logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inpiron + monitor - Podłączanie monitora zewnętrznego do laptopa

Miguel_85 18 Lut 2015 07:33 3102 10
REKLAMA
  • #1 14450565
    Miguel_85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witajcie

Za każdym razem gdy włączam komputer ten nie widzi podłączonego monitora przez HDMI. Muszę wyjąć wtyczkę i ponownie ją wpiąć do laptopa. Nie chcę jednak za każdym razem wypinać i wpinać ponownie. Czy można zrobić to inaczej, przez jakieś ustawienie czy właściwości?
  • REKLAMA
  • #2 14450587
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Powinna być taka możliwość za pomocą kombinacji klawiszy.
    Klawisz FN + F(któryś numer)

Sprawdzałeś?
    U mnie jest to na przykład FN+F8.
    W dellu mojej siostry to FN+F1

Jaki masz model komputera?
  • REKLAMA
  • #3 14450590
    Miguel_85
    Poziom 10  
    Chodzi o Dell Inspiron 15R
  • #4 14450654
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ze zdjęć, które znalazłem w Google wynika, że jest to kombinacja klawiszy FN + F1.
  • REKLAMA
  • #5 14450686
    Miguel_85
    Poziom 10  
    OK. Użyłem tej kombinacji i wyłączyłem komputer oraz monitor. Po włączeniu na monitorze jest czarny obraz. W momencie odłączenia wtyczki HDMI i jej włożeniu na monitorze mam już pulpit. Czy może mieć znaczenie, że u mnie wyłączenie monitora polega po prostu na wyłączeniu listwy zasilającej?
  • REKLAMA
  • #6 14450704
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Tak to napisałeś, że nie zrozumiałem nic.
    Kombinacji klawiszy musisz użyć za każdym razem.
    Ta kombinacja odłącza zintegrowany monitor i jednocześnie "pobudza" gniazdo zewnętrznego monitora.

To jak go wyłączasz nie ma znaczenia.
  • #7 14453301
    Miguel_85
    Poziom 10  
    OK. Nie zrozumieliśmy się :) Użycie kombinacji FN + F1 nie pomaga, monitor jest cały czas czarny...
  • #8 14459486
    Miguel_85
    Poziom 10  
    Czy nikt nie ma pomysłu co można zrobić w tej sprawie?
  • #9 14459524
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Nie jestem chyba w stanie zrozumieć gdzie leży Twój problem.

Przedstawię to w sposób, który działa to u mnie:

Mam podłączony monitor do laptopa.
    Włączam monitor. Włączam laptop. Podczas startu laptopa wciskam klawiszw kombinacji FN+F8.
    Obraz przenosi mi się na monitor zewnętrzny.

Nie wiem w czym tkwi problem u Ciebie.
    Może monitor jest usypiany?
    Jakimś cudem nie otrzymuje impulsu, który go uruchamia.
  • #10 14460894
    Miguel_85
    Poziom 10  
    U mnie nie działa kombinacja FN+F8, za to użycie samego F8 powoduje wyświetlenie po prawej stronie ekranu menu z nagłówkiem "INNY EKRAN" oraz tekstem "WYŚWIETL NA PODŁĄCZONYM EKRANIE". Z menu wybieram opcję "DUPLIKUJ", ale nic się nie dzieje. Zewnętrzny monitor pozostaje czarny i miga na nim zielona dioda. Czy to oznacza, że monitor jest w stanie czuwania? Próbowałem go jakoś obudzić przyciskając przyciski znajdujące się na obudowie jednak nic nie pomaga.
  • #11 14461011
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Oczywiście, że u Ciebie FN+F8 nie zadziała, bo to jest kombinacja dla komputerów DELL.
    Jeżeli monitor nie reaguje, to najprawdopodobniej jest w trybie uśpienia.
    Przeszukaj menu monitora i sprawdź, czy czasem nie ma tam opcji do przęłączenia.

Tryb ten często się włącza, kiedy komputer wyłączysz, a zapomnisz o monitorze.
    Ma to na celu zapobieganie nadmiernemu zużyciu energii elektrycznej.
    Problem polega na tym, że czasami monitory same nie wstają i trzeba je ponownie podłączyć.
    Ja tak mam na starym LG. Jak włączę monitor, a komputer po kilku minutach dopiero, to monitor sam nie wstanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 15R ma problem z wykrywaniem zewnętrznego monitora podłączonego przez HDMI. Po włączeniu komputera monitor nie jest widoczny, a użytkownik musi odłączać i ponownie podłączać kabel HDMI, aby uzyskać obraz. W odpowiedziach zasugerowano użycie kombinacji klawiszy FN + F1 lub FN + F8, jednak te metody nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Użytkownik zauważył, że monitor pozostaje czarny, a dioda LED miga, co sugeruje, że może być w trybie uśpienia. Inni uczestnicy dyskusji wskazali, że problem może wynikać z ustawień monitora lub jego trybu oszczędzania energii, który czasami nie włącza się automatycznie po uruchomieniu laptopa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA