Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra II 1,6 benzyna - włączają się wentylatory

19 Lut 2015 11:14 1410 9
  • Poziom 5  
    Witam

    Jeśli na forum jest podobny temat poproszę o link gdyż mi nie udało się znaleźć.

    Problem dotyczy wentylatorów (chłodnica + klima)

    W momencie przekręcenia kluczyków do zapalenia się kontrolek (bez uruchamiania silnika) wszystkie gasną poza jedną od układu chłodzenia(coś w kształcie zbiornika z małą zębatką/wiatrakiem w środku ). kilka sekund po przekręceniu kluczyków odpalają się również obydwa wentylatory chłodnica/klima na maksymalnych obrotach i działają non stop. Dodatkowo po uruchomieniu silnika termostat nie pokazuje temperatury płyny w chłodnicy. Czasem, choć rzadko, kontrolka zgaśnie na parę minut i wtedy wentylatory działają jak należy a termostat pokazuje temperaturę. Gdy kontrolka znów się zapali sytuacja wraca do opisanej powyżej.

    Byłem u mechanika. podłączył komputer - żadnego błędu.
    sprawdził problem na innym sterowniku od klimy, to samo.
    Sprawdził szczelność i poprawność termostatu - wszystko niby ok.
    Nie zajmuje się elektryką więc tylko rozłożył ręce i przyznał że nie ma pojęcia co się stało.

    Stąd moje pytanie czy ktoś miał podobny problem bądź wie jak go rozwiązać?

    Astra II 1,6 16V benzyna + lpg, 1999
  • Poziom 25  
    Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na czujnik temperatury płynu chłodzącego.
    Ewentualnie problem w wiązce na lini czujnik-sterownik silnika.
    Dodatkowo kontrola złącza modułu wentylatorów na obecność zanieczyszczeń(lewa podłużnica za zderzakiem).Ale to pewnie zostało zrobione przy okazji niepotrzebnej podmiany modułu.
    Dziwne że nic na diagnozie nie wykazał.Czym była robiona?Sterownik wentylatorów diagnozowany?Jaką temperaturę płynu chłodniczego i ciśnienie klimy widzi sterownik?
  • Poziom 5  
    Auto zostawiłem na kilka napraw w tym między innymi wiatraki, więc nie mam pojęcia czy i co wykazywało, ale spróbuję się dowiedzieć.
  • Poziom 43  
    Czujnik ciśnienia w skraplaczu lub jego wtyk / wiązka.
  • Poziom 25  
    andrzej20001 napisał:
    Czujnik ciśnienia w skraplaczu lub jego wtyk / wiązka.

    Też dobry trop,ale ten brak wskazań temperatury to bardziej mi jednak do czujnika temperatury ewentualnie jego wiązki pasuje.
  • Poziom 5  
    A czy te wiązki/czujniki można samemu sprawdzić?
  • Poziom 25  
    Wiązkę sprawdzisz na ciągłość obwodu zwykłym miernikiem od biedy.
    We wtyczce od czujnika temperatury po przekręceniu kluczyków powinno Ci się pojawić napięcie 5V.
    Czujnik temperatury sprawdzisz omomierzem.Musisz zmierzyć rezystancję czujnika.
    Przy temperaturze ok.20st powinna ona wynosić ok.3000-3500 omów.
    Natomiast po rozgrzaniu silnika do ok.90st rezystancja powinna spaść do poziomu ok.300 omów.
  • Poziom 5  
    A więc tak, pogrzebałem trochę i skończyło się na odłączeniu wentylatora klimy (bo i tak nie używany a układ jest pusty) i pozostawieniu wiatraka za chłodnicą.

    odłączyłem zasilanie od czujnika temperatury ale nic to nie dało. Bedę próbował załatwić jakiś pasujący by sprawdzić czy problem jest w czujniku, czy może jednak termostat. Jeśli chodzi o sprawdzanie wiązki to jednak laik jestem i wolę zostawić to fachowcowi ze sprzętem.

    Aha, szperałem po innych forach i ktoś miał problem podobny do mojego a przyczyną była nieszczelna klima. Ja również mam nieszczelną a zostawiłem to na wiosnę (nabiłem 2 raz w lipcu i się skończyła jakoś tak pod koniec września, na UV była mała nieszczelność) i pytanie czy to też może być powiązane. Jak wrócę z pracy wrzucę link wraz z krótkim streszczeniem tamtego wątku
  • Poziom 25  
    szczawek napisał:
    skończyło się na odłączeniu wentylatora klimy (bo i tak nie używany a układ jest pusty) i pozostawieniu wiatraka za chłodnicą...

    odłączyłem zasilanie od czujnika temperatury ale nic to nie dało. Bedę próbował załatwić jakiś pasujący by sprawdzić czy problem jest w czujniku, czy może jednak termostat...

    Aha, szperałem po innych forach i ktoś miał problem podobny do mojego a przyczyną była nieszczelna klima. Ja również mam nieszczelną a zostawiłem to na wiosnę (nabiłem 2 raz w lipcu i się skończyła jakoś tak pod koniec września, na UV była mała nieszczelność) i pytanie czy to też może być powiązane.

    1.Kontrolka będzie Ci świecić nadal gdyż sterownik "widzi" przerwę w obwodzie wentylatora klimatyzacji więc odłączenie wentylatora jest bezcelowe.
    2.Przy odłączeniu wtyczki czujnika temperatury sterownik uruchamia wentylatory bo nie "jest pewny" czy przypadkiem nie trzeba chłodzić.
    3.Prawidłowo wentylator klimatyzacji włącza się gdy ciśnienie w układzie jest za wysokie lub temperatura w chłodnicy jest na tyle wysoka że sam wentylator chłodnicy "nie wyrabia".Przy sprawnym czujniku ciśnienia i sprawnej wtyczce oraz przewodach nie uzyskasz zbyt wysokiego ciśnienia w pustym układzie.
    Moja rada podmień ten czujnik temperatury bo kosztuje kilkanaście złotych nówka i będziesz coś wiedział więcej.
  • Poziom 5  
    Niestety, wymiana termostatu i czujnika zaowocowała tym ,iż wentylator nie włącza się podczas pracy silnik ale zaraz po jego wyłączeniu. Wskaźnik temperatury i kontrolka bez zmian :/

    Auto wędruje do kolejnego mechanika elektryka...