Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 32 - sterowanie przekaźnikami

djluzak 17 Feb 2015 21:48 2343 14
Relpol
    djluzak
    Level 12  
    Witam,

Muszę Was poprosić o poradę, bo głowię się i głowię i nie mogę wymyślić rozwiązania. Chodzi o sterowanie za pomocą wyłącznika dzwonkowego wyjściem programowalnym OUT, do którego będzie podłączony przekaźnik RM85. Przekaźnik ten będzie sterował pompa zanurzeniową znajdującą się w studni.

Wyłącznik dzwonkowy:
    - naciśnięcie - włącza przekaźnik na określony czas np. 10 minut
    - naciśnięcie w chwili jak jest uruchomiony przekaźnik - wyłącza go

Kombinowałem z wyjściem BI i naruszeniem wejścia i mogę ustawić załączanie na określony czas, ale nie wiem jak zrobić, żeby kolejnym naciśnięciem wyłączyć przekaźnik.

Pewnie to prosta logika, ale nie dla mnie....:(
  • Relpol
  • Helpful post
    raffin
    Level 24  
    Może tak?
    (przykładowe nr wejść i wyjść)

Wejście 1 - Typ linii: 2 (NO), Typ reakcji: 47 - Bez akcji alarmowej, bez kontroli przy załączaniu czuwania

Wyjście 4 - 24: Przełącznik MONO, czas działania 10min, wyzwalanie wejście 1
    Wyjście 5 - 25: Przełącznik BI, wyzwalanie wejście 1
    Wyjście 6 - 46: Iloczyn wyjść (4 i 5)
    djluzak
    Level 12  
    Próbowałem Twojej konfiguracji i niestety nie działa tak jak trzeba, bo wyjście MONO cały czas jest aktywne i nie zmienia tego stanu. Czemu tak się dzieje?
    Wyjście 5 działa prawidłowo - naciskam - załącza się, naciskam jeszcze raz wyłącza, ale nie ma załączenia czasowego.

Spróbowałem taki myk:
    Wejście 1 - Typ linii: 2 (NO), Typ reakcji: 47 - Bez akcji alarmowej, bez kontroli przy załączaniu czuwania

Wyjście 4 - 14: Naruszenie wejścia, czas działania 10min, wyzwalanie wejście 1

jest lepiej, bo w sumie działa jak należy, ale jest małe ale:
    Wyjście 5 - 25: Przełącznik BI uruchamia przekaźnik tylko jak jest w stanie nieaktywnym. Ale czasem wyjście 5 jest w stanie aktywnym (gdy wyzwalamy przekaźnik czasowo) i wtedy trzeba dwa razy nacisnąć, żeby włączyć przekaźnik. Jak to obejść?

EDIT:
    Kolegi konfiguracja była bardzo dobra:) Mój błąd - przy tworzeniu funkcji dodało automatycznie timer, który powodował że wyjście MONO było cały czas aktywne.
    Rozwiązałem również problem z koniecznością naciśnięcia 2 razy przycisku w sytuacji gdy timer (wyjście MONO) pierwszy wyłączy przekaźnik, a wyjście BI będzie w stanie aktywnym.

Dla potomnych poprawna konfiguracja:

Quote:
    Wejście 10 - Typ linii: 8: Według wyjścia, Czułość - Wyjście 7, Typ reakcji - Wył. grupę wejść, Czas na wejście - wyjścia 4 i 5

Wyjście 4 - 24: Przełącznik MONO, czas działania 10min, wyzwalanie wejście 1
    Wyjście 7 - 83: Koniec sygnalizacji wyjść, czas 1 sekunda, wyzwalanie wyjście 6

Wyjście 7 sygnalizuje wyłączenie przekaźnika (wyjście 6), w tym momencie wejście 10 wyłącza wyjście BI (o to mi chodziło) i dla pewności wyjście MONO.
  • Relpol
    djluzak
    Level 12  
    Próbuje jeszcze rozwiązać następującą logikę. W drzwiach wejściowych kontaktron, w przedpokoju PIR i na zewnątrz halogen. Ma to działać tak:
    - wychodzę z domu: otwieram drzwi wejściowe; halogen się włącza
    - wchodzę do domu: otwieram drzwi wejściowe: halogen się nie włącza

Mam zrobione tak, że halogen włącza się za każdym razem, nie ważne czy wchodzę czy wychodzę. Jak to zrobić, żeby działał tylko przy wychodzeniu?
    Pomysł jest taki, żeby włączał się tylko wtedy gdy najpierw zadziała kontaktron, a potem PIR w przedpokoju. A jak zadziała najpierw PIR, a potem kontaktron to nic się stanie. Ale nie znam takich funkcji....:(

Czy macie jakiś pomysł???
  • Helpful post
    raffin
    Level 24  
    Ja zasugerowałem Ci przykładowe numery wejść/wyjść, Ty to trochę rozbudowałeś... i działa, ale tym sposobem zmarnowane zostały zasoby centralki.
    Jeśli nie potrzebujesz tylu wyjść, to OK, ale kilka wyjść możnaby przerzucić na wyjścia wirtualne, czyli numeracja wyjść poza zakresem fizycznym, bo w końcu może zabraknąć centralki.
    Fizyczne musi zostać Wejście 1 i Wyjście 6.
    Sprawdź na wyjściu syreny, czy masz odznaczone te wejśćia sterujące, bo może być głośno ;)

Taką funkcję można byłoby zrobić z użyciem wejścia (kontaktron), które blokowałoby PIR ale tylko wtedy gdy alarm ROZBROJONY.
    Kontaktron jako Wejście typ 64: Blokująca, Zakładka "Blokady" - Gr1 - zaznacz nr PIR i koniecznie przeanalizuj zakładkę "szczegóły" wejścia typ 64.
    Przy wychodzeniu Wejście PIR w korytarzu (pośrednio!) wyzwalałoby halogen, jeśli naruszony PIR i kontaktron.
    Tu jeszcze musisz sobie uzupełnić logikę - np. wydłużyć czas PIR żeby zdążył zadziałać razem z kontaktronem przy wychodzeniu :)
    Przy wchodzeniu Kontaktron zablokuje PIR i halogen się nie zaświeci.
    djluzak
    Level 12  
    raffin wrote:
    Ja zasugerowałem Ci przykładowe numery wejść/wyjść, Ty to trochę rozbudowałeś... i działa, ale tym sposobem zmarnowane zostały zasoby centralki.
    Jeśli nie potrzebujesz tylu wyjść, to OK, ale kilka wyjść możnaby przerzucić na wyjścia wirtualne, czyli numeracja wyjść poza zakresem fizycznym, bo w końcu może zabraknąć centralki.
    Fizyczne musi zostać Wejście 1 i Wyjście 6.
    Sprawdź na wyjściu syreny, czy masz odznaczone te wejśćia sterujące, bo może być głośno ;)

Oczywiście mam to na uwadze i nie wykorzystałem fizycznych wejść na logikę. Tylko na podstawie Twojego przykładu pokazałem jak to wykonałem. Wyjść fizycznych zostało mi już niewiele wolnych:(

Odnośnie Twojej rady co do sterowania halogenami. Wszystko super działa, ale tylko gdy system nie czuwa. Wcześniej drzwi wejściowe (5: Zwykła) miały opóźnienie na wejście 30 sekund teraz tej opcji nie mam, bo zamiast tego jest czas blokady (dla typu wejścia 64: Blokująca).
    Nie wiem czy opcja "Opóźnienie monitorowania" może zastąpić czas na wejście.
    Ale gorsze jest to, ze mimo zaznaczenia opcji:
    - nie blokuje w czuwaniu
    - Alarm w czuwaniu
    nie chce w żaden sposób alarmować w czuwaniu. A na dodatek w czuwaniu blokuje PIR-a mimo zaznaczanie opcji "nie blokuje w czuwaniu". Bez sensu. Coś jest nie tak. Kombinuje i kombinuje i wciąż nie chce alarmować i nie blokować wejść.

Co może wpływać na to, że nie chce alarmować i wciąż blokuje PIR?

