logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jednokierunkowy dźwięk w VoIP Panasonic KX-NT321 przez VPN L2TP na Zywall USG 200

shukibruck 18 Lut 2015 15:05 891 2
  • #1 14451679
    shukibruck
    Poziom 8  
    Witam,

Otóż mam problem z telefonem VoIP Panasonic KX-NT321.
    Sytuacja wygląda tak iż mam telefonem VoIPowy który jest podłączony do naszej sieci poprzez tunel VPN-L2TP. Telefon łączy się z centralą PBX można z niego dzwonić i odbierać lecz nie słychać rozmówcy a rozmówca słyszy nas - czyli ruch jest jedno kierunkowy.
    Jako serwer VPN służy mi router Zywall USG 200.
    Po drugiej stronie jako client VPN używałem mikrotika 750, Drayteka Vigor 2110 oraz udostępnienie łącza poprzez Ethernet w Windowsie i sytuacja się powtarza.

Nie za bardzo wiem co mam z tym zrobić. Myślę że Zywall blokuje jakoś sygnał wychodzący z PBX i nie przepuszcza go dalej. Chyba że źle kombinuje.

Moje pytanie czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub ma jakieś pomysły jak można to rozwiązać lub czego spróbować.

Z góry dziękuje za pomoc :)
  • #2 15665906
    Oryginal_DekeR
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Nie miałem do czynienia z tym telefonem, próbowałeś forwardować porty dla audio/włączyć STUN? 1 way audio to typowy problem z NAT, jednak u Ciebie sytuacja jest dość skomplikowana.
  • #3 15666472
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    shukibruck napisał:
    Witam,

Nie za bardzo wiem co mam z tym zrobić. Myślę że Zywall blokuje jakoś sygnał wychodzący z PBX i nie przepuszcza go dalej. Chyba że źle kombinuje.

Podejrzewam że źle kombinujesz. aby się upewnić zadam pytanie: czy adres IP na telefonie jest z tej samej sieci co adresacja PBX?

Jeśli masz taka możliwość (bo nie napisałeś co to za PBX) zaznacz że telefon jest za NAT
REKLAMA