznie grube brazowe chyba gumowe zawieszenie i wielgachny magnes (dziwny glosnik ale gralk pozytywnie))

chcialbym z tego zrobic monitorki do frontowych space86 (zmieniona kopulka na gdwk 8-12/120)
    jakie glosniczki wstawic w te obudowy zeby to jakos wspolgralo z frontami ??
    jaka zwrotnice do tego zastosowac??

dzieki i pozdrawiam
  • #6 1497653
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nawet nie chodzi o bezsensowne brzmienie ALPHARDÓW, ale średnica montowania się nie zgadza z tonsilowskimi... Trzeba żnąć... Słuchaj ja kupiłem kiedyś Alpharda do ZG10/C i byłem potwornie zdegustowany tym co otrzymałem. Jesli chcesz nowe głośniki to kup GDN 16/30 nie bedzie za nisko ale dostaniesz sensowną bardzo dobrą średnice i trochę u dołu.
    Na allegro sa też regenerowane GDN 16/40 - 30 złoty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1497736
    zlotnik
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    możesz też zastosowac głośnik niskotonowy stx GDN-16-50-8-SC (tylko troche niski spl :( ), ja posiadm kolumny ZG 40C i zamieniłem już zużytego gdn 25 40 1 na stx i jestem zadawolony
  • #8 1497934
    **Jaspa**
    Poziom 2  
    Ok to juz wiem ze nie nalezy wsadzać Alphardów. Teraz tylko powiedzcie mi czy aby napewno regenerowane głośniki będą grały jak nalezy bo jakos nie jestem przekonany do regenerowanych rzeczy, Na głośnikach sie nie znam wiec moge być w błędzie :]
  • REKLAMA
  • #9 1497947
    Macias+-
    Poziom 20  
    wiadomo ze nie beda one graly jak nowki ale za to cena jest odpowiednio nizsza
    napewno zagraja o niebo lepiej od alphardow :)
    przez jakis czas mialem w swoich kolumnach regenerowane przez siebie glosniki i jakos to gralo (nie narzekalem) pozniej mialem okazje to skorzystalem i wymienilem je na nowki ze sklepu i roznica byla dosyc mocno slyszalna ale jednak cena duzo wyzsza (koszt regeneracji 30zl 2szt a now glosniki 150 zl)
  • #10 1498089
    **Jaspa**
    Poziom 2  
    Widzialem na allegro regenerowane za 30zł szt a nowe za 50 szt i zastanawiam sie teraz czy nie lepiej wziaść nowe tylko czy jest sens wsadzac 100 w dwie kolumny no i jeszcze do tego dojdzie wysokotonowiec no ale to juz nie takie straszne pieniadze tylko czy to wszystko bedzie tyle warte ??
  • REKLAMA
  • #11 1498271
    Macias+-
    Poziom 20  
    no to juz musisz sam zadecydowac
    mozesz jeszcze pomyslec o czyms z tesli, wyjdzie Ci taniej ale ciszej i bedziesz musial doasowac glosnik bo raczej dziura bedzie za duza....
    ale jednak moim zdaniem warto zainwestowac w Tonsila no i zawsze bedziesz mogl sprzedac te kolumienki za wieksze pieniadze
  • #12 1511567
    Maarcel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pozwolcie ze i ja sie podlacze do tematu, bo tez wlasnie zamierzam zamontowac nowe glosniki do tej niewielkiej skrzynki (10 litrow)

Tak sie zastanawiam czy zastosowany przez producenta podzial jest dobry ? 2,2 uF sugeruje odciecie wysokotonowego od 9.000 Hz, czy dobrze mysle ?

Moze aby to mialo w ogole "rece i nogi" zrobic podzial na 5.000 Hz odcinajac niskotonowy cewka i dac kondensator na wysokotonowy troche wiekszy zeby tez bylo 5.000 Hz ?

Pozdrawiam M.
  • #13 1511595
    Macias+-
    Poziom 20  
    jak gdziekolwiek jest mowa o tych kolumienkach to wszedzie wchodzi w gre glosnik gdn 16/15 a w moich (moze inny mode trudno rozczytac) siedzi gdn 16/10
    nigdzie nie spotkalem takiego tonsila jak i czesci do niego
    czy da sie takiego jakos zregenerowac bo jeden mi sie posypal a graly one naprawde dobrze.... ???
    Załączniki:
    • Jakie głośniki wsadzic w pudło Unitra-Tonsil ZG 15-C 050516_183811.jpg (44.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki wsadzic w pudło Unitra-Tonsil ZG 15-C 050516_183632.jpg (31.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki wsadzic w pudło Unitra-Tonsil ZG 15-C 050516_183606.jpg (37.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1511671
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    łeeno widzę że strusieńki głośnik ale niemniej warty uwagi...duży jeszcze nie ferrytowy magnes,zapewne długaśna cewka i duże Xmax...postaw na nim małego subika :) będzie dobrze bo tego drugiego w dzisiejszych czasach napewno nie zregenerujesz bo te głośniki są z przełomu lat 60 i 70tych :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany głośników w kolumnach Unitra Tonsil ZG 15-C o wymiarach 34x20x19 cm, które mają uszkodzone oryginalne przetworniki. Standardowo stosowano tam głośniki Tonsil GDN 16/15 15W 8 Ω oraz wysokotonowy Tonsil GDW 9/15 15W 8 Ω z kondensatorem 2,2 uF 250V w szeregu. Zalecane jest zastosowanie głośników Tonsil GDN 16/40 lub GDN 16/30 jako niskotonowych oraz wysokotonowych typu GDWK 40W 8 Ω, przy czym ważne jest zachowanie oryginalnych wymiarów montażowych i impedancji. Regenerowane głośniki Tonsil są tańszą alternatywą, choć nie grają tak dobrze jak nowe, ale zdecydowanie lepiej niż zamienniki Alphard, które są krytykowane za słabą jakość i niepasujące wymiary. Wnętrze kolumn warto wyłożyć pianką tłumiącą, jeśli jej brak lub jest uszkodzona. Dyskutowano także o zwrotnicach i częstotliwościach podziału, sugerując oryginalne odcięcie wysokotonowego przy około 9000 Hz, choć możliwa jest modyfikacja do 5000 Hz z zastosowaniem cewki i kondensatora. Wymiana na głośniki innych marek, np. STX, jest możliwa, ale wymaga uwzględnienia różnic w charakterystyce i montażu. Ogólnie rekomendowane jest inwestowanie w oryginalne lub regenerowane głośniki Tonsil dla zachowania jakości dźwięku i kompatybilności z obudową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA