logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Visual C++/CLI - jak zmienić metadane exe w Visual Studio 2010 Express?

hornet4741 20 Lut 2015 16:31 1638 16
  • #1 14458945
    hornet4741
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam programik. Chciałabym zmienić metadane exe. Czyli klikam prawym przyciskiem myszy na aplkacja.exe, przechodzę do zakładki "Szczegóły" i tam np. chcę zmienić "Nazwę produktu", "Wersję produktu".

Gdzieś ktoś napisał, że powinno się modyfikować AssemblyInfo.cpp, aczkolwiek to nic nie zmienia. Wobec tego jak to zmienić?

Korzystam z Visual Studio C++ 2010 Express
  • Pomocny post
    #2 14458984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14466097
    hornet4741
    Poziom 10  
    No ja takiego przycisku nigdzie nie mam, ewentualnie rzuciło mi się coś na oczy, ale przegrzebałam wszystko. Nie mogę dodać nowego obiektu Resource, ikony też nie widzę jak zmienić, więc zrobiłam to sobie na około w sumie, czyli podmieniłam plik app.ico na swój, o tej samej nazwie z innym obrazkiem.
    Mam plik AssembliInfo.cpp, ale modyfikacja Go nic nie zmienia. Nie wiem też jak mam modyfikować plik app.rc, w środowisku VS Express nie wspierają edytowania Go, otwierając w innym np. zwykłym Notpadzie ++ po prostu nie wiem, co z nim zrobić, żeby zmienić te właściwości.
    Dlatego tutaj pytam, bo pewnie ktoś już wie, a ja nie mogę znaleźć dobrej odpowiedzi w googlu, bo te co znalazłam nie działają bynajmniej...
  • #4 14466139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14466175
    hornet4741
    Poziom 10  
    Właśnie zainstalowałam, ale nie widzę tam sekcji Version Info.

Czy ja mam otworzyć plik exe ? czy jakiś inny? :P
  • #6 14466199
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14466212
    hornet4741
    Poziom 10  
    No to w moim drzewie nie mam Version Info :)

Mam natomiast Icon, Icon Group, 24.
    W folderze 24 mam folder 1 i tam pliczek z takim czymś:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

czy to tutaj mam coś modyfikować? czy w ogóle mam dodać jakiś plik Version Info? Może ja nie ten program ściągnęłam, mam to: http://www.dobreprogramy.pl/Resource-Hacker,Program,Windows,11904.html
  • Pomocny post
    #8 14466238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14466257
    hornet4741
    Poziom 10  
    :) Dobra, testuję już :) Nie odchodź od forum! :D
  • #10 14466272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14466326
    hornet4741
    Poziom 10  
    Ojjj chyba coś robię nie tak. W programie jeśli chcę pusty plik Resource.rc to nie muszę wpisywać jego lokalizacji? Bo chyba w moim przypadku tak mam zrobić? Potem wpisuję pełną lokalizację exe, czyli jak jest na pulpicie to c:\Users\hornet4741\Pulpit\meta-test.exe tak?
    Następnie tego samego exe otwieram za pomocą Resource Hacker i powinnam mieć dostępny Resource.rc do modyfikacji ?

Jeśli tak, to nie działa :P
  • Pomocny post
    #12 14466335
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14466360
    hornet4741
    Poziom 10  
    AAAaaaa mam, robiłam literówkę :) Działa, świetnie i dziękuję!

Niemniej moje pytanie jak to zrobić za pomocą VS 2010 Express jest nadal aktualne, bo musi się jakoś dać...
  • #14 14466378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 14466419
    hornet4741
    Poziom 10  
    OOOO pięknie, no więc mam odpowiedź na własne pytanie dzięki programowi @Wyklęty

Nie mogłam znaleźć odpowiedzi jak edytować te informacje za pomocą VS 2010 express. Ta wersja środowiska nie pozwala na edytowanie w nim pliku app.rc, widocznego w drzewie w Resources Files. Można Go natomiast edytować innym zwykłym edytorem tekstowym typu Notepad++. Wówczas wystarczy w tym pliku na końcu dodać taki fragment:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

oczywiście wypełniając odpowiednio - należy zapisać, skompliować całość w VS i już. Mamy takie metadane jakie chcieliśmy.

Pewnie właściwą metodą byłoby podłączenie do app.rc danych z AssemblyInfo.cpp, ale nie wiem jak to uczynić, więc czekam na Wasze sugestie.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla @Wyklęty !

Dodano po 3 [minuty]:

Ja mam AssemblyInfo.cpp w drzewie w Sources Files, ale zmiany nic nie powodują. Pewnie trzeba go połączyć z app.rc, i wczytywać z niego poszczególne info, ale nie wiem jak. Próbowałam nawet tworzyć nagłówek AssemblyInfo.h i dodawać go do app.rc, ale też to nie zmienia nic.
    Programik super, polecam.
  • Pomocny post
    #16 14473017
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12960
    A robiłaś pełny rebuild projektu po zmianach metadanych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 14473797
    hornet4741
    Poziom 10  
    Tak robiłam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o sposobach zmiany metadanych pliku EXE w Visual Studio 2010 Express. Główne metody obejmują edytowanie pliku AssemblyInfo.cpp, co jednak nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Alternatywnie, sugerowane jest użycie programu Resource Hacker do modyfikacji sekcji "Version Info" w skompilowanym pliku EXE. Użytkownicy napotykają trudności w dodawaniu nowych zasobów oraz edytowaniu pliku app.rc, co jest ograniczone w wersji Express. Ostatecznie, rozwiązaniem jest ręczne dodanie sekcji VERSIONINFO do pliku app.rc za pomocą edytora tekstowego, a następnie skompilowanie projektu w Visual Studio. Warto pamiętać o wykonaniu pełnego rebuild projektu po wprowadzeniu zmian.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA