logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka powinna być moc sygnału (dB) w telewizji kablowej?

Portal 16 Maj 2005 21:15 39954 52
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki poziom sygnału kablówki powinien docierać do telewizora, żeby odbiór był poprawny?

Do telewizora w kablówce powinno docierać około 65–70 dBµV, a dla radia około 55–60 dBµV [#1498715] W praktyce bywa, że czysty odbiór jest możliwy już przy około 50 dBµV, jeśli sieć i odbiornik są dobre, ale jako zakres sieci abonenckiej podawano też 57–85 dBµV [#1499160][#1505322] Trzeba też pamiętać, że każdy rozgałęźnik/trojnik osłabia sygnał o ok. 3,5–4 dB [#1498715] Jeśli obraz śnieży albo widać echa, warto zgłosić problem operatorowi, ale wcześniej sprawdzić wtyki, gniazdko i ewentualne dodatkowe tłumienie w instalacji [#1501828]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1498699
    Portal
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam
    posiadam Tv kablowa oraz internet z Tv kablowej - ostnio zauwazylem ze cos zaczely mi snieyzc kanaly w TV - sprawdzilem wszytsko lacznie z odlaczeniem modemu internetowego i chyba cos jednak jest nie tak z sygnalem dostarczanym do TV - jakby mial za slaba wartosc. Kiedys mialem podobny problem i tamtym razem wina byl za slaby sygnal
    Powiedcie mi jakiej mocy ( wyrazonej w dB) powinien docierac sygnal do odbiornika TV ? - chce ten problem zglosic do operatora kablowki ale najpierw chce wiedziec ile tych dB powinno byc , bo jak przyjda z miernikiem i sprawdza to chce byc juz przygotowany na ich komenatarz typu ze to moze TV lub cos podobnego.
  • REKLAMA
  • #2 1498715
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    65 - 70 dB dla TV i 55 - 60 dB dla radia... I pamietaj, ze jakiekolwiek trojniki/rozgalezniki oslabiaja sygnal o kilka decybeli (okolo 3,5 - 4 db).
  • #3 1499160
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

proszę:

http://www.telmor.pl/WK/Main1?idob=150&dzial=pomoc&op=zawartosc

jaki masz modem kablowy??? może mógłbyś odczytać poziom na jego stronie
    pzdr

i dodam: w zależności od sprawności magistrali sieci i odbiornika TV - przy 50 dB także można uzyskać czysty odbiór (z praktyki - pomiary u klientów)
  • #4 1499692
    Portal
    Poziom 16  
    kasprzyk napisał:
    Witam

proszę:

http://www.telmor.pl/WK/Main1?idob=150&dzial=pomoc&op=zawartosc

jaki masz modem kablowy??? może mógłbyś odczytać poziom na jego stronie
    pzdr

i dodam: w zależności od sprawności magistrali sieci i odbiornika TV - przy 50 dB także można uzyskać czysty odbiór (z praktyki - pomiary u klientów)

modem to Thomson TCM 420 - da sie dzieki niemu odczytac ?
  • #5 1500331
    yes2mike
    Sprawdz to:
    Ale zacznij od tego: http://192.168.100.1/

http://192.168.100.1/moreinfo.html
    http://192.168.100.1/mainhelp.html
    http://192.168.100.1/gicredits.html
    http://192.168.100.1/startup.html
    http://192.168.100.1/signal.html
    http://192.168.100.1/address.html
    http://192.168.100.1/config.html
    http://192.168.100.1/logs.html
    http://192.168.100.1/diagnostics_page.html

Ktoras powinna zadzialac - sa to strony diagnostyczne modemow.

U mnie dziala (modem Arris w kablowce UPC - chello) /moreinfo.html i pokazuje cos takiego

Cytat:
    Forward Path:
    Signal Acquired at 786 MHz
    SNR: 32.5 dB
    Received Signal Strength: -10.3 dBmV
    Micro-Reflections: 17 dBc
    Return Path:
    Connection: Acquired
    Frequency: 31 MHz
    Power Level: 36.2 dBmV
    Channel ID: 2
  • REKLAMA
  • #6 1501053
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

tak jak kolega wyżej opsiał i szukaj opisu z pozycji:

Receive Power Level lub tak jak kolega pisał "Received Signal Strength:"

napisz jaką masz wartość

pzdr
  • #7 1501118
    Portal
    Poziom 16  
    kasprzyk napisał:
    Witam

tak jak kolega wyżej opsiał i szukaj opisu z pozycji:

Receive Power Level lub tak jak kolega pisał "Received Signal Strength:"

napisz jaką masz wartość

pzdr

a wiec znalazlem te wartosc i skacze ona od ( -1,2dBmV do -2,2dBmV) - to dobrze czy zle ? jakie powinny buc prawidlowe wartosci
  • #8 1501231
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Teraz musisz mi napisać jaką masz zastosowana zwrotnicę internetową (wejście - 2 wyjścia - jedno z wyjść idzie na telewizory, drugie na modem kablowy ) przy wyjściu na modem kablowy masz opisaną tłumienność (88 - 890MHz -10dB) (tak jest np.: w Tratec-u)

jeżeli zwrotnica jest z takim tłumieniem, do tego zamontowana jest na wejściu do Twojego mieszkania (nie ma przed nią żadnych rozgałęźników) to Twój sygnał wynosi: 68dBmikro/V - czyli jest wysoki (dobry)

oczywiście jest to pomiar dla jednej częśtotliwości - napisz na jakiej masz downstream i np.: częstotliwości 800MHz mogą być o kilka dB mniejsze.
    pzdr
  • #9 1501290
    Portal
    Poziom 16  
    kasprzyk napisał:
    Witam

Teraz musisz mi napisać jaką masz zastosowana zwrotnicę internetową (wejście - 2 wyjścia - jedno z wyjść idzie na telewizory, drugie na modem kablowy ) przy wyjściu na modem kablowy masz opisaną tłumienność (88 - 890MHz -10dB) (tak jest np.: w Tratec-u)

jeżeli zwrotnica jest z takim tłumieniem, do tego zamontowana jest na wejściu do Twojego mieszkania (nie ma przed nią żadnych rozgałęźników) to Twój sygnał wynosi: 68dBmikro/V - czyli jest wysoki (dobry)

oczywiście jest to pomiar dla jednej częśtotliwości - napisz na jakiej masz downstream i np.: częstotliwości 800MHz mogą być o kilka dB mniejsze.
    pzdr

a wiec tak
    Rozgaleziacz jaki mam wdomu ( do ktorego wchodzi kabel z poza lokalu) to rozgaleznik multimedialnu telmoru :
    http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=48&deal=Telmor

Dane ida na modem zas jedno z wyjsc Tv na telewizor ( drugie Tv jest puste)

Dowstrem mam na 738Mhz
    Czy te 68dB jak na TV to nie za malo ? bo chyba na modem to wystarczy ? Czy mozesz powiedziec z jakiego koncowego wzoru to obliczasz ? ( lub jakiejs tabelki)
  • #10 1501828
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

et 68 dB - to jest ok! sprawdź według tabelki którą podałem - ale na pewno mieści się w normie, downstream masz na stosunkowo wysokim kanale - także jest to wiarygodny pomiar

poziom 0dB mili/V to 60dB mikro/V + 10 dB tłumienia zwrotnicy to 70dBmikro/V minus Twoje 2 dB = 68dB (około)
    oczywiście winę nadal może ponosić kablówka - przesterowanie lub inne zakłócenia - także myślę, że spokojnie możesz zgłosić problem do nich, tylko sprawdź podstawowe rzeczy - wtyki, lub czy przypadkiem nie masz rozkręconego gniazdka ;)
    pzdr

i jeszcze jedno - skoki o 1dB - mogą świadczyć o jakiś problemach na linii, chociaż nie jest to jakiś duży problem, na telewizorze nie odczujesz różnicy i tak samo w internecie
    a jaki masz sygnał (poziom) upstreamu ?? - tak z ciekawości pytam
  • #11 1501894
    yes2mike
    Moze sie nie znam, ale zapewne internet jest dostarczany troche inaczej niz sama kablowka... U mnie zakladaja tlumiki na kablu do modemu ;)
    No i pasmo nieco inne - wyzsze.

Wiec obliczanie na podstawie danych z modemu, moze byc mocno mylne...
  • #12 1501948
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    yes2mike napisał:
    Moze się nie znam, ale zapewne internet jest dostarczany troche inaczej niz sama kablowka... U mnie zakladaja tlumiki na kablu do modemu ;)
    No i pasmo nieco inne - wyzsze.

Wiec obliczanie na podstawie danych z modemu, moze byc mocno mylne...

nie - obliczenia te nie są mylne, na ich podstawie można monitorować całą sieć kablową - oczywiście jest to na drodze serwer - modem kablowy, za zwrotnicą na wyjściu Tv nie ma już kontroli.
    Tłumiki - masz na 99% wstawiony tłumik kanału zwrotnego (upstream) a nie dosyłowego.
    pzdr
  • #13 1502083
    Portal
    Poziom 16  
    kasprzyk napisał:
    Witam

et 68 dB - to jest ok! sprawdź według tabelki którą podałem - ale na pewno mieści się w normie, downstream masz na stosunkowo wysokim kanale - także jest to wiarygodny pomiar

poziom 0dB mili/V to 60dB mikro/V + 10 dB tłumienia zwrotnicy to 70dBmikro/V minus Twoje 2 dB = 68dB (około)
    oczywiście winę nadal może ponosić kablówka - przesterowanie lub inne zakłócenia - także myślę, że spokojnie możesz zgłosić problem do nich, tylko sprawdź podstawowe rzeczy - wtyki, lub czy przypadkiem nie masz rozkręconego gniazdka ;)
    pzdr

i jeszcze jedno - skoki o 1dB - mogą świadczyć o jakiś problemach na linii, chociaż nie jest to jakiś duży problem, na telewizorze nie odczujesz różnicy i tak samo w internecie
    a jaki masz sygnał (poziom) upstreamu ?? - tak z ciekawości pytam

a wiec tak

gdy nie mam zwrotnicy ( odloczona i TV tez - kabel wprost na modem) to mam nastepujace parametry

Received Signal ... = 9.5dBmV
    Power Level ( to chyba chodzi o up) = 25,3dBmV

Zas gdy podlacze zwrotnice to mam

Received Signal ... = -1,4 dBmV
    Power Level ( to chyba chodzi o up) = 26 dBmV

I teraz mam jeszcze jedno pytanko - jak cos sciagam to na Dumeter trasfer graficzny jest w postaci pily (90-100% lacza) ale weim ze moge bez problemu ciagnac ze 100% laczem Wczesniej jak mialem neo to jak sciagalem plik to wykres byl rowna linia - czy cos jest nie tak, czy u was w waszych kablowkach tez tak jest?[/img][/quote]

Oraz jeszcze kilka pytanek ( nasunely mi sie na mysl):
    - na jakim zakresie mocy sygnalu moga pracowac modemy ?
    - czy moze byc odczuwalna roznica pracy gdy modem ma np 70dB a 80db sygnalu ? ( slyszalem ale nie wiem czy to prawda ze modemy moga pracowac nawet o mocy 40dB mniejszej niz poprawnie odbierajacy TV - czy to prawda ?
  • #14 1502306
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Czyli wszystko się zgadza - zwrotnica tłumi około 11dB
    co do transferu - niestety, nie wiem o co chodzi.. ;)

modem ma szeroki zakres pracy - czyli Twój pracuje na 85 dB = a jego poziom mocy max jest ponad 100dB (gdzieś jest to określone w specyfikacji modemu)
    i najważniejsze - w żaden sposób poziom pracy modemu (czyli jego moc nadawania upstream czy odbierania) nie ma wpływu na transfer - wszystkie te parametry potrzebne są do tego, zeby modem się zalogował - czyli, jeżeli zostaną przekroczone pewne wartości - modem się "wywali" - koniec netu :(
  • #15 1502994
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    dobrze mówi kolega kasprzyk całkowicie sie z nim zgadzam odnośnie tej kwestii. U mnie w tvk Vectra sygnał minimalny jaki powinien byc u abonenta to 55dB i tv ładnie dziala ale to w przypadku gdy siec jest dobrze ustawiona i nie ma zaszumionego sygnalu natomiast max wartość to 71-75dB taką bynajmniej stosujemy bo wzmacniaczami wychodzimy na piony 97-102dB.pozdrawiam cbshogun wrocław
  • REKLAMA
  • #16 1504104
    Portal
    Poziom 16  
    cbshogun napisał:
    dobrze mówi kolega kasprzyk całkowicie się z nim zgadzam odnośnie tej kwestii. U mnie w tvk Vectra sygnał minimalny jaki powinien byc u abonenta to 55dB i tv ładnie dziala ale to w przypadku gdy siec jest dobrze ustawiona i nie ma zaszumionego sygnalu natomiast max wartość to 71-75dB taką bynajmniej stosujemy bo wzmacniaczami wychodzimy na piony 97-102dB.pozdrawiam cbshogun wrocław

a powiedz mi skoro sie znasz na tym - co moze byc przyczyna ze obraz ma odbicia ( cien) - szczegolnie to widac na tzw logach programowych (TVP1, TVN itp)
  • #17 1504624
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Rozumiem, że rozchodzi się o kablówkę???
    Czy może kolega określić jak odbierane są te programy - z opisanych kilku można wywnioskować - że drogą naziemną (analogową)

Prawdopodobnie wychodzi to już tak ze studia (stacji czołowej) anteny nie są idelanie ukierunkowane (co jest mało prawdopodobne) lub (na pewno) miejsce usytuowania anteny "łapie" sygnały z odbicia (opóźnione) które wywołują taki efekt.

Są takie lokalizacje, gdzie najlepsza antena nie rozwiąże problemu
    pzdr
  • #18 1504710
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    Lub wiszaca stara dystrubucja obcieta na koncu tez potrafi dac efekt odbicia "niedopasowania" :wink: to do kolegi kasprzyk albo abonenet wiszacy na "lewo" w pionie :D
  • #19 1504789
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    krzysiek napisał:
    Lub wiszaca stara dystrubucja obcieta na koncu tez potrafi dac efekt odbicia "niedopasowania" :wink: to do kolegi kasprzyk albo abonenet wiszacy na "lewo" w pionie :D

Tak - zgadza się ;) - aczkolwiek tego typu "pułapki" są zauważalne i rozpoznawalne szybciej, po innych "objawach"

Na razie z opisu kolegi, wnioskuje że może chodzić tylko o programy odbierane drogą naziemną analogową
  • #20 1504801
    Portal
    Poziom 16  
    kasprzyk napisał:
    krzysiek napisał:

Tak - zgadza się ;) - aczkolwiek tego typu "pułapki" są zauważalne i rozpoznawalne szybciej, po innych "objawach"

Na razie z opisu kolegi, wnioskuje że może chodzić tylko o programy odbierane drogą naziemną analogową

no niestety te odbicia sa w tv kablowej i wlasnie zauwazylem ze przy tych parametrach ktore podalem wyzej ( z modemu) cos mi obraz troche sniezy i sa widoczne odbicia jak np film sie konczy i leca literki ( biale na czarnym tle) to wtedy widac takie jakby echo...
  • #21 1505261
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeśli chodzi o Thomsona TCM 420 to najlepiej pracuje przy ok.0 dBm przy odbiorze i min 8 dBm przy nadawaniu. Natomiast zakres mocy nadawania sięga 60 dBm czyli 120 dB nad mikrovolt. Spotkałem się z przypadkiem że modem który nadawał poniżej 8 dBm zrywał transmisję.
  • #22 1505322
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Podłączę sie do dyskusji.Jeśli chodzi o kablówki to sygnał jest traktowany dojako norma w przedziale od 57 do85dB.Na upartego jeśli sygnał mieści się w tym przedziale to administrator może się uprzeć i nic nie wskuramy.(miejmy nadzieję że tak nie będzie).Z praktyki jednak zauważyłem że przy niektórych odbiornikach mniej widać śnieżenie niż przy innych(np.SONY wumagają sygnału prawie na poziomie górnej granicy).Dlatego często był z tym problem,bo ustawiany był sygnał "książkowy" i było widać śnieżenie a nie zawsze dało się podnieść jego poziom.Pzdr.Grzesiek
  • #23 1505357
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Tomatos napisał:
    Jeśli chodzi o Thomsona TCM 420 to najlepiej pracuje przy ok.0 dBm przy odbiorze i min 8 dBm przy nadawaniu. Natomiast zakres mocy nadawania sięga 60 dBm czyli 120 dB nad mikrovolt. Spotkałem się z przypadkiem że modem który nadawał poniżej 8 dBm zrywał transmisję.

Witam
    Co kolega rozumie pod pojęciem:"najlepiej pracuje przy ok.0 dBm przy odbiorze i min 8 dBm przy nadawaniu"???

to nie modem ustala w jakich warunkach "najlepiej mu się pracuje" tylko jego prace "wymusza" na nim budowa sieci. Jeżeli ten sam modem postawimy w innej sieci, gdzie szumy i zakłócenia będą na poziomie dochodzącym 8dBm, modem będzie się próbował przez nie "przebić" lub wymusimy to na nim wstawiając tłumik - wtedy np.: odpowiednim poziomem dla niego będzie 30dBm
  • #24 1505390
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    a co sądzicie o takich szafkach multitapowych? i ładnie poukładanych kabelkach?Tu też jest w niej internet dobrze zafiltrowany dla innych użytkowników a modemy chodzą poprawnie. pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jaka powinna być moc sygnału (dB) w telewizji kablowej? Mulititap TVK.jpg (28.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 1505434
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Wygląda to nieciekawie, ale nie jest to rzadkość - często nie sposób inaczej ułożyć przewodów i urządzeń kablowych w niewielkiej skrzynce - a po zdjęciu może wynikac, że nie ma miejsca na większe gabaryty.

Oczywiście, jeżeli poprawnie dobrane są efki do średnicy przewodów i solidnie zaciśnięte, to nie powinno byc żadnych kłopotów z odbiorem czy to telewizji, czy internetu.
  • REKLAMA
  • #26 1505575
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Pisząc "najlepiej pracuje przy ok.0 dBm przy odbiorze i min 8 dBm przy nadawaniu" mam na myśli 60dB na modem, czyli na TV 70dB, jeśli chodzi o nadawanie ustawiamy sieć na poziom 70-90dB. A dlatego tak, że z doświadczenia wiemy iż modemy w takich przedziałach najlepiej pracują.
    Poziom zakłóceń C/N świadczy tylko i wyłącznie o jakości i szczelności sieci i nie ma wpływu na poziom nadawania. Jeżeli C/N będzie zbyt mały modem po prostu nie będzie w stanie pracować. Moc nadawania modemu ustawiana jest przez CMTS-a(system nadzorujący pracę wszystkich modemów) i to on określa jakim poziomem ma nadawać tak aby do CMTS-a dochodził poziom (w naszym przypadku) 0dBm od każdego modemu. W przypadku usterki na sieci wzrośnie tłumienność kanału zwrotnego, do CMTS-a będzie docierał zbyt niski poziom od modemów, wtedy każe im zwiększyć moc nadawania. Gdy usterka zostanie usunięta CMTS każe modemom obiżyć poziom. Typowy układ naczyń połączonych.
    PS. Wysoki poziom nadawania modemu to większe prawdopodobieństwo przenikania zakłóceń na OTV-zbyt niski poziom nadawania to problem z logowaniem do CMTS-a.

Pozdrawiam.
  • #27 1506012
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Dokładnie się z kolegą zgodzę. Ująłem to trochę ogólnie
    Pracujemy na modemach Webstar, nie ma z nimi kłopotu na poziomie 10dB jak i 50dB. (upstream)

pzdr
  • #28 1507353
    Portal
    Poziom 16  
    Tomatos napisał:
    Pisząc "najlepiej pracuje przy ok.0 dBm przy odbiorze i min 8 dBm przy nadawaniu" mam na myśli 60dB na modem, czyli na TV 70dB, jeśli chodzi o nadawanie ustawiamy sieć na poziom 70-90dB. A dlatego tak, że z doświadczenia wiemy iż modemy w takich przedziałach najlepiej pracują.
    Poziom zakłóceń C/N świadczy tylko i wyłącznie o jakości i szczelności sieci i nie ma wpływu na poziom nadawania. Jeżeli C/N będzie zbyt mały modem po prostu nie będzie w stanie pracować. Moc nadawania modemu ustawiana jest przez CMTS-a(system nadzorujący pracę wszystkich modemów) i to on określa jakim poziomem ma nadawać tak aby do CMTS-a dochodził poziom (w naszym przypadku) 0dBm od każdego modemu. W przypadku usterki na sieci wzrośnie tłumienność kanału zwrotnego, do CMTS-a będzie docierał zbyt niski poziom od modemów, wtedy każe im zwiększyć moc nadawania. Gdy usterka zostanie usunięta CMTS każe modemom obiżyć poziom. Typowy układ naczyń połączonych.
    PS. Wysoki poziom nadawania modemu to większe prawdopodobieństwo przenikania zakłóceń na OTV-zbyt niski poziom nadawania to problem z logowaniem do CMTS-a.

Pozdrawiam.

to ja w takim razie zapytam sie kolege jako fachowca w tej dziedzinie o pewne sprawy a mianowicie:

- ostatnio zauwazylem ze jak pinguje DNS operatora TV kablowej to pingi nie sa stale tylko skacza o kazdej porze dnia i nie zaleza od obciazenia lacza ( sa w przedziale 20- 60ms) - co jest przyczyna i czy to normalne oraz jak to naprawic ( bo moj admin jest malo kumaty)?
    - druga rzecz to sciaganie pliku z szybkiego serwera - sciagam sobie plik i widze na graficznym programie ( Dumeter) ze transfer skacze ( nie jest linia prosta tylko pila - 90% - 100% lacza), wczesniej mialem neostrade i jak cos sciagalem to program pokazywal transfer stabilny jako linie prosta

Ponizej na rysunku przedstawie wam jak zbudowana jest moja siec kablowa- co byscie polepszyli w niej aby na TV3 zmniejszyc sniezenie.
    Myslalem o dwoch sprawach :
    1) zamiast tego rozdzielacza multimedialnego wsadzic zwykly trojnik koncetryczny - jedno wyjscie puscic na modem drugie zas za pomoca filtru kanalu zwrotnego na TV3 - dzieki temu pozbede sie 10dB straty na modem i 7dB na TV3 - tylko czy tak mozna ?
    2) wsadzic zwykly tronik tuz przed rozdielaczem R1 ( tym na podworku ) i jedno wyjscie tego tronika dalej dac na rozdzielacz R1 a drugie wyjscie dac na kabel lecacy na rozdzielacz multimedialny

Jak myslicie co lepsze i bardziej skuteczne ?

oto link do schematu http://www.ipnet.republika.pl/Tv.bmp
  • #29 1663236
    klopacinski1
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Hm sygnał mozecie miec sobie np 70 dB/miV i moze byc kicha np. magistrala kilku wzmacniaczy. na jeden z wzmacniaczy wchodzi syg. z 70dB/miV po nim jest jakis wzmacniacz o wzmocnieniu np.37 dB na wyj zostaje ustawione 90dB/miV nastepny wzamcniacz juz na 102 i mamy kiche sygnał na kolejnych wzmacniaczach wyprostuje cała sprawe ana gniaździe mamy 70 dB/miV a na obrazie jest kasza czyli wniosek to co na gnieździe nie oznacza poprawnego odbioru .
  • #30 1663336
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Oczywiście jeżeli tak by stawiał sprawę operator. to juz dawno poszedłby z torbami, niemógłby setką klientów wciskać kitu, do tego sieć źle zestrojona - nie przechodzi pomiarów URT.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono optymalne wartości mocy sygnału w telewizji kablowej oraz internecie kablowym, wyrażone w dBµV i dBmV. Zalecany poziom sygnału dla odbiornika TV to około 65-70 dBµV, a dla radia 55-60 dBµV, przy czym sygnał powyżej 50 dBµV może zapewnić czysty odbiór w zależności od jakości sieci i odbiornika. Wartości sygnału mierzone na modemie kablowym Thomson TCM 420 w zakresie od -1,2 dBmV do -2,2 dBmV są uznawane za prawidłowe. Zwrotnice internetowe (np. Telmor GM 240, GM 350) tłumią sygnał około 10 dB, co należy uwzględnić przy pomiarach. Skoki sygnału o około 1 dB mogą wskazywać na drobne problemy na linii, ale niekoniecznie wpływają na jakość obrazu czy internetu. W przypadku modemu, poziom nadawania upstream zwykle mieści się w granicach 25-49 dBmV, a odbiór downstream w zakresie od -4 do +4 dBmV jest normą. Uszkodzenia kabla, zwłaszcza gdy jest on prowadzony pod dywanem i narażony na deptanie, mogą powodować dodatkowe tłumienie sygnału. Problemy z odbiciami obrazu (efekt echa) w telewizji kablowej mogą wynikać z niedopasowań w instalacji lub złej jakości sygnału, a niekoniecznie z samego poziomu mocy sygnału. Monitorowanie sieci kablowej odbywa się za pomocą systemów nadzorujących pracę modemów i sygnału, co pozwala na szybkie wykrywanie i lokalizowanie usterek. Wzmacniacze i rozgałęźniki aktywne mogą być stosowane do poprawy sygnału w instalacjach domowych, zwłaszcza gdy sygnał jest dzielony na wiele odbiorników. Wartości SNR (Signal to Noise Ratio) na poziomie około 39 dB są dobre, a niestabilność transferu danych może wynikać z przeciążenia łącza lub innych czynników niezwiązanych bezpośrednio z poziomem sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA