logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nagle się restartuje podczas normalnej pracy - specyfikacja w opisie

Qaaz_ 12 Lut 2015 22:20 2367 8
REKLAMA
  • #1 14433157
    Qaaz_
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,
    Od wczoraj komputer zaczął nagle się wyłączać i po pewnym czasie włączać (co jakiś czas). Było to spowodowane normalną pracą użytkową (bez obciązenia) .

Mój sprzęt: Procek: Intel core i5 2500k 3,7Ghz Płyta główna : AsRock p67 Pro3 Karta Graficzna : Gigabyte GTX 760 OC Windforce x3 4Gb Gddr5
    Pamięć RAM : Kingston HyperX 2x4 8gb 1600 mghz Zasilacz: Aerocool e80 500W Obudowa : SilentiumPC brutus 410 System operacyjny : Windows7 Home premium 64bit

Temp są w normie - procek 36-40 karta graficzna 33-40.
    (Ok. 2 tygodnie temu wymieniłem kartę graficzną -brak problemow, osobiście uważam ,że karta i zasilacz nie stanowią problemu,ale mogę się mylić )
    Mój nauczyciel powiedział ,że powodem może być zasilacz ,pożyczyłem tester do zasilaczy (zdjęcie dam w załączniku -wg mnie wypadł dobrze ) zalecił mi abym zainstalował system na nowo ,bądź na nowej partycji .
    Czytałem także ,że nagłe wyłączanie komputera może być spowodowane przez złą listwę ,przemieszczony procesor ,czy też wirusy.
    Poprzekładałem porty USB od myszki i komputer nagle mi się zresetował ... Komputer wydaje jakieś dziwne dźwięki,wcześniej tak nie robił ,może nie ma to specjalnie znaczenia ;) . Jednocześnie chciałbym przeprosić za źle sformułowany problem/zwięzłość ,ale piszę w pośpiechu ,aby komputer mi się nie zresetował :)
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • avgrep.txt (496 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • log.txt (24.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Komputer nagle się restartuje podczas normalnej pracy - specyfikacja w opisie DSC_0200.JPG (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14433291
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Test pamięci:
    www.memtest.org
    Pokaż SMART dysku:
    www.hdsentinel.com
    Test Power Supply w OCCT. Ustaw na 20 minut i wstaw tu wyniki:
    www.ocbase.com
  • REKLAMA
  • #3 14433299
    Qaaz_
    Poziom 8  
    załączyłem test w occt i wszystko śmigało póki komp się nie zrestartował ,uważam ,że obciążenie nie było przyczyną restartu .

Dodano po 1 [minuty]:

nie jestem pewien czy usterka jest logiczna czy fizyczna... trudno to stwierdzić...Podpytam jutro nauczyciela i poinformuję na forum co i jak.
  • REKLAMA
  • #4 14433335
    Robert B
    Poziom 43  
    Robert B napisał:
    Pokaż SMART dysku:
    www.hdsentinel.com

Qaaz_ napisał:
    nie jestem pewien czy usterka jest logiczna czy fizyczna

Qaaz_ napisał:
    uważam ,że obciążenie nie było przyczyną restartu

Albo uważasz po swojemu albo prosisz o pomoc i robisz to, o co prosimy?
  • #5 14436733
    Qaaz_
    Poziom 8  
    Nie mogę wykonać testów ,bo komputer się restartuje . Udało mi się uzyskać jedynie wynik w OCCT - wysoka temperatura rdzenia procesora 82 stopnie .
    Teraz spróbuję zainstalować system na nowej partycji 20gb i zobaczę czy tam też się resetuje. Ponadto sprawdzałem podpięcie kabli wewnątrz i okazało się ,że delikatnie popiskuje zasilacz mimo ,że wyniki z testera są dobre .
    Nauczyciel poradził mi abym właśnie zrobił ten system na nowo i powiedział ,że zasilacz jest ok.
  • REKLAMA
  • #6 14436768
    Robert B
    Poziom 43  
    Qaaz_ napisał:
    Nie mogę wykonać testów ,bo komputer się restartuje . Udało mi się uzyskać jedynie wynik w OCCT - wysoka temperatura rdzenia procesora 82 stopnie .

No to na co czekasz? Chyba jasne, co masz zrobić? Czy nie?

Qaaz_ napisał:
    Nauczyciel poradził mi abym właśnie zrobił ten system na nowo

Może niech idzie uczyć czego innego?
  • #7 14436796
    Qaaz_
    Poziom 8  
    Nie do końca jasne ;) .
    Co do mojego nauczyciela to nie jest zły ;) .
    Dodatkowo wyczytałem ,że takie restarty mogą być spowodowane wirusem ,bądź błędami w systemie .Choć martwi mnie ten lekko piszczący zasilacz ,tutaj akurat nie jestem pewien cz to wiatrak w nim piszczy ,czy wnętrze .
    Z góry przepraszam za moje roztargnienie ,ale jestem tym faktem zdenerwowany i
    nie jestem specem od tych spraw ,dopiero zacząłem uczyć się fachu informatyka.
  • Pomocny post
    #8 14436801
    Robert B
    Poziom 43  
    Nie rozumiesz, że to przez temperaturę restartuje się komputer?
    Zajmij się chłodzeniem w pierwszej kolejności.
  • #9 14436809
    Qaaz_
    Poziom 8  
    Ale restarty dzieją się też w stanie spoczynku ,gdy temperatura wynosi ok 36-41 stopni ,spróbuję wykonać test jeszcze raz może teraz się uda i proszę trochę grzeczniej :)

Dodano po 47 [minuty]:

Procek pod obciążeniem w grze - max 78stopni ,karta graficzna 71-72 stopnie (w przypadku gtx760 to norma) .O dziwo zasilacz pod obciążeniem nie popiskiwał.
    Teraz spróbuję w OCCT i zobaczę czy maksymalne obciążenie spowoduje restart tak jak miało to miejsce wczoraj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nagłymi restartami komputera podczas normalnej pracy, mimo że temperatura komponentów (procesor 36-40°C, karta graficzna 33-40°C) jest w normie. Specyfikacja sprzętu obejmuje procesor Intel Core i5 2500k, płytę główną AsRock P67 Pro3, kartę graficzną Gigabyte GTX 760 OC, pamięć RAM Kingston HyperX 8GB oraz zasilacz Aerocool e80 500W. Użytkownik podejrzewa zasilacz jako potencjalną przyczynę problemu, zwłaszcza po zauważeniu lekkiego piszczenia. Wskazówki od innych użytkowników obejmują testy pamięci, sprawdzenie SMART dysku oraz testy zasilacza. Użytkownik planuje reinstalację systemu na nowej partycji oraz dalsze testy obciążeniowe, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA