logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TubaBasowa Przy polowie mocy wzmacniacza wchodza wysokietony

-S-k-u-l-l- 16 Maj 2005 08:01 1245 11
REKLAMA
  • #1 1496628
    -S-k-u-l-l-
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam taki maly problemik. Ostatnio stalem sie mysle ze szczesliwym posiadaczem wzmacniacza unitry WS418. Gdy podlaczylem do niego tube bylem mile zaskoczony :D Lecz jest jeden mankament gdy przejdzie sie polowe maxymalnej glosnosci wzmaka w tubie zamiast mocniejszego basu zaczynaja sie pojawiac wysokie tony i bas zanika. Co jest tego przyczyna ?!?! Czy to za slaby glosnik w tubie czy cos jest ze wzmakiem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1496704
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Napisz coś więcej o parametrach tuby (chociażby moc, efektywność, z grubsza objętość) :)
    Pozdro.
  • Pomocny post
    #3 1496715
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Zjawisko to jest prawidłowe w tym modelu, wzmacniacz ma wbudowany układ fizjologiczny, którego celem jest podbicie basu przy cichym odtwarzaniu, w miarę podkręcania siły głosu, zostają wyciszane niskie tony, a podbijane wysokie, ale u ciebie powinno się dać to wyłączyć przyciskiem PD, tak bynajmniej jest na schemacie, a jak co to wystarczy odpiąć się od dodatkowej nogi potencjometru siły głosi i w tedy powinno być normalnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1498366
    -S-k-u-l-l-
    Poziom 11  
    Tuba posiada 200 W RMS a jej objetosc to 50,7 l.
  • #5 1498415
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    janek11389 napisał:
    wzmacniacz ma wbudowany układ fizjologiczny, którego celem jest podbicie basu przy cichym odtwarzaniu, w miarę podkręcania siły głosu, zostają wyciszane niskie tony, a podbijane wysokie

Nie zupełnie. W miarę podkręcania siły głosu, wyciszane zostają (czy raczej - mniej wzmacniane) zarówno niskie i wysokie tony, względem tonów średnich.

Tak w ramach korekty :wink: .
  • REKLAMA
  • #6 1498463
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    zjawisko to w tym piecu bierze sie z pracy odczepow potencjometra siły głosu pracujacego z filtrami , kolega wczesniej o tym pisał tylko jak odczepisz na stałe to bedziesz miał ta kiszke która ci sie niepodoba . nieprzeskoczysz tego , taka budowa pieca.
  • REKLAMA
  • #7 1500567
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tuba czy subwoofer - proszę się zapoznać ze słownictwem, na głosnik basowy nie mówimy tuba tylko subwoofer z angielskeigo lub po prostu głosnik basowy. Aczkolwiek głośnik basowy może być TUBĄ, ale tuba jak sugeruje nazwa ma postać tuby czyli takiej dużej trąby albo czegoś ją przypominającej.

po za tym pomyśl nad aktywnym filtrem wpinanym prosto na końcówke mocy. Jakiś słaby ten łośnik skoro pojawiają się wysokie tony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 1500623
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Dokładnie tak jak pisze Tremolo.Ale ten głośnik nie jest najwyższych lotów skoro przenosi wysokie tony
  • #9 1501557
    andrzej.ek
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Prawdopodobnie słyszysz nie wysokie ale średnie tony, które jak pisali wcześniej koledzy przez układ loudnes są w początkowej fazie regulacji obcinane bardziej od krańcowych cżęstotliwości. Radzę zastosować filtr dolnoprzepustowy tzn w szereg z głośnikiem włącyć dławik, a zanim równolegle kondensator bipolarny lub obciąć wysokie tony regulatorami wzmacniacza
  • #10 1502237
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Pojawienie się wysokich tonów może być też związane z przesterowaniem wejścia, na wejściu pojawia się sygnał za duży, polskie wzmacniacze miały czułości wejściowe 300mV a obecne odtwarzacze CD czy karty muzyczne komputerów mają 1 Volt... Możliwe że już przy połowie potencjometra moc na wyjściu przekracza maksymalną. Co przy tym regulującym loudnessie daje dodatkowy efekt 'wysokich tonów'. Bardzo ciężko usłyszeć na basowcu wysokie tony, więkc podejrzewam, że sa to średnie tony.

proszę o podanie całej konfiguracji: ile kolumn, jakie źródło co we wnętrzu kolumn...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 1509603
    -S-k-u-l-l-
    Poziom 11  
    Wiec jaki glosnik pelecacie jakiej firmy ? Jest to tuba i ksztalcie osiokąta. A jej wymiary to 65/30 dl/wys. glosnik ma srednice 25 cm lecz nie wiem dokladni jakie to glosnik jedyne co widoczne z zewnątrz to napis po środku "888" wiem ze w srodku jest wytlumiona watolina.

Dodano po 1 [minuty]:

hehe sorka za bledy ale to bylo pisane na szybko :P
    Wiec jaki glosnik polecacie jakiej firmy ? Jest to tuba o ksztalcie osmiokąta. A jej wymiary to 65/30 dl/wys. glosnik ma srednice 25 cm lecz nie wiem dokladnie jaki to glosnik jedyne co widoczne z zewnątrz to napis po środku "888" wiem ze w srodku jest wytlumiona watolina.
  • Pomocny post
    #12 1510781
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    no stary ten taiwan 888 ..........to sobie nim możesz ........
    jeze;i cos naszego przy 25cm to GDN25/60 chociarz to niejest typowy subwowy głośnik ale jakość do ceny.........

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Unitry WS418 podłączonego do tuby basowej o mocy 200 W RMS i objętości 50,7 l, w której przy przekroczeniu połowy maksymalnej głośności zamiast wzrostu basu pojawiają się wysokie tony, a bas zanika. Przyczyną jest wbudowany w wzmacniacz układ loudness, który przy cichym odtwarzaniu podbija bas, a wraz ze wzrostem głośności tłumi niskie tony i podbija tony wyższe. Układ ten można wyłączyć przyciskiem PD lub odłączając odpowiednią nóżkę potencjometru siły głosu, jednak zmiana ta może pogorszyć brzmienie. Dodatkowo problem może wynikać z niedopasowania głośnika basowego (tuby) – zastosowany głośnik o średnicy 25 cm oznaczony jako "888" (prawdopodobnie chiński model z Tajwanu) nie jest wysokiej jakości i przenosi również tony średnie i wysokie, co jest niepożądane w subwooferze. Zalecane jest zastosowanie głośnika o lepszych parametrach, np. polskiego GDN25/60, oraz ewentualne użycie filtra dolnoprzepustowego (dławik i kondensator bipolarny) w celu ograniczenia wysokich tonów. Możliwe jest także przesterowanie wejścia wzmacniacza z powodu wysokiego poziomu sygnału z nowoczesnych źródeł (np. odtwarzaczy CD lub kart dźwiękowych), co dodatkowo wpływa na pojawienie się niepożądanych tonów. W dyskusji podkreślono także różnicę między tubą a subwooferem oraz znaczenie odpowiedniego doboru głośnika i obudowy dla poprawnego odwzorowania niskich częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA