logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Centrala Slican VOIP i Stormshield - problem z dźwiękiem w rozmowach na telefonach VOIP

SebaD86 07 Mar 2023 11:23 1332 5
REKLAMA
  • #1 20473954
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam.

W firmie posiadamy centralę Slican VOIP oraz router UTM Stormshield.
    Centrala ma porty analogowe oraz porty VOIP., centrala posiada IP 192.168.2.160, telefony są w sieci 4.x - systemowy 192.168.4.210 oraz telefony voipowe 192.168.4.211

Gdy dzwonię z analoga na telefon systemowy 192.168.4.210 wszystko słyszę, gdy dzwonię na voipowe - rozmówca mnie słyszy, ale ja go nie.

Jeśli chodzi o konfigurację sieci - sieci 2.x oraz 4.x widzą się - więc to chyba nie jest problem.

Czy ktoś obeznany w Stormshieldach i Voipach wie co gdzie poustawiać?
  • REKLAMA
  • #2 20475328
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Taki objaw często świadczy o niepoprawnej konfiguracji kodeków. Prawdopodobnie na centrali ustawia się kodek PCM-A a na telefonach PCM-U lub odwrotnie. Wyłącz na próbę wszędzie negocjację kodeków i ustaw ręcznie tylko PCM-A.
    Poza tym po to jest funkcja Voice VLAN na switchach, żeby telefony wpiąć w jedną domenę rozgłoszeniową z portem LAN centrali (np potrzebne do poprawnej autoryzacji po MAC telefonów ststemowych) a hosty w osobną podsieć, nawet mając je z telefonami podłączone na jednym przewodzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20476731
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    SebaD86 napisał:
    sieci 2.x oraz 4.x widzą się

Na pewno? Jaka jest netmaska i czy jest spójna między urządzeniami? Router jest między jedną siecią a drugą czy oddziela LAN od Internetu?
    Inny model telefonu albo softphone działa?
    Zacznij od prostego testu jak przełączenie telefonu do adresacji 2.x.
    Na telefon systemowy nie ma co patrzeć, prawdopodobnie używa on bardziej sensownego protokołu niż SIP.
    Tak poza tym bez logów to wróżenie z fusów.
  • REKLAMA
  • #4 20476841
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    ostrytomasz napisał:
    Na telefon systemowy nie ma co patrzeć, prawdopodobnie używa on bardziej sensownego protokołu niż SIP.

Ten Slicana używa typowego SIP z RTP i G.711A. Tylko komendy SIP są rozbudowane o autorskie ramki zawierające polecenia wykorzystywane przez funkcje systemowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20476869
    SebaD86
    Poziom 14  
    Dziwna sprawa, bo 2 telefony VOIP (4.211) i (4.212) nie działały, a kolejny (4.213) działał bez zarzutu obustronnie.
    Ale nie bawiłem się dalej, wpiąłem centralę w sieć 4.x i działa teraz wszystko. Nie wiem czy to od kodeków (jak wspomniał IC_Current) czy inna sprawa, ale działa teraz wszystko.

ostrytomasz napisał:
    Na pewno? Jaka jest netmaska i czy jest spójna między urządzeniami? Router jest między jedną siecią a drugą czy oddziela LAN od Internetu?

UTM Stormshielda ma różne funkcje, w tym przepuszczania/blokowania ruchów między sieciami i internetem też. Ale reszta urządzeń widziała się pomiędzy sieciami 4.x i 2.x, więc ruch szedł poprawnie.
  • #6 20549610
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ale nie bawiłem się dalej, wpiąłem centralę w sieć 4.x i działa teraz wszystko. Nie wiem czy to od kodeków (jak wspomniał IC_Current) czy inna sprawa, ale działa teraz wszystko.
REKLAMA