Integra 32 - sterowanie przekaźnikami
  • Helpful post
    raffin
    Level 24  
    djluzak wrote:
    czy opcja "Opóźnienie monitorowania" może zastąpić czas na wejście

Wg instrukcji programowaia, str. 49 - tak
  • Helpful post
    luk9753
    Level 24  
    Jakiś czas temu robilem identyczne sterowanie oświetleniem na WLR-ce. Do sterowania zrobiłem sobie wirtualne wejście działające równolegle do PIR w wiatrołapie. I to je blokowałem podczas wchodzenia do budynku przez grupę w której było ono zdefiniowane. Fizyczny PIR działał jako normalny czujnik bez żadnych blokad.
    djluzak
    Level 12  
    luk9753 wrote:
    Jakiś czas temu robilem identyczne sterowanie oświetleniem na WLR-ce. Do sterowania zrobiłem sobie wirtualne wejście działające równolegle do PIR w wiatrołapie. I to je blokowałem podczas wchodzenia do budynku przez grupę w której było ono zdefiniowane. Fizyczny PIR działał jako normalny czujnik bez żadnych blokad.

Pomysł bardzo mi się spodobał. Powiedz mi w jaki sposób sklonowałeś wejście - zrobiłeś jego wirtualna kopię?
    Bo może taka kopia mogłaby mi rozwiązać to całe zamieszanie. To wirtualne wejście blokowałoby PIR-a a fizyczne działałoby normalnie.

EDIT:

Zrobiłem tak: stworzyłem wirtualne wyjście, które wyzwalane jest kontaktronem w drzwiach (typ wyjścia: Wskaźnik gotowy, odwrotna polaryzacja).
    Następnie stworzyłem wirtualne wejście: 8: Według wyjścia; jako wyjście wybrałem stworzone wcześniej wyjście; Typ reakcji 64: Blokująca (blokuję PIR)

I teraz mam kopie wejścia z kontaktronem przez co wejście fizyczne działa tak jak wcześniej.
    Jeśli jest prostszy sposób na sklonowanie wejścia proszę podać.
  • Helpful post
    luk9753
    Level 24  
    Zrobiłeś to dobrze, wyjście wskaźnik gotowy wyzwalany z PIR-a z odwrócona polaryzacja i wirtualne wejście z zaznaczoną opcją według wyjścia (tego wirtualnego wskaźnika gotowy fizycznego PIR-a)
    Pamietam ze tak samo robiłem klona do wejsćia typu kontakton do czystego blokowania. I ten klon uruchamiał blokowanie grupy na czas wejścia, a wejście bez akcji alarmowej uruchamiało przekaźnik mono do logiki.
    Pamiętaj że przy opcji blokująca wejść w szczegóły i zdefiniować czy blokada ma mieć charakter stały czy czasowy, wpisujesz czas blokady i musi działać ;)
    djluzak
    Level 12  
    Spoko tak właśnie zrobiłem - blokada czasowa na określony czas. Praca na klonach wejść jest wygodniejsza, bo nie blokuje się danego wejścia ściśle określoną funkcją.
    djluzak
    Level 12  
    Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam w tym. Kończą mi się wejścia i wyjścia więc planuję kupić używaną Integrę 64 (wyjdzie korzystniej niż ekspandery wejść i wyjść). Wobec tego mam pytanie czym się różnią obie plyty na zdjęciach? Przypuszczam, że są wykonane w innym czasie i w innej technologii. Czy ma to dla mnie jakieś znaczenie. Czy ta z zielonym aku jest nowsza? Proszę o podpowiedź.

Integra 32 - sterowanie przekaźnikami Integra 32 - sterowanie przekaźnikami

Której szukać? Nie mogę znaleźć portu RS-232 na RJ w tej 64 po prawej - jest za to złącze DB9F
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    Stan-Mar

Level 27  
    djluzak wrote:
    Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam w tym. Kończą mi się wejścia i wyjścia więc planuję kupić używaną Integrę 64 (wyjdzie korzystniej niż ekspandery wejść i wyjść). Wobec tego mam pytanie czym się różnią obie plyty na zdjęciach? Przypuszczam, że są wykonane w innym czasie i w innej technologii. Czy ma to dla mnie jakieś znaczenie. Czy ta z zielonym aku jest nowsza? Proszę o podpowiedź.

Integra 32 - sterowanie przekaźnikami Integra 32 - sterowanie przekaźnikami

Której szukać? Nie mogę znaleźć portu RS-232 na RJ w w tej 64 po prawej - jest chyba na to drugie złącze DB9

Ta po prawej jest płytą starszą (rs to takie białe z 5 bolcami na środku płyty, nowa ma tym miejscu gniazdo na wtyk rj)
    djluzak
    Level 12  
    Bardzo dziękuję. Dobrze że zapytałem, bo wydało mi się, że jest odwrotnie.